Lietuvių kalbos egzaminas praėjo sklandžiai

Penktadienį vykęs visiems abiturientams privalomas lietuvių kalbos egzaminas praėjo gana sklandžiai, sako Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorius Saulius Zybartas.

„Iš šiuo metu turimų duomenų galima būtų teigti, kad egzaminas praėjo gana sklandžiai. Rimtesnių nesusipratimų neužfiksuota. Kaip ir kasmet, pasitaikę smulkesni pavieniai atvejai, kaip antai pamirštas dokumentas, sunegalavimas egzamino metu, išspręsti darbo tvarka mokinių naudai su mokyklų ir savivaldybių administracijų pagalba. Na, o įsinešęs mobilųjį telefoną, kaip visada, kandidatas yra šalinimas“, - teigiama BNS atsiųstame S.Zybarto atsakyme.

Jis užsiminė, kad yra gauta neoficialios informacijos apie galimai telefonus į egzaminą įsinešusius asmenis.„Neoficialiai tokią informaciją turime gavę, tačiau detalesnių komentarų šia tema neteiksime“, - teigiama S.Zybarto atsakyme.

Lietuvių kalbos (gimtosios) valstybinį brandos egzaminą registravosi laikyti 25 tūkst. 655 kandidatai, o mokyklinį - 14 tūkst. 761 kandidatas.Ir mokyklinis, ir valstybinis lietuvių kalbos (gimtosios) brandos egzaminai susideda iš dviejų dalių – teksto rašymo ir teksto suvokimo užduočių.  Lietuvių kalbos (valstybinės) valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 1 tūkst. 809 kandidatai, mokyklinį - 1 tūkst. 369 kandidatai.

Baigę vienodą lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo bendrąją programą, 2013 metais visi Lietuvos abiturientai laikys vieningą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Vertinant tautinių mažumų mokyklų abiturientų lietuvių kalbos egzamino darbus, nuo 2013 metų nustatytas aštuonerių metų pereinamasis laikotarpis.

Gegužės 5-ąją prasidėjusioje pagrindinėje brandos egzaminų sesijoje abiturientai jau laikė užsienio kalbų egzaminus.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija tęsis iki birželio 18 dienos.Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus, vienas iš jų - privalomas lietuvių kalbos - gimtosios ar valstybinės - egzaminas. Iš viso kandidatai gali laikyti ne daugiau kaip šešis egzaminus.

NEC teigimu, prašymus laikyti brandos egzaminus šiemet pateikė 44 tūkst. 852 kandidatai - beveik 5 tūkst. mažiau nei 2011-aisiais.Birželio 19 - liepos 9 dienomis vyks pakartotinė brandos egzaminų sesija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

qq

qq portretas
Bega zmones is Lietuvos tik valdininkai nieko nemato.Greitai galies skaiciuoti kiek negru ar kitu ciurku laiko egzaminus,bet ne lietuviu kalbos,nes ji bus nereikalinga,bet kitos ciukciu kalbos.Valio didelis pasiekimas.

Algirdas

Algirdas portretas
Vargšai abiturientai.mūsų valstybės švietimo'proto bokštai',sukūrė lietuvių kalbos egzaminų sistema tokią,kad net žurnalistai nesugeba spaudoje aiškiai pateikti informaciją.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių