Mokytojų spjūvis švietimo ministrei: nušvilpė „Žalgirio“ arenoje (vaizdo įrašas)

  • Teksto dydis:

Kauno „Žalgirio“ arenoje spalio 3 d. iškilmingai paminėta Tarptautinė mokytojų diena. Socialiniame tinkle „Facebook“ paplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip per koncertą, skirtą mokytojams, buvo nušvilpta švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministrė per koncertą „Žalgirio“ arenoje sakė sveikinimo kalbą.

„Didelė garbė, didelė atsakomybė sveikinti mokytojų bendruomenę su Tarptautine mokytojų diena“, – kalbą pradėjo ministrė.

Net neįpusėjus sveikinimo žodžių, arenoje pasigirdo kurtinantis švilpimas, tačiau J. Petrauskienė tęsė kalbą. 

„Visuomenė keičiasi taip, kaip keičiasi švietimas“, – sakė ministrė.

Netrukus vėl pasigirdo švilpimas. J. Petrauskienei pradėjus kalbėti apie pokyčius švietimo sistemoje nuo rugsėjo, pasigirdo ne tik švilpimas, bet ir skanduotės „Gėda!“.

Trumpam nutilusi ministrė kalbą užbaigė tokiais žodžiais: „Sveikinu jus, linkiu spinduliuoti savo akyse pasitikėjimą, kurį perduodate jaunajai kartai. Su profesine švente“.

Socialiniame tinkle paplitęs vaizdo įrašas sulaukė audringų diskusijų. Savo nuomonės išsakyti nevengė ir mokytojai.

Mokytoja Danguolė J. teigė, kad jai nė kiek ne gėda, kad buvo nušvilpta ministrė. Ji didžiuojasi kolegomis, kurie ją nušvilpė. Mokytojos teigimu, jai gėda dėl kolegų, smerkiančių švilpusius, ir dėl „tylinčios“ žiniasklaidos. 

„Taip, nušvilpė, taip, mokytojai. Įsivaizduojat, koks siaubas? Visuomenės šviesuliai, inteligentijos liktarnos, balti ir pūkuoti visose gyvenimiškose situacijose, PAŠAUKIMO kaliniai išdrįso pasirodyti žmogiški žmonės besą –nusivylę, nuvertinti... Didžiuojuosi kolegomis, pasirinkusiais tinkamiausią laiką – o kada dar? Per mokinių atostogas, kad ginkdie niekam jokių sunkumų nesukeltų?

Nematau tragedijos ir tame, kad mokinių ten būta: pripratę matyti nuolankiai kaip avių bandą skerdyklon paskui bet kokią „sąmonę“ besivelkančius mokytojus, dabar vaikai pamatė, kaip baigiasi kantrybė“, – rašė švietimo sistema nusivylusi mokytoja.

Portalui mokytoja Danguolė J. pakomentavo savo poziciją apie šiandieninę Lietuvos švietimo situaciją. Jos nuomone, mokytojai ir valdžios atstovai nesusišneka.

„Apie mokytojus ir ministrus. Akivaizdu viena – mes iš skirtingų planetų. Ministrė teigia, kad mokinių skaičius tiesioginio ryšio su mokinių pasiekimais neturi, remiasi Singapūro patirtimi. Kas aš tokia, kad su Singapūro patirtimi nesutikti galėčiau? Aš tik turiu devintokų klasę su 30 vaikų, iš kurių – 12 su skirtingomis programomis, ir 45 min. visiems jiems pamatyti, dar šio bei to išmokyti.

Ministrė teigia, kad socialinė aplinka tiesioginio ryšio mokinių pasiekimams neturi, remiasi Suomijos patirtimi. Negali juk suomiai klysti... Bet va Lietuvoj dažnas mokinys tik mokykloje išvis šilto maisto gauna, dažno tėvas drėbteli – darykit jūs su juo ką norit... Matyt, ministrė apie socialinį emocinį ugdymą ne kažin ką tegirdėjusi...

Ministras pirmininkas ne taip seniai aiškino – nėr rezultatų, nebus mokytojams ir didesnių algų. O taip norisi paklaust – ir visiems čia taip? Policininkams, kai neišaiškina nusikaltimų ar kelių gaidelių pažabot negeba? Vyriausybei, kai piliečių emigracijos (ar tiesiog evakuacijos) sustabdyt nemoka?

Ar ministrei žinoma, kad kai kurios mokyklos Šiaurės Korėja pravardžiuojamos? Ir tikrai ne dėl itin didelės pažangos branduolinėje pramonėje, bet dėl vadovavimo ypatumų, tačiau tai greičiausiai irgi jokio tiesioginio ryšio su mokinių pasiekimais neturi...

Juokinga, kai mums pašaukimu mojuot ima. Kaip drįstat, jūs gi mokytojai... Žinoma, bankui paskolos įmoką pašaukimu atmojuosiu, vaikams pietums dvasinio pakylėtumo įdėsiu...

Taip ir norisi pasakyt – atsimerkit, atsipeikėkit, bet nujaučiu, kad negirdės, nes dar ir klausytis nemoka / nenori.

Nesiginčysiu – yra daug prasčiau gyvenančių, bet faktas akivaizdus – mokykla visuomenėje suvokiama kaip panacėja nuo visų ligų: išaugins, išauklės, išugdys ir išmokys. O mokytojas – visuomenės tarnas: išsunktas, užgesusiom akim, bijantis pats savęs...“, – apmaudo neslėpė mokytoja.

Portalas primena, kad pastaruoju metu daug mokytojų kritikos sulaukė nuo šių metų rugsėjo įvestas etatinis apmokėjimas. Nuo šių mokslo metų atlyginimai mokytojams pradedami skaičiuoti, kaip ir daugumai kitų darbuotojų: už etatą, o ne už atskiras valandas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas įsitikinęs, kad skubotai įvesta etatinio mokytojų apmokėjimo tvarka sukėlė destrukciją visoje valstybėje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ryžoji paminėjo ,kad keičiasi švietimo ir mokslo sistema,tai turi keistis ir visuomenė. Ji pati esanti melagė, leidžianti sukčiauti,taip rodo jos asmeniniame gyvenime.Jai vietos nėra šioje sistemoje,švietimo ir mokslo vadovas turi būti sąžiningas,rodantis pavyzdį visiems.Ką mūsų jaunimas joje mato,melagę, eilinę bobelę kuri nemoka padoriai kalbėti.Kuo greičiau ją išvyti iš tos sistemos,nes ant visų mokytojų krenta šešelis.Kaip rusų laikais,naikina šviesuolius. Mokytojams turi būti pagarba,o ji ką rodo.Špygą.

to Maurige

to Maurige portretas
daugumas pedagogų jau pagyvenę, prarade darbo rinkoj paklausą, kur čia bešokinėsi. Dėl to ir nesiskaitoma su jais. Kur jie beeis, nes niekur tokiu nereikia. O kai jų neliks, tada gal ir sujudes kas.

Maurige

Maurige portretas
Aš niekaip nesuprantu? Kam reikia švilpti,rėkauti ar dar kažką panašaus daryti? Jeigu nepatinka pedagogo darbas,paimi ir išeini iš visos šitos sistemos!!! Išeitu daugiau nei pusė Lietuvos pedagogų,situacija pasikeistų.Tada tikrai girdėtų ir viską matytų valdžia.Ar tu rėkausi,ar plėšysiesi- niekam neįdomu!!! Bet rėkauti,švilpti,tai iš pedagogo pusės tikrai neetiška,o dar vaikų atžvilgiu.Nėra žodžių... Bet už tai yra kitų priemonių... Niekaip nesuprantu,kad dėl jos nenaudojamos? Neliktų pusės pedagogų,situacija aiški. Nejaugi nesugeba???
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių