Černobylio zonoje buvę lietuviai perspėja apie pavojų

Tai gali būti labai pavojinga. Rekomenduoju be reikalo neiti į lauką, uždaryti langus ir sekti naujienas, nes Ukrainoje miškas dega ne tik prie Buriakovkos, bet ir pačioje pavojingiausioje Černobylio zonoje.

Taip apie savaitgalį kilusį didelį gaisrą Černobylio zonoje teigė ten lankęsis verslininkas, keliautojas bei publicistas Šarūnas Jasiukevičius.

Perspėja apie pavojų

"Gaisras vyksta dviejose vietose. Tačiau kažkodėl oficiali ukrainietiška, rusiška žiniasklaida mini tik vietą prie Buriakovkos kaimo, kuri yra apie 15-20 km nuo atominės elektrinės. Netoli Buriakovkos kaimo yra radioaktyvios technikos kapinynas – dalis yra užkasta. Skelbiama, kad dalis to gaisro lokalizuota, dalis dar – ne, – šiandien pasakojo Š.Jasiukevičius. – Tačiau daug pavojingesnis gaistas prie pat elektrinės. Matyt, nenori kelti panikos".

Kai 1986 m. balandžio 26 d. Černobylio įvyko avarija, labai daug radioaktyvių medžiagų iškart nusėdo prie pat į mišką.

Miškas patamsėjo, per kelias paras išdžiūvo ir pavadino jį Raudonuoju mišku.

"Dalį jo iškirto, nukasė grunto, bet radiacija itin didelė ir dabar, – pasakojo publicistas. – Įprasta leidžiama radiacijos norma – 0,1 mikrosiverto per valandą, bet prie pat Raudonojo miško ji sielia 40-70 mikrosivertų per valandą, o keliose vietose net ir 1000 mikrosivertų per valandą!"

Nelegaliai su patyrusiu vedliu iš Ukrainos Kirilu Š.Jasiukevičius priėjo prie pat Raudonojo miško – apleistu keliu neleistinoje civiliams vaikščioti teritorijoje. Jau tuomet dozimetras ten rodė didelį radiacijos dydį – 70 mikrosivertų per valandą.

Į Raudonąjį mišką, nors tereikėjo pereiti geležinkelio bėgius, kur dominuoja pušynas, lietuvis nesibrovė, nes ten dėl didelio radiacijos kiekio vengia eiti net ir patyrę vedliai.

Sieks Vilniaus kraštą?

"Vienas pažįstamas Černobylio gyventojas Aleksandras Sirota pakėlė į orą droną, kuris užfiksavo, kad sekmadienį miškas dar dega vos 3-5 km nuo atominės elektrinės, – apie dabar kilusį gaisrą Černobylio teritorijoje pasakojo Šarūnas. – Deja, oficiali žiniasklaida tyli apie šią zoną. Apie gaisrą Raudonajame miške sužinojau iš kolegos ukrainiečio. Jo nuotraukoje matyti senas reaktorius ir naujai statomas sarkofagas."

Dar kartą prieš dvi savaites lankęsis zonoje, lietuvis dozimetru išmatavo malkas, kurias kepant maistą, uždegus laužą, naudojo vietiniai.

"Radiacijos kiekis pelenuose siekė 200 mikrosivertų per valandą, – sakė Šarūnas. – Štai tokie radioaktyvūs pelenai ir dūmai kyla į viršų. Kur juos nuneš vėjas – niekas nežino. Pažiūrėjau oro srautus, kol kas viskas slenka į rytinę Lietuvos dalį ir gali kabinti Vilniaus kraštą. Tikėsimės, nepasieks. Arba lis ir viskas nusės tik ten."

Ukrainietiškuose šaltiniuose Šarūnas rado informaciją, kad gaisrą gesina trys lėktuvai, 39 gaisrininkų automobiliai ir 155 ugniagesiai.

Komendanto valanda

Neseniai iš Ukrainos grįžęs 39 metų keliautojas Mindaugas Šurna Černobylio zonoje lankėsi legaliai.

"Buvome prie elektrinės ir Pripetėje. Į senos technikos kapinyną prie Buriakovkos kaimo vedliai mūsų net nevežė – sakė, kad pavojinga, – pasakojo Mindaugas. – Pastaruoju metu ten labai padidėjęs saugumas, keliose vietose tikrina dokumentus ir ten lengvai nepateksi."

Ukrainiečiai itin saugojasi gaisro, todėl Černobylyje, Pripetėje, griežtai neleidžiama rūkyti, pažeidus šį įstatymą skiriamos didelės baudos.

"Jie bijo gaisro, todėl neleidžia rūkyti net tuose miestuose. Ten pavojinga net vaikščioti ir kilnoti samanas, kuriose itin gerai laikosi radiacija", – pasakojo Mindaugas.

M.Šurna su keliautojais lankėsi už kelių kilometrų nuo Raudonojo miško. Tačiau lietuvis neslėpė, kad toje vietoje itin griežta tvarka ir saugoma ne tik teritorija, stebimi atvykėliai, bet ir ten dirbantys darbininkai.

"Ten daug radioaktyvių medžiagų saugyklų, stato naujas, tad baiminasi netvarkos, pažeidimų, tikrina kiekvieną žmogų, autobusą, – teigė M.Šurna. – Todėl šis gaisras kelia didelį pavojų. Dega lapai, samanos ir su dūmais į viršų kyla radiacija. Velnias žino, į kokią pusę nuneš vėjas. Tikėsimės, kad ne į Lietuvą."

Vis dėlto specialistai teigia, kad miškų gaisrai, kurie siaučia šalia uždarytos Černobylio atominės elektrinės, nekelia pavojaus Lietuvos gyventojams.


Šiame straipsnyje: Černobylisradiacijapavojus

NAUJAUSI KOMENTARAI

kas?

kas? portretas
kas bando sieti paniką? :D

boksininkai

  boksininkai portretas
Tais metais po armijos jauni vaikinai boksininkai buvome ir sportavome ir dirbome 1 auto ymoneje kaune kai cernobylio atomineje sprogo katilas, kita diena mums yteike saukima vaziuoti y ukraina cernobilio atomines gesinti ir tiktai deka bokso trenerio a.a. A. Sociko sveiki ir gyvi likome....kiti negrizo

Čia

Čia portretas
Penktokas straipsnį rašė ? Graudu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių