Politinėms jungtuvėms teismas neprieštarauja

Problemų jungiantis Darbo bei Tvarkos ir teisingumo partijoms bent jau kol kas neliko – teismas atmetė prokuroro prašymą drausti Darbo partijai jungtis su Tvarkos ir teisingumo. Ši iš savo gretų išmetė didžiausią susijungimo kritiką – Remigijų Ačą.

Jungtis leido

Vilniaus apygardos teismas penktadienį atmetė Generalinės prokuratūros prokuroro Sauliaus Versecko prašymą dėl Darbo partijos veiklos apribojimo neleidžiant jai jungtis su kita parlamentine partija.

Prokuroras prašė apriboti partijos veiklą ir taip jai neleisti jungtis su Tvarkos ir teisingumo partija. Prokuroras sako, kad priešingu atveju Darbo partija išnyktų ir jos nebebūtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

O teismas pareiškė manantis, kad kliūčių reorganizuoto juridinio asmens baudžiamajai atsakomybei nėra.

Vilniaus apygardos teismo nutartis per septynias dienas gali būti apskųsta. Prokuratūra spręs, ar rašyti skundą.

"Teismas nemano, kad juridinio asmens reorganizavimas į kitą juridinį asmenį kliudytų baudžiamajai atsakomybei. Tačiau mes esame išdėstę poziciją, kad problematiška priimti nuosprendį prieš asmenį, kurio nėra. Aišku, yra visokios praktikos, kai bylinėjamasi ir prieš mirusius asmenis", – sakė prokuroras S.Verseckas.

Teismas taip pat paskelbė, kad pagal įstatymus naujas juridinis asmuo trejus metus bus atsakingas už Darbo partijos veiksmus.

Remiantis teisėjų kolegijos priimta nutartimi, jeigu susijungus Darbo bei Tvarkos ir teisingumo partijoms būtų įkurtas naujas juridinis asmuo, jam būtų galima taikyti baudžiamąją atsakomybę dar trejus metus nuo jo įkūrimo.

p>"Pirmos instancijos sprendimas nėra galutinis ir gali būti skundžiamas apeliacine tvarka. Kiek suprantu, (nuosprendis – BNS past.) gali būti priimtas dar šį pavasarį ar vasarą. Treji metai – pakankamas laikas apeliacijai įvykti, tačiau, kaip žinome, pirmoje instancijoje byla yra penkeri metai", – žurnalistams po posėdžio sakė prokuroras.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys žurnalistams sakė, kad džiaugiasi, jog teismas įsiklausė į teisininkų argumentus.

"Jeigu ši nutartis liks ir nebus apskųsta, tai bus sprendimas, paremtas teisės nuostatomis", – kalbėjo V.Gapšys.

Kritikas išmestas "už borto"

Tvarkos ir teisingumo partijos valdyba sustabdė jungtuvėms su Darbo partija pasipriešinusio parlamentaro R.Ačo narystę partijoje.

Kaip praneša Tvarkos ir teisingumo partija, taip pat sustabdyti ir R.Ačo kaip Raseinių skyriaus pirmininko įgaliojimai.

Tokį sprendimą valdyba priėmė atsižvelgdama į partijos drausmės komisijos išvadą ir vadovaudamasi partijos įstatais.

Kaip teigiama pranešime, Tvarkos ir teisingumo partijos drausmės komisija, išnagrinėjusi viešus R.Ačo pareiškimus partijos atžvilgiu, konstatavo, kad jis pažeidė partijos įstatus, ir pasiūlė partijos valdybai spręsti klausimą dėl tolesnės jo veiklos partijoje.

R.Ačas praėjusią savaitę viešai pareiškė, kad Darbo bei Tvarkos ir teisingumo partijų jungtuvės vyksta iš reikalo, o "vienpusiški šias partijas valdančių asmenų sprendimai ir 26 tūkst. įkaitais tapusių abiejų partijų narių situacija verčia susimąstyti apie esamą padėtį". Jis taip pat teigė, kad Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas Rolandas Paksas "priėjo liepto galą".

R.Ačas tokį vadovybės sprendimą sako rodant jos silpnumą ir demokratijos partijoje nebuvimą.

"Tai rodo jų silpnumą ir demokratijos partijoje nebuvimą. Jei turi savo nuomonę, įsitikinimus kuriuo nors klausimu, tau taikomos sankcijos. Kas yra narystės sustabdymas – juk tai pašalinimas iš partijos, vadinkim daiktus tikraisiais vardais", – BNS komentuodamas valdybos sprendimą sakė R.Ačas.

Jis taip pat tvirtino, kad Raseinių skyrius jį palaiko: "Šią dieną manęs kaip lyderio skyrius nekvestionuoja."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių