Kaune atidengtas ženklas holokausto aukoms

Kauno tvirtovės VII forto masinėje kapavietėje šiandien atidengtas holokausto aukų atminimo ženklas. Tai viena iš daugelio iniciatyvų Kaune šiam žydų tautos, o kartu ir visos Lietuvos istorijos tarpsniui įamžinti.

Kauno tvirtovės VII forte 1941 metų liepą nužudyta apie 3000 žmonių. Prieš kelis metus žydų bendruomenė masinės kapavietės vietoje VII forte palaidojo čia rastus žuvusių žydų kaulus, o trečiadienį atidengtas ir pagerbimo ženklas.

Akmeninę iš žemės veržliai išnyrančios žvaigždės skulptūrą sukūrė skulptorius Alfonsas Vaura. Paminklui apšviesti įrengtas elektros įvadas, sumontuoti trys skirtingo tipo automatizuoti prožektoriai, apšviesiantys memorialą tamsiuoju paros metu. Beveik 10 tūkst. eurų kainavusius darbus finansavo Kauno miesto savivaldybė.

„Reikia prisiminti, kas įvyko ir šviesti jaunus žmones. Ši diena yra geras pavyzdys, kaip savivalda deda pastangas ir įamžina istoriją. Esu daug laiškų gavęs iš miesto savivaldybės apie tai, kaip tvarkomos žydų kapinės, todėl noriu nuoširdžiai padėkoti Kauno savivaldybei už šias veiklas“, - sakė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.

Holokausto aukų ženklo atidengimo ceremonijoje dalyvavę miesto vadovai teigė, kad tai yra ne tik žydų, bet ir lietuvių tautos tragedija.

„Ši tragedija mums parodo, kaip svarbu suprasti, ginti šalia esančius žmones. Negalima užmiršti istorijos, kad aukos nenueitų veltui ir nebūtų daromos tos pačios klaidos. Tad tai, ką įmanoma atkurti, lai būna atkurta, o tai, ko atkurti neįmanoma, lai lieka mūsų atmintyje“, – kalbėjo vicemeras Simonas Kairys.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Žakas Gercas prisiminė, kad sovietmečiu holokaustą simbolizavęs paminklas stovėjo kitoje vietoje, už VII forto tvoros. Ten susirinkdavę žydai patekti į vietą, kur buvo nužudyti jų tėvai ir artimieji, galėdavę tik pasvajoti. Anuomet uždaroje forto teritorijoje šeimininkavo sovietų armijos kariai.

Vėlinių dieną autentiškoje vietoje atidengtas atminimo ženklas, pasak Ž. Gerco, taps brangiu žydų tautos istorijos simboliu. Šios vietovės sakralumą liudijo ir per ceremoniją čia pasigirdusi vieninga žydų malda.

Pasak Kauno miesto tarybos nario architekto prof. Jono Audėjaičio, tokie memorialai ateityje galėtų atsirasti ir kitose masinėse žydų žudynių vietose. Per pastaruosius kelerius metus Kaune imtasi puoselėti per ilgus metus apleistą Žaliakalnio žydų senųjų kapinių kompleksą. Čia išgenėti želdiniai, sutvarkyta aplinka,  nuvalyti antkapiai, atlikta daugiau kaip 5800 kapaviečių inventorizacija ir kiekvienos jų fotofiksacija, o šiuos duomenis rengiamasi paskelbti specialiai tam kuriamoje interneto svetainėje.


Šiame straipsnyje: holokaustasžydaikaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
Kas mėnesį minėjimai- žydams. žydams, žydams...Ar nepavargsim? Jie nepavargo, kai padėjo sudarinėti ištremiamųjų sąrašus...Kai atėme senelių žemes...Nei vienas NEATSIPRAŠĖ, bet mes- keturlinki...

kiek

kiek  portretas
paminklų stovi Kaune žuvusiems partizanams ir Sibiro tremtyje?

politikas

politikas portretas
o kas pastatys paminkla dabar vykdomo lietuviu tautos genocido aukoms?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių