Emigrantams gresia baudos

Reikalų su Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba gali turėti net ir priešpensinio amžiaus vyrai. Paaiškėjo, kad darbo užsienyje norintis ieškoti pusamžis vyras gali gimtinę palikti tik apie tai pranešęs kariškiams, kitaip jam gresia baudos.

Karo prievolė – iki pensijos

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba išplatino priminimus apie tai, kad karo prievolininkais laikomi nuo 18 iki 60 metų vyrai.

Ši žinia šokiravo 55 metų santechniką Saulių iš Klaipėdos rajono, kuris susiruošė į Norvegiją uždarbiauti.

"Man tai yra naujiena. Net kojas pakirto. Gal karui realiai ruošiamės? Privalau prieš išvykdamas į užsienį apie tai informuoti kariškius. Kur tai matyta? Išvažiuoti dirbti į užsienį negalėčiau ne tik aš, kuris netarnavo armijoje, bet ir mano brolis, kuris karinę tarnybą atliko", – nusistebėjimu dalijosi gyventojas.

Iš tiesų, pagal Karo prievolės įstatymą piliečiai vyrai, sulaukę 18 metų, per 3 mėnesius negavę pranešimo apie įrašymą į karinę įskaitą, turi kreiptis į savo regioninį Karo prievolės komplektavimo skyrių ar poskyrį ir įsirašyti į karinę įskaitą.

Prievolės – visiems

Pranešama, kad, siekiant sudaryti palankesnes sąlygas ir suteikti pakankamai laiko atlikti privalomas procedūras, iki šiol neinformavusiems apie savo išvykimą karo prievolininkams terminas pratęsiamas iki šių metų pabaigos.

Tačiau išvykę gyventi į kitą valstybę ilgesniam negu 6 mėnesių laikotarpiui, karo prievolininkai, nuo 18 iki 60 metų vyrai, privalo nedelsiant informuoti savo regioninį Karo prievolės komplektavimo skyrių ar poskyrį apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą.

"Tikrai taip, karo prievolininkas, nuo 18 iki 60 metų amžiaus, tiek dar netarnavęs, tiek ir karo prievolę jau atlikęs pilietis privalo regioniniam karo prievolės poskyriui pranešti apie savo išvykimą į užsienį, jei tai užtruks ilgiau nei šešis mėnesius. Primename, kad karo prievolininkai yra visi Lietuvos piliečiai, išskyrus nuo karo prievolės atleistus neveiksnius arba ribotai veiksnius, neįgaliuosius, pagal Karinės medicinos ekspertizės komisijos išvadas netinkamus pagal sveikatą, esančius dimisijoje ar sulaukusius 60 metų, taip pat tarnauti nepageidaujančias moteris", – aiškino Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Visuomenės informavimo poskyrio kapitonas Gintautas Ciunis.

Gresia baudos

Kariškiai primena, kad iki šių metų pabaigos asmenims, neįvykdžiusiems karo prievolininko pareigų, gali būti taikoma administracinė atsakomybė, užtraukianti baudą nuo 30 iki 60 eurų.

Pakartotinis tokių pareigų neatlikimas gali užtraukti baudą iki 140 eurų.

Šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimas gali netgi užtraukti baudžiamąją atsakomybę su maksimalia laisvės atėmimo iki trejų metų sankcija.

G.Ciunis ramino, kad bausmių už šių pareigų neatlikimą dar neteko skirti.

Informacija apie karo prievolininko išvykimą reikalinga karinei įskaitai tvarkyti – ji padėtų susisiekti su karo prievolininkais, pavyzdžiui, paskelbus mobilizaciją ar norint pateikti aktualią informaciją dėl šaukimo į privalomąją karo tarnybą.

"Net ir išvykęs gyventi užsienį pilietis savo pareigų šaliai nepraranda", – tikino G.Ciunis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piktas pilietis

Piktas pilietis portretas
Pasityčiojimas!!! Už ką reikia ginti šią šalį? Už vagystes už minimuma, kuris europoje vos nemažiausias pasaulyje. Už niekam tikusi ligonines maista, kuris niekam tinkamas. Uź pensijas kai źmones reikia rinktis ar komunalinai ar maistas nekalbu net apie vaistus...

As piliete

As piliete portretas
O kas gina lietuvos varganus zmones kurie dirdami visa menesi duonai pritruksta pinigu,patys skatinat emigracija.Ne is gero gyvenimo zmones vaziuoja masiskai is lietuvos,musu vaikai nori valgyti

xy

xy  portretas
kam reikia tu nuo 18 iki 60 juk kariauti turės karo kurstyti jai visus visus juokinantys tokie kaip grybauskaite
VISI KOMENTARAI 114

Galerijos

Daugiau straipsnių