Ž. Mikėnaitė kreipėsi į teismą dėl nušalinimo nuo pareigų

Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė apskundė teismui prieš mėnesį teisingumo ministrės priimtą sprendimą nušalinti ją nuo pareigų.

„Mūsų įsitikinimu, nušalinimas (...) yra atliktas neteisėtai ir nepagrįstai. Ir taip pat norėčiau pažymėti ir kartu jus informuoti, kad dėl to, jog, mūsų manymu, minėtas Ž.Mikėnaitės nušalinimas yra atliktas netinkamai, neteisėtai ir nepagrįstai, dėl to Vilniaus apygardos administraciniame teisme yra pateiktas skundas, kuriuo ir prašoma teismo panaikinti teisingumo ministrės (...) įsakymą dėl Ž.Mikėnaitės nušalinimo“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Ž.Mikėnaitės advokatas Pranas Makauskas.

Jis teigė, kad įsakyme dėl Ž.Mikėnaitės nušalinimo nėra nei faktinių, nei teisinių argumentų nėra. Skunde teismui suformuluotas reikalavimas Kalėjimų departamento direktorę grąžinti į pareigas ir priteisti negautą darbo užmokestį.

Jos skundą Vilniaus apygardos administracinis teismas gavo ketvirtadienį, BNS patvirtino teismo atstovė Sigita Jacinevičienė - Baltaduonė.

Ž.Mikėnaitė nuo pareigų nušalinta, kol Teisingumo ministerija vykdo tyrimą dėl pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

„Praktiškai sunku numanyti, dėl kokių konkrečių priežasčių ji buvo nuo tų pareigų nušalinta“, – sakė advokatas.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė ketvirtadienį žurnalistams nekomentavo šių teiginių ir patikino, jog į visus klausimus bus atsakyta pasibaigus tyrimui. Jis bus baigtas iki balandžio 7 dienos.

Anot teisingumo ministrės, Ž.Mikėnaitė nušalinta nuo pareigų, kad netrukdytų Teisingumo minsiterijos vykdomam tyrimui.

Vykstant šiam tyrimui nuo pareigų nušalintas ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinasis vadovas E.Kviatkauskas. Ž.Mikėnaitė sakė iš jo girdėjusi, kad pareigūnas taip pat žada skųsti tokį sprendimą.

Neigia kaltinimus

Ž.Mikėnaitė ketvirtadienį neatitinkančia tikrovės pavadino pastaruoju metu žiniasklaidoje skelbiamą informaciją apie ją ir jos darbą kalėjimų sistemoje.

Absurdiškiausiu kaltinimu pareigūnė vadino duomenis, kad ji gydo dantis Kauno tardymo izoliatoriuje

„Dėl šito fakto aš jau 2016 metų pavasarį (teisingumo) ministrui rašiau pasiaiškinimą ir tada nustatyta, kad tą dieną aš net nebuvau Kaune. Ir labai nuoširdžiai ir atsakingai visiems pareiškiu – nei dantų, nei kitų ligų aš nė vienoje įstaigoje, sveikatos priežiūros tarnyboje, nesu gydžiusis“, – sakė Ž.Mikėnaitė.

Ji taip pat neigė, kad nuteistųjų sukurti vazonai yra jos 2015 metais įsigytoje sodyboje. Pasak nušalintosios Kalėjimų departamento vadovės, tie vazonai yra eksponuojami departamente antrus metus veikiančioje nuteistųjų darbų parodoje.

Ž.Mikėnaitė teigė, kad toje pačioje sodyboje nuteistieji nedirbo, tačiau patvirtino, jog ten laisvalaikiu dirba Kauno tardymo izoliatorius Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys ir pirties vedėja Laima Kuršaitytė.

Ji šiuos žmones vadina savo draugais.

„Tai buvo ne vieninteliai žmonės, kurie man padėjo. Labai daug draugų man padėjo vežti smėlį, griauti, draugių vyrai, vaikai, nes aš neturiu artimų žmonių. Bet draugų aš turiu“, – kalbėjo pareigūnė.

Ž.Mikėnaitė taip pat patvirtino, kad Kauno tardymo izoliatoriuje nėra pirties, tačiau 2004 metais ten įsteigtas pirties vedėjos etatas.

Pasak jos, toks pareigybės pavadinimas greičiausiai susijęs su tradicijomis kalėjimų sistemoje, etato pavadinimą planuojama keisti.

„Nuteistieji dieną, kada jie eina praustis, dar nuo senų laikų vadina pirties diena. (...) Pats pareigybės pavadinimas, aišku, yra absurdiškas, galima buvo inicijuoti jį ir pakeisti, bet jau naujuose tipiniuose etatuose, kurie yra parengti, šitos pareigybės nėra“, – sakė pareigūnė.

Kalėjimų departamento vadovės teigimu, pirties vedėja Kauno tardymo izoliatoriuje yra atsakinga už skalbyklos, kirpyklos, dezinfekcinės kameros priežiūrą ir kitus su higienos reikalavimais susijusius darbus.

Ž.Mikėnaitė taip pat aiškinosi dėl informacijos, kad Kauno tardymo izoliatorius kai kurias prekes ir paslaugas galėjo įsigyti už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina. Be to, teisėsaugos pareigūnams apie pažeidimus pranešusi izoliatoriaus darbuotoja Rasa Kazėnienė teigė, jog prekės ir paslaugos čia perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais.

Pasak izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus vadovės, iš įmonės „Arvirita“ pirktas guolis staklėms taisyti. Jo rinkos vertė esą siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

Ž.Mikėnaitė teigė, kad iš tikrųjų guolis su agregatais kainavo apie 550 eurų.

„Mane šiek tiek stebina pačios R.Kazėnienės parašas ant šios sąskaitos. (...) Jeigu ji tikrai tada įtarė, kad guoliai yra per brangiai perkami, ji turėjo kaip pareigūnė, kaip darbuotoja padaryti visus veiksmus, kad šis pirkimas neįvyktų, kiek tai leidžia teisės aktai“, – sakė pareigūnė.

R.Kazėnienė buvo pateikusi ir daugiau pavyzdžių – iš įmonės „Euroatletas“ pirkti sportui skirti svarmenys beveik dvigubai didesne kaina – už 111 eurų, nors pačios įmonės svetainėje nurodoma tokių pačių svarmenų kaina – 60 eurų.

Pasak Ž.Mikėnaitės, šie svarmenys buvo tik viena iš keliasdešimties prekių,iš „Euroatleto“ įsigytų vienu viešuoju pirkimu.

Priešingai nei R.Kazėnienė, 2011 – 2015 metais Kauno tardymo izoliatoriui vadovavusi Ž.Mikėnaitė sako, kad izoliatoriaus buhalterė į ją niekada nesikreipė dėl galimų pažeidimų.

„Į mane ji niekada nesikreipė. Akcentuoju, kad mes 2012 metais dirbome nepilnus metus, po to žmogus išėjo į dekretines (motinystės atostogas) ir po visko grįžo į įstaigą tada, kai aš buvau Kauno tardymo izoliatoriaus vadove. Pačiam departamente nėra užfiksuota jokios informacijos ir žodžiu į mane ji nesikreipė“, – teigė Kalėjimų departamento vadovė.

Ji tvirtino neturinti duomenų, ar Kauno tardymo izoliatoriuje įsigijant prekes ir paslaugas už jas galėjo būti permokama.

„Šito aš negaliu atsakyti, aš to neanalizavau“, – sakė Ž.Mikėnaitė.

Pareigūnė tikino nežinanti, kodėl R.Kazėnienė kreipėsi į teisėsaugą, tačiau teigė, kad ji 2016 metų pusmetį turėjo nedarbingumo pažymėjimą.

„Prasidėjus visiems tiems tyrimams sužinojau tą informaciją iš įstaigos vadovo, kuri pasirodė įdomi, kad Rasa nedirbo įstaigoje turbūt nuo balandžio pradžios. Ji sirgo daugiau nei 150 dienų. Jai buvo pasiūlyta kreiptis į Centrinę medicininės ekspertizės komisiją. Tada buvo patikrinta jos sveikata ir pasakyta, kad ji yra tinkama tarnybai“, – teigė Ž.Mikėnaitė.

„Vadovas (E.Kviatkauskas) tada kreipėsi į „Sodrą“, ypač tada, (...) kai „Lietuvos ryte“ pasirodė straipsnis, kaip Rasa sėkmingai su savo vyru daro verslą“, – pridūrė ji.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ 2016 metų lapkritį skelbė, kad R.Kazėnienė su vyru įkūrė įmonės biurą buvusiame sovietiniame viešajame tualete Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė  portretas
O ar pasodint Jos nereiktų?

Kaunietė

Kaunietė  portretas
Net ir kiaulės tokių akių neturi.

algis

algis portretas
..lietuvos teismai vieni korumpuociausiu eu,todel ir kreipiasi visokio plauko vagys,tikedamiesi reabilitacijos per teismu blata.Pakol nebus sutvarkyta teiseju grupuotes,tol ir vyks tokie cirkai!!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių