K.Prunskienė gimdys Liaudies partiją

Rudens viduryje gims ekspremjerės Kazimiros Prunskienės inicijuojama nauja politinė jėga, kuri greičiausiai bus pavadinta Lietuvos liaudies partijos (LLP) vardu.

Paskutiniai pasitarimai – sodyboje

"Iniciatyvinė grupė dabar rengiasi steigiamajam suvažiavimui, kuris turėtų vykti rugsėjo pabaigoje arba spalį", – sakė K.Prunskienė.

Anot jos, rugpjūčio 22 d. vienoje kaimo turizmo sodybų Raseinių rajone bus surengta iniciatyvinės grupės konferencija ir sąskrydis, kuriame bus aptartas būsimos partijos steigimas, jos galimas pavadinimas, programiniai dokumentai, paskirta konkreti steigiamojo suvažiavimo data.

Paklausta, kaip galėtų vadintis naujoji partija, K.Prunskienė atsakė, kad svarstomi keli galimi variantai. "Bet linkstama prie to, kad pavadintume Lietuvos liaudies partija. Žinoma, per iniciatyvinės grupės konferenciją gali būti pasiūlyta kitų variantų ir už vieną jų pasisakyta. Bet kol kas partijos iniciatoriams artimiausias yra būtent Liaudies partija", – teigė ji.

Pasak politikės, naujoji partija turėtų būti centristinių pažiūrų, tačiau labiau linkusi į kairįjį politikos sparną.

Seni bendražygiai

K.Prunskienė turėtų tapti LLP pirmininke. LLP iniciatyvinėje grupėje, be K.Prunskienės, taip pat yra buvęs ūkio ministras Vytas Navickas, buvusi parlamentarė ir Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, atsargos generolas Česlovas Jezerskas, buvęs Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas Renaldas Gudauskas. "Tikiuosi, prie mūsų prisijungs ir kadenciją Europos Parlamente baigęs Gintaras Didžiokas", – vylėsi politikė.

p>"Be to, mums padeda daug kitų žmonių. Per dvidešimt metų politikoje įgijau labai daug bendražygių", – teigė K.Prunskienė. Pasak jos, kai kurie, dabar padedantys steigti LLP, prieš keliolika metų prisidėjo steigiant pirmą K.Prunskienės inicijuotą Lietuvos moterų partiją. Ši vėliau buvo pervadinta į Naujosios demokratijos partiją ir galų gale susijungė su Valstiečių sąjunga į Valstiečių liaudininkų sąjungą.

K.Prunskienė kelerius metus vadovavo valstiečiams liaudininkams, tačiau po pernai rudenį patirto šios partijos fiasko per Seimo rinkimus šių metų pradžioje buvo išversta iš lyderės posto, kurį užėmė ankstesnis Valstiečių sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

K.Prunskienė paliko Valstiečių liaudininkų sąjungos gretas ir paskelbė ketinanti burti naują partiją.

Taikosi į miestiečius

"Supratau, kad klaidinga partijos pavadinime ir veiklos prioritetuose akcentuoti tik vieną socialinę grupę, kaip daro Valstiečių liaudininkų sąjunga. Taip elgdamasi partija praranda nemenką elektoratą, pavyzdžiui, miestuose", – sakė politikė.

Ji tikino, kad dalis Valstiečių liaudininkų sąjungos narių ketina prisijungti prie LLP: "Tai visai neseniai paskelbė kai kurie skyriai, pavyzdžiui, Panevėžio, taip pat svarsto kai kurie šiai partijai atstovaujantys merai ir vicemerai."

Bet LLP vargu ar įgis Seimo narių mandatų. Trys Valstiečių liaudininkų sąjungai Seime atstovaujantys politikai nerodo noro pereiti į K.Prunskienės inicijuojamą partiją. Parlamentarė Rima Baškienė pareiškė tikrai liksianti valstiečių liaudininkų gretose. Pasak jos, tą patį žada daryti ir Antanas Baura. Trečias formalus šios sąjungos atstovas Seime Konstantas Ramelis nėra partijos narys, tačiau, pasak R.Baškienės, irgi "neketina prisijungti prie naujosios politinės jėgos".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių