Energetikos institutas nebekonsultuos Baltarusijos dėl Astravo AE?

Užsienio reikalų ministerijai rekomendavus Lietuvos energetikos institutui (LEI) peržiūrėti savo poziciją dėl Baltarusijai teikiamų konsultacijų branduolinės saugos klausimais, institutas svarsto pasitraukti iš programos.

Anot LEI, griežta Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nepatenkinta Baltarusija taip pat suinteresuota, kad Lietuva iš jos pasitrauktų.

LEI direktorius Sigitas Rimkevičius BNS patvirtino, kad svarstoma trauktis iš projekto, tačiau sprendimas dar nepriimtas.

„Yra pasirašytas kontraktas su Europos Komisija ir yra projektiniai įsipareigojimai. Mes galvojame apie iniciavimą to pasitraukimo iš projekto, bet negalime taip pasakyti - vat, nutraukiame įsipareigojimus ir dirbkite, kaip norite. Projektai yra konkursiniai, sudaroma komanda, tai reiktų tuos derinimo procesus atlikti“, - BNS sakė S. Rimkevičius.

Pasak jo, Baltarusija taip pat nenori, kad LEI toliau konsultuotų jos specialistus dėl branduolinio saugumo.

„Inicijavimas, kad išeitume iš projekto, pradėjo vykti praėjusią savaitę, dar prieš kylant triukšmui, iš Baltarusijos pusės. Visaip gali galvoti, tai sutapimas laike, ar kaip. Baltarusiai aiškina Europos Komisijai, kad lietuviai turi nesukalbamą poziciją ir mes neduosime dokumentacijos, kol nepašalinsite iš komandos lietuvių“, - tikino LEI vadovas.

S. Rimkevičius tikino, kad dėl pasitraukimo LEI apsispręs po pokalbių su Užsienio reikalų bei Švietimo ir mokslo ministerijomis.

URM penktadienį pareiškė, kad LEI turėtų persvarstyti savo poziciją dėl dalyvavimo projekte.

LEI vadovas tikino, kad projektu siekiama Baltarusijoje įdiegti vakarietiškus branduolinės saugos standartus ir, jo nuomone, tai duoda naudos.

„Jiems būtų daug geriau daryti vieniems viską, kad niekas per daug nekontroliuotų, bet Komisija yra susirūpinusi, nori pamokyti, įvesti saugos standartus vakarietiškus ir tai duoda naudos, nes ten nors ir režimas, bet jaunimas žingeidus“, - teigė S. Rimkevičius.

„Mes negalime atmesti to varianto, kad elektrinė bus pastatyta. Jei yra bent koks pavojus, kad ji bus pastatyta, tai žiūrėkime ir saugą, nes kai jau bus pastatyta - bus vėlu“, - pridūrė jis.

Projektas, kuriame dalyvauja Lietuvos mokslininkai, finansuojamas pagal EK programą „Branduolinės saugos instrumentas“, kuriai tam tikrą dalį lėšų skiria ir Lietuva. Jo vertė siekia apie 3,5 mln. eurų, o Lietuvos energetikos institutas, anot S. Rimkevičiaus, iš jo uždirbs apie šimtą tūkstančių eurų.

Lietuva yra pagrindinė Astravo atominės elektrinės kritikė. Vyriausybė rugsėjo viduryje pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą. Lietuva ketina riboti elektros pralaidumus su Baltarusija bei ją apmokestinti. Taip pat siūloma uždrausti Kruonio hidroakumuliacinei elektrinei teikti paslaugas Baltarusijai.

65 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog Astravo AE kelia grėsmę šalies saugumui, parodė naujienų agentūros BNS užsakymu atlikta visuomenės apklausa.

Trauksis, jei taip nutars EK

Lietuvos mokslininkų veikla, konsultuojant Baltarusiją dėl statomos Astravo atominės jėgainės saugumo, yra naudinga šaliai, teigia Lietuvos energetikos instituto (LEI) steigėja Švietimo ir mokslo ministerija.

Tačiau ministrės patarėjas aukštajam mokslui Eugenijus Butkus sako, jog mokslininkai trauksis iš projekto, tai taip nuspręs Europos Komisija (EK). Jis BNS patvirtino, jog pati Baltarusija kreipėsi į projekto užsakovę EK, kad Lietuva dėl jos griežtos pozicijos Astravo AE klausimu būtų pašalinta iš projekto.

„Jei bus paskelbta oficiali pozicija (EK - BNS) nedalyvauti, LEI mokslininkai tarptautiniame EK projekte nedalyvaus. Jei Lietuvos atstovai projekte dalyvautų, jie galėtų daryti įtaką siekiant užtikrinti saugumą ir dalyvavimas šiame tarptautiniame projekte keliant tarptautinius saugos reikalavimus gali būti teigiamas dalykas“, - BNS perduotame komentare teigė buvęs Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro vadovas E. Butkus.

Pasak jo, baltarusiai kreipėsi į EK, kad lietuviai būtų eliminuoti iš projekto, nes šie yra iš anksto nusistatę, jog Astravo elektrinė yra nesaugi, o tai kenktų darbui.

„Europos Komisija gavusi Baltarusijos kreipimąsi svarstys, ar Lietuvos energetikos instituto mokslininkus projekte palikti“, - tikino E. Butkus.

Jo teigimu, Lietuvos dalyvavimas projekte yra svarbus, nes Baltarusija šiuo metu laikosi Rusijos institucijų sukurtų standartų.

„Tai, kad lietuviai buvo pakviesti į ES konsorciumą, rodo LEI ir Lietuvos branduolinės saugos standartų pripažinimą. Mūsų dalyvavimas šitame projekte yra svarbus, kadangi Lietuvai ypač aktualus saugumo aspektas“, - kalbėjo ministerijos atstovas.


Šiame straipsnyje: Astravo AEBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Alge

Alge portretas
Svarsto?Tas institutas saraskino kontora ar valstybės.istaiga?

taigi

taigi portretas
Nekonsultuos, tai bus saugesnė? Apskritai, ši istorija yra LT užsienio politikos "pravalas" , vietoje to , kad diskutuoti ir derėtis konserwai špygas rodė ir tyčiojosi esą baltarusiai nieko nepastatys, šie siūlė statyti drauge , dabar intrigantai cirkus krečia, bet niekas jų nepalaiko ,o TATENA ekspertai neturi statomai elektrinei jokių esminių pretenzijų. Nėra gerai elektrinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus, bet kur jūs buvote ankščiau? Liko tik pigus , isterijos ir populizmo kupinas klykimas.

Ona

Ona portretas
Vadinasi,Lietuvos URM ministerijai nepatinka,kad Lietuvos energetikos institutas rūpinasi Lietuvos gyventojų saugumu?Geriau,kad nesirūpintų?Juk Astravo AE vis tiek bus pastatyta,todėl Lietuvai labiausiai turėtų rūpėti jos saugumas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių