Įsigalioja su internetiniais sukčiais padėsiančios kovoti įstatymo pataisos

Gegužės 1 d. įsigaliojo pernai Seimo priimtos su internetiniais sukčiais padėsiančios kovoti Kibernetinio saugumo įstatymo pataisos. Jomis parlamentarai suteikė Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui (NKSC) papildomas teises ir funkcijas sprendžiant kibernetinius incidentus.

„Įstatymo pataisos įgalino atsirasti blokuojamų domenų valdymo sistemai VASARIS, kurią sukūrė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) specialistai kartu su kitomis institucijomis. Vieninga sistema apriboja nelegaliai veikiančias lošimų ar investicines paslaugas teikiančias svetaines, vartotojų teises pažeidinėjančias elektroninės prekybos svetaines, nelegalų autorinį turinį (filmus ir pan.) siūlančias svetaines“, – Eltai sakė įstatymo pataisų iniciatorius, Seimo Laisvės frakcijos seniūno pavaduotojas Kasparas Adomaitis.

Jei institucijos konstatuoja, kad svetainė veikia pažeisdama įstatymus, dėka naujos sistemos ji pradedama blokuoti, anot jo, per 15 minučių.

„Tai įgalina greitai reaguoti į sukčių sparčiai platinamas naujai sukurtas nelegalias svetaines. Vietoje to, kad interneto vartotojams atidarytų nelegalias paslaugas ar sukčiavimu užsiimantį interneto adresą, interneto tiekėjai nukreipia į atsakingos institucijos puslapį, kur informuojama, kodėl svetainė blokuojama ir kuo ji gali būti pavojinga. Deja, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro specialistai sulaukia prašymų ir atblokuoti svetaines, nes jose žmogus, pavyzdžiui, jau būna „investavęs“ tūkstančius eurų“, – sako K. Adomaitis.

„Teoriškai, interneto vartotojai gali išjungti savo naršyklėje informaciją apie blokuotinas svetaines, bet sistema skirta apsaugoti kitiems 99 proc. Lietuvos interneto vartotojams, kurie impulsyviai reaguoja į nelegalių svetainių reklamas ir bando jas pasiekti“, – teigia parlamentaras.

Jo nuomone, svarbu tai, kad įstatymas įpareigoja naująja sistema VASARIS naudotis visus Lietuvos interneto tiekėjus.

Kokios interneto svetainės yra kenksmingos, galės pasitikrinti kiekvienas norintis.

„Įdiegus naują sistemą, vienoje vietoje yra skelbiama informacija apie visų institucijų pateiktus privalomus nurodymus blokuoti konkrečią interneto svetainę. Todėl kokios interneto svetainės yra kenksmingos, galės pasitikrinti kiekvienas norintis“, – sako K. Adomaitis.

Anot jo, sukčių sukurtų svetainių blokavimas yra viena iš efektyviausių priemonių mažinti jų sukeliamą žalą piliečiams.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms, anot jo, efektyviau galės veikti NKSC, siekiant sustabdyti kibernetinius incidentus ir mažinti jų daromą poveikį. Taip pat tikimasi, kad sumažės nusikalstamų veikų ir nusižengimų kibernetiniam saugumui skaičius.

Pasak K. Adomaičio, įvairių tarptautinių ataskaitų duomenimis, Lietuva užima 6 vietą Europos Sąjungoje (ES) pagal grėsmę jos gyventojams tapti kibernetinio nusikaltimo aukomis.

Anot jo, šiuo metu sistemoje VASARIS yra apie 2 tūkstančiai 450 blokuojamų domenų, daugiausia jų – apie 1 tūkst. 600 yra susiję su nelegaliais lošimais. Seimo nario K. Adomaičio duomenimis, NKSC kiekvieną dieną užkardo apie 7 tūkst. bandymų pasiekti nelegaliai veikiančias svetaines.

Kibernetinio saugumo įstatymo pataisas Seimas priėmė pernai kovo mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių