Savivaldybėms perduoti 82 nauji mokykliniai autobusai

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje, savivaldybėms perduoti 82 nauji „Volkswagen Crafter“ mokykliniai autobusai.

Geltoni autobusai, papuošti tokios pačios spalvos balionais, savivaldybėms perduoti dalyvaujant kai kurių rajonų merams, mokyklų direktoriams ir vaikams.

„Dauguma savivaldybių praktiškai jau turi autobusiukus. Aišku, jų dar trūksta, pradeda nusidėvėti, reikės keisti, bet vis dėlto beveik du trečdaliai visų poreikių yra patenkinti“, – per mokyklinių autobusų perdavimo ceremoniją sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai yra gerai, tai yra rekordinis tempas ir pagreitis, kurį šiemet dar padidinome“, – pridūrė ji.

Pirmą kartą per 16 metų autobusų nupirkta beveik dvigubai daugiau nei paprastai. 22 savivaldybės gaus po du autobusus.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė džiaugėsi, kad autobusai bus naudojami mokiniams vežti ne tik į mokyklą, bet ir ekskursijas ar užklasinės veiklos užsiėmimus.

Nauji autobusai pirmiausia bus skirti toliau kaip tris kilometrus nuo mokyklos gyvenantiems mokiniams, priešmokyklinio ugdymo vaikams vežti, specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams, taip pat mokiniams, turėjusiems pakeisti mokyklą dėl jos reorganizavimo ar pertvarkymo. 39 naujos transporto priemonės pakeis jau netinkamus naudoti geltonuosius autobusiukus.

Rajonų mokyklų vadovai džiaugėsi perduodamais autobusais ir sakė, kad tai sumažins mokyklos išlaidas mašinų eksploatacijai.

Lazdijų rajono Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės mokyklos iki šiol naudotas autobusas pirktas 2000 metais. Šioje mokykloje mokosi 112 mokinių, lygiai pusę jų į ugdymo įstaigą reikia vežioti.

„Šitas autobusas, aišku, bus geresnis. Kiekvienas naujas daiktas yra geresnis. Aš manau, kokius penkerius metus neturėsime bėdų su remontu, su niekuo“, – BNS sakė mokyklos direktorius Zigmas Kukučionis.

Jam antrino Stasys Dervinis, vadovaujantis Utenos rajono Daugailių pagrindinei mokyklai. Joje mokosi 98 mokiniai, 56 iš jų yra vežami autobusais.

„Nuo šiol mes kur kas saugiau ir ramiau galėsime pasiekti mokyklą, kultūrinius objektus per ekskursijas. Vaiką saugiai išleisti ir saugiai sutikti yra didelis dalykas“, – BNS sakė S.Dervinis.

Visuose savivaldybėms perduotuose mokykliniuose autobusuose įrengti vokiški alkoblokai, atitinkantys Europos Sąjungos (ES) standartus. Prieš užvesdamas variklį, vairuotojas turi pasitikrinti blaivumą transporto priemonėje sumontuotu alkoholio tikrintuvu.

Jei bus aptinkama alkoholio, pasukus užvedimo raktą, variklis neužsives. Taip pat ministerija parengė naują mokinių vežimo mokykliniu autobusu tvarkos aprašą, kaip mokinius kuo saugiau vežti mokykliniu autobusu.

„Šiandien turbūt kalbant apie vaikus ir mokyklos bendruomenę pamiršti saugumo yra neįmanoma. Aš manau, kad alkoblokai yra laiku, vietoje ir tik taip turi būti žiūrima į vaikus ir jų pavežėjimą“, – BNS sakė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Trečiadienį jo vadovaujamai savivaldybei perduoti du nauji autobusai. Iš viso Kauno rajone kursuoja 26 tokios mašinos, vežiojančios beveik trečdalį visų mokinių.

Šiemet Švietimo ir mokslo ministerija pirmą kartą mokykliniams autobusams pirkti papildomai panaudojo ir Europos Sąjungos lėšų. Už daugiau nei 1 mln. eurų iš ES paramos nupirkti 35 autobusai. Tęsiant ir ministerijos vykdomą Mokyklų aprūpinimo geltonaisiais autobusais 2013–2017 metais programą, už daugiau nei 1,5 mln. eurų nupirkti dar 47 autobusai.

Švietimo ir mokslo ministerija, 2000 metais inicijavusi mokyklų aprūpinimą geltonaisiais autobusais, per keliolika metų savivaldybėms yra nupirkusi 821 autobusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių