Paskelbtas verdiktas dėl pasakų knygos apie homoseksualų meilę

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) nediskriminavo autorės Neringos Mikalauskienės, atsisakydamas platinti jos knygą „Gintarinė širdis“, kurioje yra istorijų apie homoseksualias poras. Apygardos teismas paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą.

N.Mikalauskienės apeliacinį skundą nagrinėjęs teismas konstatuoja, jog „knygos autorė pirmos instancijos teisme neįrodė, kad universitetas turėjo prievolių, susijusių su knygos viešinimu ir platinimu“.

„Teismas konstatavo, kad nebuvo pagrindo, įpareigojančio universitetą platinti minėtą pasakų knygą, todėl knygos autorė neturi pagrindo reikalauti iš universiteto šią knygą viešinti ir platinti“, - sakoma teismo ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Apeliaciniame skunde N.Mikalauskienė nurodo, kad universitetas rektoriaus įsakymu pažeidė pareigą platinti knygą, o šis pažeidimas, anot knygos autorės, padarytas dėl diskriminacinių pagrindų. Teismo nuomone, tokie teiginiai yra nepagrįsti ne tik dėl to, kad universitetas nebuvo įsipareigojęs platinti knygą, bet ir dėl to, kad universitetas, turėdamas autonomiją, turėjo teisę savo nuožiūra platinti knygą arba sustabdyti jos platinimą.

„Apeliacinės instancijos teismas dar kartą patvirtino pirmosios instancijos teismo nuomonę, kad universiteto veiksmuose nėra diskriminacinės terpės ar diskriminacijos apraiškų“, - sakoma pranešime.

Teismas taip pat nepagrįstu pavadino autorės argumentą, jog knygos platinimas, pažymėjus ją lipdukais, įspėjančiais apie joje esančios informacijos neigiamą poveikį nepilnamečiams, pažeidžia jos teisę į kūrinio neliečiamybę.

Kartu teismas pažymi, jog N.Mikalauskienė, teigdama, kad jos pasakose pavaizduoti vienos lyties asmenų santykiai neprieštarauja konstitucinei šeimos sampratai, klaidingai interpretuoja Konstitucinio Teismo 2011 metais priimtą išvadą dėl santuokos nesudariusių vyro ir moters bendro gyvenimo atitikimo Konstitucijoje įtvirtintai šeimos ir santuokos sampratai.

N.Mikalauskienė Lietuvos edukologijos universitetui turės atlyginti 400 eurų dydžio bylinėjimosi išlaidas.

Neringos Dangvydės slapyvardžiu pasirašytą N. Mikalauskienės knygą išleido Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, lėšas šios knygos leidybai, apie 7 tūkst. litų skyrė Kultūros ministerija.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba 2014 metų gegužę paskelbė, kad knygoje „Gintarinė širdis“ esančios pasakos apie karalaitės ir batsiuvio dukters bei karalaičio ir siuvėjo meilę daro neigiamą poveikį asmenims iki 14 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
puiku, LEU parodė kietą stuburą prieš toleruojančių viską klaną

Kauniete

Kauniete portretas
Valio Kulturos ministerijai!gal ir nedideli pinigai valstybes mastu ziurint,taciau ir ju gaila,kad panaudoti niekalui.

Kauniete

Kauniete portretas
Valio Kulturos ministerijai!gal ir nedideli pinigai valstybes mastu ziurint,taciau ir ju gaila,kad panaudoti niekalui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių