Civilinės sąjungos įstatymo nenori: tai – manipuliacija

  • Teksto dydis:

Parlamentarai po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Dabar liko paskutinis žingsnis – galutinis Seimo balsavimas, kad būtų įteisinta civilinė sąjunga tarp dviejų nesusituokusių partnerių. Tuo nepatenkinti žmonės susirinko prie Seimo. Juos reportaže pakalbino LNK žurnalistas.

Prie Seimo į mitingą susirinko žmonės, norintys išreikšti savo nepritarimą Seime svarstomam Civilinės sąjungos įstatymui. Tai yra prieš porą metų svarstytas partnerystės įstatymas, tik šiek tiek pakeistas jo pavadinimas ir turinys. Žmonės sako nepritariantys šiam Civilinės sąjungos įstatymui. Čia susirinko žmonės iš skirtingų organizacijų. Dalyvavo ir vienas iš Šeimų sąjūdžio lyderių – Arvydas Daunys. 

„Kokia jūsų pagrindinė žinutė, kodėl šiandien čia susirinkot?“, – klausė žurnalistas.

„Atsakymas paprastas – nenorime sunaikinti Lietuvos šeimos instituto. Šeima yra valstybės varomasis pagrindas. Jeigu šeimos nebegimdo vaikų, mūsų darbo jėgos resursai senka. Taip pat politikai pradeda kalbėti ir apie imigracijos būtinybę, keičiasi šalies etninė sudėtis. Dažniausiai atvykėliai gyvena iš pašalpų, bent jau sprendžiant iš kitų šalių padėties. Gyvenimas blogėja. Tai čia – ekonominė pusė. Socialinė pusė, vėlgi, tos visos tradicijos, jeigu mes devalvuojame šeimos institutą, paprasčiausiai, nebelieka nei vyro, nei moters, kadangi vyras ir moteris toje vienalyčių šeimoje praranda prasmę. Nebėra tėčio ir mamos, o dviem tėčiais arba mamomis jie vadintis nebegali, tiesa? Vadinasi, nebelieka tėčio ir mamos, lygiai tą patį matome ir Vakaruose, kur jau yra „gimdytojas vienas“, „gimdytojas du“, – savo nuomonę išreiškė A. Daunys.

„Jūsų neįtikina dalies Seimo narių argumentai, kad, jų manymu, nėra pavojaus tradicinės šeimos sampratai, nes, skirtingai negu Partnerystės įstatyme, civilinė sąjunga būtų sudaroma ne metrikacijos biure, o pas notarą, nebūtų galimybės dalytis bendra pavarde ir pan.?“ – teiravosi žurnalistas.

Šiuo atveju žinutė labai aiški.

„Na, tai manipuliacija sąvokomis, žodžiais ir visu kuo kitu. Jeigu tame įstatyme yra punktas, kad sudaręs šitą civilinę sąjungą negali tuoktis, mes iš karto suprantame, kad de facto tai yra santuoka, tik pavadinta kitais žodžiais. Ir vėliau jie visą šitą bandys įteisinti per Europos teismus, kadangi negalės vadinti santuoka, vadintis sutuoktiniais ir visa kita. Tokių pavyzdžių mes jau turime pilną. Mums net nereikia nieko išgalvot – procesas po proceso visą laiką jų naudai“, – pasipiktinimo neslėpė Šeimų sąjūdžio lyderis.

Mitinge dalyvavo ir Krikščionių sąjungos partijos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys. Žurnalisto paklaustas, kodėl prisijungė ir kokią pagrindinę žinutę siunčia, atsakė, jog žinutė labai aiški.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Aš esu vienas šių visuomeninių organizacijų narys, o mūsų organizacija yra viena iš šio piketo dalyvių. Tai – ne mitingas, o piketas. Šiuo atveju žinutė labai aiški. Seimui žinutė tokia, kad jie turi apsispręsti, kam jie atstovauja. Ar Lietuvos žmonėms, kurių dauguma tam nepritaria, ir jie turi teisę tą daryt be didelės apklausos, nes tai yra fundamentalūs klausimai, ar jie pasiduoda kitų šalių diplomatų spaudimui? Čia konstitucinis pasirinkimas kiekvienam Seimo nariui. Kitas dalykas – kaip galime pritarti nesąmonės? Kvailystėms aš nepritarsiu niekada“, – teigė R. J. Dagys.

Paklaustas, ar ir Civilinės sąjungos įstatyme įžvelgia pavojų vyro ir moters šeimai, nedaugžodžiavo: „Tai akivaizdu, nes viskas yra perrašyta, visi santuokos apibrėžimo teiginiai yra nukeliavę į civilinę sąjungą. Tai koks skirtumas, kaip tu tą pavadinsi – pavadinimas tai tas pats.“

„Kaip jūs pakomentuotumėte tai,  kad iš dalies Seimo narių priekaištų sulaukė ir pats procesas, kai Seimo pirmininkės buvo pasakyta, kad nebus darbotvarkėje šio klausimo, o tada antradienį netikėtai jis buvo įtrauktas, nors kai kurie Seimo nariai, kurie galimai būtų balsavę prieš, buvo išvykę?“, – nuomonę apie kitą spragą šio įstatymo įsigaliojimo kelyje norėjo išgirsti žurnalistas.

„Aš manau, kad taip Seimo nariai kerta šaką, ant kurios sėdi ir didina žmonių nusivylimą mūsų demokratine sistema, kai manipuliuojama tokiais dalykais. Man atrodo, demokratinėje valstybėje turi būti diskusija, o po diskusijos nuspręsta, o ne slapčia priimami įstatymai“, – atsakė Krikščionių sąjungos partijos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to-to to Rasa

to-to to Rasa portretas
tai juk per tv sakė, jog pamatė, kad Seime nebus opozicijos, tai skubiai įtraukė į dienotvarkę.

tai vienas

tai vienas  portretas
iš jų , kuris turėtų ginti savo Tėvynę nuo ruZZo fašistų, teigėm jog sekantis žingsnis- vaikų įvaikinimo įteisinimas.

to to Rasa

to to Rasa portretas
Prokuratūra turėtų išsiaiškinti, kas organizavo tas manipuliacijas, kai iš vakaro skelbiama, kad klausimas nebus svarstomas, o ryte- jau svarstomas, panašu į apgaulę, balsavimas turi būti pripažintas negaliojančiu. Kas čia per žaidimėliai? Tokius klausimus turi spręsti tauta referendumu.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių