Europarlamentarai prašo spartinti Lietuvos gėjų skundo dėl vaizdo klipo tyrimą

  • Teksto dydis:

Europos Parlamento gėjų, lesbiečių biseksualų ir transeksualų (LGBTI) teisių grupės atstovai kreipėsi į Europos Komisiją prašydami paspartinti Lietuvos gėjų lygos skundo dėl Europos Sąjungos (ES) teisės reikalavimų nevykdymo Lietuvoje tyrimą.

Europos Komisijos prašoma informuoti apie tolesnius bendradarbiavimo su atsakingomis Lietuvos valdžios institucijomis rezultatus. LGBTI teisių grupė taip pat pabrėžia, kad „tyrimai dėl homoseksualių asmenų pagrindines teises suvaržančių ir ES teisės reikalavimus pažeidžiančių įstatymų privalo būti neatidėliotini“, antradienį pranešė Lietuvos gėjų lyga.

Europos Parlamento LGBTI teisių grupę sudaro apie 150 narių, tačiau tarp jų nėra Lietuvos atstovų. Į EK kreipėsi 6 šios grupės atstovai.

Į Europos Komisiją Lietuvos gėjų lyga kreipėsi 2014 metų spalį dėl apribojimų rodyti socialinę reklamą apie seksualines mažumas. Gėjų atstovai argumentavo, kad šie ribojimai pažeidžia ES teisę.

Vaizdo klipe buvo skelbiami stereotipai apie seksualines mažumas ir rodomos homoseksualių asmenų porų gyvenimo akimirkos, pateikiami statistiniai duomenys, kad tik 12 proc. Lietuvos gyventojų teigia pažįstantys bent vieną lesbietę, gėjų ar biseksualų asmenį ir priduriama, kad „likę 88 proc. taip pat pažįsta, tik to nežino“.

Reklamoje matyti vaikinas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Už šeimų įvairovę“, o po vaivorykštės spalvų vėliava skelbiamas užrašas „Šeima yra šeima“.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pateikė tuomet ekspertų išvadą, kurioje argumentuojant nepilnamečių apsauga šios reklamos buvo nepatariama rodyti televizijoje.

LGBTI bendruomenė ir žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Lietuvos nepilnamečių  apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, ribojantį informaciją, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vudis

Vudis portretas
B + B = V ? P + P = V ? Sorry ... man nesuprantama. Bandom padėlioti raides iš naujo.

Justas

Justas portretas
Pys .... c. ES margaspalvių spalvų derinys. Velniop šitą auksą.

Anonimas

Anonimas portretas
Žudyti tuos pyderus reiktų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių