Ar Kaune skambės šūkis „Lietuva – lietuviams“?

Laiške Kauno merui organizacijos vadovas dr. Efraimas Zuroffas A.Kupčinską ragino rasti teiginę priežastį, kaip atšaukti Vasario 16-osios eitynes arba jas bent perkelti į kitą vietą.

Tarptautinė organizacija Simono Wiesenthalio centras paragino Kauno merą Andrių Kupčinską atšaukti leidimą vienoms iš Vasario 16-osios eitynių per miesto centrą.

Kauno miesto savivaldybė jau anksčiau uždraudė sekmadienį rinktis ir per Laisvės alėją žygiuoti kelių organizacijų nacionalistams, paaiškinusi, kad jų prašomu metu jų pasirinktoje vietoje jau numatytas kitas renginys.

Tuo tarpu pirmadienį, Vasario 16-ąją, rengti eitynes pageidavusiems Kauno kultūros centrui "Tautos namai" ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungai (LTJS) leidimai išduoti. Būtent pastarųjų renginys ir kliūva nacių medžiotojams.

Laiške Kauno merui organizacijos vadovas dr. Efraimas Zuroffas A.Kupčinską ragino rasti teisinę priežastį, kaip atšaukti eitynes arba jas bent perkelti į kitą vietą ir nustatyti griežtas ribas prieš tautinės nesantaikos kurstymą ir holokausto iškraipymą.

"Manau, akivaizdu, kad tokios eitynės su šūkiais "Lietuva - lietuviams" ir daugybe lietuviškų svastikų netinkamas būdas švęsti Lietuvos nepriklausomybę", – teigė E. Zuroffas.

LTJS Valdybos pirmininkas Mindaugas Sidaravičius portalui kaunodiena.lt teigė, kad "labai sunku komentuoti tokios skandalingos organizacijos kaip pono Zurofo kontorėlė pareiškimus".

"Mums visai nerūpi, ką rašė, rašo ar rašys šis aferistas. Labai tikimės, kad Kauno meras irgi tos pačios nuomonės, – kalbėjo M.Sidaravičius. – Šūkio "Lietuva - lietuviams" atsisakyti nėra jokio reikalo. XXI amžiuje šis istorinis, mūsų tautinio atgimimo laikotarpiu kilęs šūkis įgauna naują prasmę. Kai kruvinas Kremliaus valdovas V.Putinas bando nurodinėti, kaip gyventi Ukrainos valstybei ir ukrainiečių tautai, kai šis Hitlerio pasekėjas gąsdina baltarusius, estus, latvius ir lietuvius, mes privalome pasakyti, kad tik lietuviai gali spręsti savo valstybės likimą ir tik ukrainiečiai spręs Ukrainos likimą. Šūkis  "Lietuva – lietuviams" parodo, kad mūsų valstybėje turi būti vertinama lietuvių kalba, kultūra, tradicijos, istorija ir lietuvių tautos suverenitetas. Beje, šis šūkis visada skanduojamas su antra dalimi "lietuviai – Lietuvai", o tai turi antiemigracinę prasmę, kad ne tik valstybė turi pareigas piliečiams, bet ir piliečiai turi pareigas valstybei, Tėvynei", – akcentavo sąjungos atstovas.

Jis vardijo, kad tiek Kovo 11-osios eitynės Vilniuje, tiek Vasario 16-osios eitynės Kaune pritraukia daug svečių iš užsienio, lojalių ir patriotiškai nusiteikusių tautinių mažumų atstovų. "Jie kartu su mumis skanduoja "Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!" ir džiaugiasi švęsdami kartu su mumis. Lojalus mūsų valstybei, istorijai ir tradicijoms kitatautis yra mūsų bendražygis kuriant ir puoselėjant mūsų šalį", – problemos dėl tautinės nesantaikos kurstymo neįžvelgė M.Sidaravičius.

Jis pabrėžė, kad kasmet gauna pagyrimo žodžių iš policijos pareigūnų dėl renginio dalyvių drausmingumo ir pagarbos viešajai tvarkai.

Kauno miesto savivaldybės specialios komisijos, svarstančios dėl leidimų išdavimo politiniams renginiams vadovas Jonas Jučas portalui kaunodiena.lt teigė, E.Zuroffo kreipimosi negavęs, tad ir negalįs jo komentuoti. Tačiau dėl šių eitynių yra gavęs vieno istoriko reikalavimą jas nutraukti.

"Atrašiau, kad leidimas išduotas laikantis galiojančių įstatymų ir griežtų reikalavimų. Eisenos organizatoriai pasirašė pasižadėjimą palaikyti viešąją tvarką, jie buvo supažindinti su visais reikalavimais tokiems renginiams ir su už pažeidimus gresiančia atsakomybe", – teigė J.Jučas.

LTJS kartu švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną kviečia žygiuojant nuo Ramybės parko iki Rotušės aikštės. Leidimą savivaldybė šiam renginiui išdavė nuo 14 iki 18 val.

Kita eisena, kurioje, manoma, daugiausiai dalyvaus Kauno studentai, moksleiviai bei visuomeninių organizacijų atstovai, 11 val. pajudės nuo Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios bei Kauno šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios ir patrauks į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kur vyks pagrindinės Vasario 16-osios minėjimo iškilmės.


Šiame straipsnyje: Vasario 16-ojieisena

NAUJAUSI KOMENTARAI

chaime

chaime portretas
lietuva zydams

chaime

chaime portretas
lietuva zydams,lietuviai oziai

Plikis

Plikis portretas
Eitynes turi vykti ir manau,kad vienos ,o ne kelios.Juk atskiros nepriklausomybes nori "netradiciskaI2 ORIENTUOTI.Lietuva viena ir svente viena.Dabar tai tik konservai daro atskira kitokia eisena...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių