Telefono numerius privalome rašyti kitaip: kas keičiasi?

  • Teksto dydis:

Nuo kovo 1-osios Lietuva atsisveikins su dešimtmečiais naudotu telefonų numerių kodu, prasidedančiu 8 ir pereis prie tarptautinio kodo +370 arba 0. Keisti numerių kodus galima jau dabar, nelaukiant kovo pirmosios. Skaičius telefono numerių sąraše galima keisti rankiniu būdu, bet galima ir įsidiegus išmaniąsias programėles. Daugiau rūpesčių laukia verslo įmonių. Joms skaičius teks keisti reklaminiuose stenduose, pranešimuose, vizitinėse kortelėse. Perėjimui nuo 8 prie tarptautinio kodo numatyti visi metai.

Daugiau apie tai papasakojo Ryšių reguliavimo tarnybos tarybos narė Kristina Mikoliūnienė. 

– Nuo penktadienio mūsų telefono numeriuose keičiasi vienas skaičius. Papasakokite apie tai plačiau.

– Tikrai taip, nuo penktadienio įsigalioja mūsų teisės akto naujas etapas, kai galios ir tuo pačiu metu senasis 8, bet atsiras ir 0 numerio priekyje. Todėl kviečiame visus žmones po truputį keisti savo įpročius ir diktuojant numerį, vietoje 8, pradėti nuo 0. 

– O +370, ar galioja šis kodas? 

– Tikrai taip, +370 yra Lietuvai Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos paskirtas šalies kodas ir jis galioja. Niekas nesikeičia, kaip galiojo, taip ir galioja. Tačiau svarbu atsiminti, kad ne visuose telefono aparatuose bus galimybė surinkti pliusą, todėl vietoje pliuso, siūlome rinkti 00.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Dabar žmonės klaus, ką geriau patartumėte, ar 0, ar +370? 

– Na, čia skonio reikalas. Dėl skonio nesiginčijama, nes vienodai galioja abu. Dauguma mūsų, virš 90 proc. žmonių, naudojasi mobiliuoju ryšiu, todėl ir susivedus į adresatų knygutę +370, nereikės daryti jokių pokyčių. Mūsų pasiūlymas tiems, kurie turi mobiliuosius numerius, susivesti +370 ir nereikės nieko daryti. 

– Priminkite, kodėl 8 nebetinka?

– 8 yra sovietų sistemos palikimas, kurį naudojome būdami Sovietų Sąjungoje. Nuo tada, kai atgavome Nepriklausomybę, mums buvo suteiktas Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos kodas +370, šia sistema norėtume galutinai atsiskirti nuo šios sovietinės sistemos. Tokių šalių taip pat dar yra likę keletas, tarkime, Rusija, Baltarusija, Kazachstanas, tačiau tikriausiai nenorėtume būti asocijuojami su jais. 

– Lietuva turbūt vienintelė Europoje turėjo 8? 

– Mano žiniomis, be Kazachstano turbūt kitų šalių nebeliko. 

– Didelis darbas yra pakeisti numerį, ypač, jeigu telefone numerių yra ne 10 ir ne 100. Rankiniu būdu pakankamai sudėtinga, kokie dar galimi variantai? 

– Yra sukurtos programėlės, kur kelių paspaudimų pagalba numeriai bus pakeisti automatiškai.  

– Kokios tos programėlės? 

– Yra skirtingos tiek „Android“ operacinei sistemai, tiek „iOS“ operacinei sistemai. Tarkime, „Add Country Code“, „Contacts Prefix Fixer“. Yra įvairių, esu pati mačiusi ir dirbusi net su keliomis programėlėmis. Kiekvienam pagal skonį.  

– Bet ši tvarka, pereinamasis laikotarpis, tęsis iki kitų metų kovo pirmos dienos ar ne? 

– Tikrai taip, visi metai buvo mūsų apgalvoti ir iš anksto paskirti tiems pokyčiams, kad žmonės susigyventų su naujais įpročiais. Siūlyčiau kiekvieną kartą, kai jūsų paklausia, sąmoningai sau priminti, kokį numerį diktuoju, kaip pradedu jį diktuoti. Ar pradedu nuo 0, ar nuo +370, ar vis tik nuo senojo 8. 

– Nuo šios kovo pirmosios dar turėsime laiko, bet jau 2025 kovo pirmąją 8 nebegalios. Renkant seną numerį, kuris yra užsilikęs mūsų telefone,  prisiskambinti nebus galima, taip?  

– Prisiskambinti tikrai nebus galima, bet ir apie tai pagalvojome. Įpareigojome operatorius sukurti tokią žinutę, kad žmogui praneštų garsinis įrašas: „Skambutis neįmanomas ir vietoje 8 rinkite 0. Pasitikrinkite, ar teisingai renkate numerį“. Kadangi tikrai bus užsimiršusių. Kas rankiniu būdu ves numerius, vieną numerį pasikeis, vieną netyčia praleis, tada skambinant tuo vienu užsilikusiu ir girdės tokią žinutę.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Psichiatro asistentas

Psichiatro asistentas  portretas
Ačių už patarimą, programėlės pagalba viską susitvarkiau per 1,5 minutės.

Anonimas

Anonimas portretas
Pati paslaugų tiekėja turėtų pakeisti numerius automatiškai.

Žemaitis

Žemaitis portretas
8 sovietinis skaičiukas, o 0 ne sovietinis. O 3,14159265358... sovietinis imperialistinis, ar vakarykštis kapitalykštis?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių