Į Lietuvą grįžęs L. Mažylis: Vasario 16-osios aktas niekada nebuvo dingęs

  • Teksto dydis:

Penktadienį į Vilnių grįžo Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės aktą Berlyno archyve radęs Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Jis sako, kad šis valstybei reikšmingas dokumentas niekada nebuvo dingęs.

„Leiskit man trumpai pafantazuoti, kas bus po šimto metų. Kai po šimto metų paklaus – ar buvo kada nors Vasario 16-osios aktas dingęs? Visi bus seniai pamiršę. Vasario 16-osios aktas niekada nebuvo dingęs, jis visada buvo“, – pareiškė mokslininkas.

L.Mažylis penktadienio vakarą lėktuvu grįžo iš Vokietijos, jis iškilmingai buvo sutiktas Vilniaus oro uoste. Mokslininkas buvo lyginamas su iškiliausiais valstybės žmonėmis, jis buvo apdovanotas ąžuolo lapų vainiku ir Lietuvos šimtmečio simboliniu ženkliuku. 

Atvykęs profesorius iš pradžių paprašė susirinkusiųjų iš pradžių šiek tiek patylėti, o po to pasidžiaugti.

„Tyloje prašyčiau padaryti savo atminties perkratymą. Pabandykim sau truputį atkurti, kiek iš tų 20 žmonių mes atsimenam. Ir pabandykim atkurt, kiek teksto atsimenam ir kokie ten žodžiai. Patylėkim trumpai ir perkratykim atmintyje“, – kalbėjo jis.

LMažylis samprotavo, kad Nepriklausomybės akto signatarų dvasia plevena iki šiol, jie nėra itin išdidūs, jeigu ir lietuviai nepamena jų vardų ir pavardžių.

Jis sakė, kad nors dokumente nėra žodžio laisvė, jis yra apie laisvę.

L.Mažylis Lietuvos Tarybos nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atstatymo lietuvių ir vokiečių kalbomis aptiko Vokietijos diplomatiniame archyve.

Jis sakė archyve radęs ir daugiau reikšmingų duomenų, tikino radęs „lobį“.

Jis pasakojo, kad kelionei į Berlyną apsisprendė sausį.

Istorikai mano, kad dvidešimties signatarų pasirašytą dokumentą prieš 99 metus Vokietijos diplomatams perdavė signataras Jurgis Šaulys. Spėjama, kad tokių nutarimų 1918-ųjų vasario 16-ąją galėjo būti pasirašyta keletas, bet kitų buvimo vieta nėra žinoma.

L. Mažyliui siūloma skirti premiją

 L. Mažylui siūloma skirti Specialiąją nacionalinę mokslo premiją.

„Profesorius šiomis dienomis tapo šalies didvyriu ir suvienijo Lietuvą džiaugsminga žinia. Pasitarę su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu, Lietuvos mokslų akademijos prezidentu prof. Valdemaru Razumu nutarėme, jog Liudui Mažyliui turi būti skiriama Specialioji nacionalinė premija“, – socialinio tinklo „facebook“ paskyroje rašo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Vielen Dank“ video sulaukė atgarsių

Nepriklausomybės Akto originalą su signatarų parašais Vokietijos diplomatiniame archyve Vytauto Didžiojo universiteto prof. L. Mažylis surado šį trečiadienį. Ketvirtadienį, kuomet buvo patvirtinta, kad Aktas – originalus, Valstybės atkūrimo šimtmečio sekretoriato komanda sukūrė video siužetą, kuriame vokiečiams jų kalba už išsaugotą Nepriklausomybės Akto originalą dėkojo net ir aukščiausi šalies vadovai.  Toks Lietuvos gestas sulaukė išskirtinio ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Šis video siužetas buvo parodytas Vokietijos „ZDF“ kanalo žinių laidoje, taip pat ir „ARD“ kanale, apie akciją pranešė ir plačiausią auditoriją Vokietijoje turintis „Bil.de“.  Apie šį video siužetą kalbėjo Euronews, britų „The guardian“, JAV žiniasklaidos milžinė „Washington Post“. „Vielen Dank“ video savo socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose pasidalino ir Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

„Valstybės atkūrimo šimtmečio „Facebook“ paskyroje video siužetas peržiūrėtas daugiau nei 65 tūkstančius kartų. Skaičiuojama, kad video pasiekė apie 500 tūkst. socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų, – sako Valstybės atkūrimo šimtmečio programos koordinatorė Neringa Vaisbrodė.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com portretas
Nepriklausomybės akto originalas surastas, o Lietuvos valstybės teisiniai, demokratiniai pagrindai yra dar NEATKŪRTI. Skaitykite 2017-3-11 straipsnį "Okupuota nepriklausomybė".

Sigitas

Sigitas portretas
Na ka dabar tiems vadinamiesiems istorijos korifėjams reikia atlikti ar atitinka istorijos mokslų pagrindų laipsnį. O Liudui Mažyliui turi būti skiriama netik "Specialioji nacionalinė premija“, bet Lietuvos respublikos aukščiausias apdovanojimas.

panasu

panasu portretas
i kazka tik neatrenku ka, kam ta premija , milijona skaiciuokit , teisetai uzdirbta
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių