Berlyne rastas Vasario 16-osios akto originalas lietuvių kalba!

Vokietijos diplomatiniame archyve trečiadienį rastas Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalas lietuvių kalba. Tai patvirtino Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Akto originalas niekuomet nebuvo paviešintas

„Greta įrišto byloje vokiškojo varianto šalia buvo įsegtas ir lietuviškasis nutarimo variantas su visais 20 aiškiai originaliai parašų“, – BNS sakė profesorius.

Jo teigimu, popierius yra perlenktas į keturias dalis, tai patvirtina išvadą, kad jis keliavo paštu. Profesoriaus teigimu, aktą Vokietijos atstovui Vilniuje vasario 16-osios popietę nunešė signataras Jurgis Šaulys. Iki šiol buvo spėjama, kad jam buvo perduota tik vokiškoji versija. Aktas įsegtas į bylą į kovo mėnesį.

L.Mažylis sakė, kad ieškoti akto jį paskatino valstybės atkūrimo šimtmečio artėjimas.

„Rimtai nuosekliai Lietuvos mokslininkai šita vokiškąja linija domėjosi, ko gero, nepakankamai. Sumaniau išsiaiškinti, kokie yra Vokietijoje archyvai, kiek jie prieinami. Išaiškėjo, kad ypatingų ribojimų nėra. Parašiau elektroninį laišką į Vokietijos valstybinį archyvą, kad domiuosi šiuo laikotarpiu ir kas man rūpi. Gavau sąrašą bylų, po kurias verta pasirausti, ką ir padariau. Užtruko tik dvi dienas“, – kalbėjo L.Mažylis.

Jono Basanavičiaus pirmininkaujama Lietuvos Taryba Nepriklausomybės aktą pasirašė 1918 metų vasario 16 dieną Vilniuje. Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalas buvo perduotas J. Basanavičiui, bet niekuomet nebuvo paviešintas. Apie jo dublikato vietą nežinoma nuo 1940-ųjų, kai Lietuvą okupavo sovietai. Iki tol jis saugotas Prezidentūros archyve Kaune. Žiniasklaidoje prieš kelerius metus buvo spekuliacijų, kad jį gali saugoti tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos giminės.

Aktas Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve saugomas dokumentų bylų grupėje, pavadintoje „Baltijos provincijų ateitis: Lietuva“.

Profesoriaus teigimu, bylose taip pat rastas 1917 metų gruodžio 11-osios nepriklausomybės aktas su 19 signatarų parašais. Šiame akte buvo minima glaudi Lietuvos ir Vokietijos sąjunga. 

„Džiaugiamės, kad būtent Vokietijos archyve pavyko surasti Vasario 16-osios aktą. Tikiuosi, tai suteiks papildomą impulsą šio laikotarpio tyrimams. Gera dovana valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui“, – sakė Lietuvos ambasadorius Berlyne Deividas Matulionis.

Verslininko Dariaus Mockaus kontroliuojamas koncernas „MG Baltic“ neseniai pasiūlė milijoną eurų už 1918 metų Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės akto originalą.

Lietuvos diplomatų laukia svarbi užduotis

Anot profesoriaus L. Mažylio, kurį nuo šios dienos galima vadinti ir istorine asmenybe Lietuvai, kelis mėnesius trukusį paieškų procesą vis labiau skatino ir artėjantis valstybės šimtmetis.

„Labai aiškiai nuo pat pradžių supratau, kad dabartinė Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalo vieta yra susijusi su vokiškąja kryptimi, todėl kreipiausi į Vokietijos valstybės archyvą su klausimu ar būtų galima pradėti paieškas ir buvau labai maloniai nustebintas, kad pastaroji įstaiga geranoriškai sutiko“, – paieškų pradžią pristatė L. Mažylis.

Pasak jo, Vokietijos valstybės archyvas netgi pateikė labai aiškią ir detalią paieškos eigos trajektoriją, atsiųsdamas detalų bylų sąrašą, o svarbiausia pateiktos informacijos žinutė buvo, kad reikia kreiptis į kitą, Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos politinį archyvą, kur būtų galima rasti daugiau dokumentų.

„Taigi kreipiausi atskirai į Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos politinį archyvą, susitariau dėl vizito, kuris įvyko kovo 29 dieną“, – sakė L. Mažylis.

Jo teigimu, labai pasisekė, kad visi dokumentai, visos bylos šiame archyve sudėtos chronologiškais laikotarpiais, todėl buvo galima pradėti iš karto ieškoti nuo 1918 metų vasario mėnesio.

„Pavyko teisingai atspėti, kad tuometinei Vokietijos valdžiai tie dokumentai parūpo 1918 metų kovo mėnesį, kuomet šalyje buvo nuspręsta pripažinti Lietuvos nepriklausomą valstybę. Tokiu būdu šiame kontekste pirmiausia atsirado vokiškasis variantas su visais dvidešimties signatarų parašais, kuris yra Vokietijos Užsienio reikalų politiniame archyve, o kartu šalia rastas ir originalas, – vienas prie kito rastus dokumentus pristatė istorikas. – Taip pat kartu rastas ir 1917 metų gruodžio 11 dienos vokiškas ranka rašytas Lietuvos Tarybos Akto egzempliorius su devyniolika parašų, kuriame nėra signataro Prano Dovydaičio parašo“.

Mes nebebūsim tokia nelaiminga tauta, kuri yra netekusi savo pagrindinio valstybės dokumento originalo.

Paklaustas apie Vasario 16-osios akto ateitį, VDU profesorius teigia, kad tai dabar bus didžiulis politikų ir diplomatų darbas, jei vieną dieną bus norimą šį dokumentą iš Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos politinio archyvo pargabenti į Lietuvą.

„Dabar Lietuvos diplomatija turės svarbų vaidmenį dėl tolimesnių veiksmų, bet tai labai džiugus momentas visai Lietuvai, nes atrastos jos valstybingumo, diplomatijos ištakos, kurias toliau analizuoti ir tyrinėti galės istorikai, mokslininkai ir politologai“, – mintimis dalijosi L. Mažylis.

V. Landsbergis: tai labai svarbu dvasiškai ir politiškai

Vasario 16-osios akto originalo suradimas yra dvasiškai, moraliai ir politiškai labai svarbi tautai žinia, sako pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis.

„Tai labai daug reiškia mums kaip tautai ir visuomenei. Mūsų kaip valstybės nieks neginčija dėl to, kad mes neturime pirmojo pagrindinio akto originalo. Tai nėra juridinis labai svarbus naujas dalykas, bet jis yra labai svarbus dvasiškai, moraliai ir politiškai, kad mes nebebūsim tokia nelaiminga tauta, kuri yra netekusi savo pagrindinio valstybės dokumento originalo“, – BNS trečiadienį sakė V.Landsbergis.

„Ši skriauda, šis trūkumas, nuostolis ir nuolatinis rūpestis, o gal kur atrasim, gal nesunaikintas, dabar jis išspręstas, tai be galo malonu“, – pridūrė V.Landsbergis.

„Ta žinia yra tokia gera, kad jos nereikia menkinti samprotavimais, kad jo nėra rankose. Svarbiausia, kad jis yra, tai jau yra patvirtinta, kitas dalykas, mes turbūt studijuosim ir dokumento medžiagą, kokybę, aplinkybes, visa tai, kas su juo susiję, jau visai kitu jausmu, kad jis yra“, – pabrėžė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas.

Pasak V.Landsbergio, Lietuva turėtų siekti susigrąžinti Vasario 16-osios originalą į Lietuvą, tik to nereikėtų forsuoti.

„Mes negalime reikalauti, Vokietija gali padaryt galbūt nepaprastai gražų geros valios žingsnį, galbūt šiandien, o galbūt šimtmečio proga tai gali įvykti. O jei kas nors nustatys, kad juridiškai teisiškai konstituciškai Vokietija negali išimti iš savo valstybės archyvo dokumento ir atiduoti kitai valstybei, teks priimti kaip faktą“, – sakė ilgametis politikas.

„Bet aš nemanau, kad galėtų būt tokių griežtų apribojimų, kurių Vokietijos, demokratinės, draugiškos mums valstybės valdžia negalėtų išspręsti. Galbūt mes daug nesikarščiuodami, nepradėdami jau rytoj reikalauti, bet išreikšdami savo viltį, tikėkimės, kad tas dokumentas bus Vilniuje, kur jis buvo ir pasirašytas“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Prezidentė: tai džiugi žinia laukiant valstybės 100-mečio

Vasario 16-osios akto originalo suradimas – nepaprastai džiugi žinia belaukiant valstybės 100-mečio, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tikėtina, kad rastas dokumentas, tai Vasario 16-osios akto vienas iš kelių egzempliorių su originaliais parašais, kuris buvo perduotas Vokietijai. Tai nepaprastai džiugi žinia belaukiant valstybės 100-mečio! Tikiuosi, kad nuodugnesni tyrimai patvirtins dokumento autentiškumą ir galėsime kreiptis dėl dokumento perdavimo Lietuvai“, – Prezidentūros BNS perduotame komentare cituojama prezidentė.

Ambasadorius apžiūrės Nepriklausomybės aktą

Lietuvos ambasadorius Berlyne D. Matulionis ketvirtadienį Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve apžiūrės VDU profesoriaus L. Mažylio rastą 1918 metų Vasario 16-osios nepriklausomybės akto originalą.

Profesorius sakė neabejojantis dokumento autentiškumu. Ant nutarimu vadinamo dokumentu lietuvių kalba yra 20 signatarų parašai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebuklas

Stebuklas portretas
Tiek metų ieškojo, o dabar "netikėtai" per dvi dienas surado. Naujas spektaklis patikliems runkeliams. Tik lieka neatsakytas vienas klausimas, iš kur koncernas "MG Baltic" iš anksto žinojo, kad dokumentas bus surastas ir pradėjo reklaminį šou su milijono eurų premija?

...

... portretas
'Savi' žmonės 'aktą' surašė, 'savi' į archyvą įkišo, 'savi' surado, 'savi' eks'Per-dizę padarys... 'savi' pinigus pažadėjo, 'savi' juos 'saviems' išdalys, ir suliepsnos Vilniuj may'Dano laužai.

Anonimas

Anonimas portretas
VDU vs VU 1:0
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių