Mokytojai tęsia kovą dėl didesnių atlyginimų – streikas nesibaigia

  • Teksto dydis:

Neterminuotas mokytojų streikas pirmadienį nesibaigs - profsąjungos nesusitarė su Vyriausybės atstovais dėl jo nutraukimo.

Su Vyriausybe nesusitarė

Dalis pedagogų žada tęsti streiką bent iki trečiadienio, kol vyks naujas derybų raundas Vyriausybėje, tuo metu viena profsąjunga teigia, kad mokytojai gali streikuoti kelias savaites - iki Seimo sesijos.

„Aš nežinau, kaip pasielgs profsąjungos, bet šiaip ar taip, aš manyčiau, kad ne streikuose sprendžiami klausimai, o derantis, kalbantis ir ieškant kompromisų iš abiejų pusių“, - pasibaigus pirmadienio deryboms sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Rimantas Vaitkus.

Jis teigė, kad susitarimą dėl streiko nutraukimo bent su dalimi profsąjungų tikimasi pasirašyti trečiadienį.

„Labai sunku jų reikalavimus įvykdyti, nes gali būti, kad tektų grįžti peržiūrėti biudžetą, o to Vyriausybė negali įsipareigoti, nes tai yra Seimo prerogatyva (...). Kelsim šitą klausimą į Politinę tarybą, diskutuosime aukščiausiu lygiu“, - aiškino R.Vaitkus. Tačiau kol kas nenumatyta, kad Politinė taryba posėdžiautų artimiausiomis dienomis.

Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas sako, kad kol kas nesusiderėta dėl esminio klausimo.

„Pagrindinis punktas, būtent dėl darbo užmokesčio didinimo nuo rugsėjo 1 dienos skiriant tam 18 mln. eurų - nepasiektas, nes, mūsų manymu, tiek Vyriausybė, tiek Švietimo ministerija, tiek Finansų ministerija neatliko namų darbų - nepateiktas realus skaičius, iš kur tai paimti“, - žurnalistams sakė jis.

Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė savo ruožtu po pirmadienio derybų sakė matanti teigiamų poslinkių.

„Nepavyko susiderėti dėl vieno punkto - dėl profsąjungų reikalavimo panaikinti atlyginimų koeficientų šakutes jau nuo 2016 metų rugsėjo 1 dienos. Tą punktą mes atidėjome iki trečiadienio. Galbūt tai yra geras ženklas - vadinasi, dar tiesiog sėsime prie derybų stalo, gal pavyks susitarti. Bandome įtikinti profsąjungas, kad nuo 2016 metų tokios sumos rasti, kad panaikintume iš karto šakutes, nėra tiesiog galimybių. Matysime, gal pavyks susiderėti, susitarti. O dėl visų kitų punktų - dėl pedagogų etatinio apmokėjimo modelio metmenų, dėl mokytojų skaičiaus optimizavimo veiksmų plano pateikimo ir dėl kitų dalykų tiesiog suderinome tekstą“, - aiškino ji.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas iš pirmadienio derybų pasitraukė joms nesibaigus. Jis pareiškė, kad iš jo vadovaujamos profsąjungos streikuoja apie 70 mokyklų bei darželių ir jos turėtų tęsti streiką iki Seimo sesijos.

„Streikas turės tęstis iki kol pradės dirbti Seimas, nes jeigu Vyriausybė negali ir neturi įgaliojimo spręsti reikalavimus, tai tiesiog reikės laukti Seimo“, - pirmadienį sakė A.Navickas.

Lietuvoje yra per 2 tūkst. mokyklų ir darželių. Pirmadienį streiką pradėjo per 200 įstaigų.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o praėjusią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Atlyginimai mokytojams šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu, apie dešimtadalis visų pedagogų turi mažiau kaip devynias pamokas per savaitę.


Šiame straipsnyje: mokytojaistreikasatlyginimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrė

Audrė portretas
Tuos , kurie žiniasklaidoje, televizijoje teigia , kad mokytojas gauna 800 eurų algos, reikėtų paduoti į teismą už šlykštų melą. Mokykloje dirbu 30 metų , pamokų 22, gaunu į rankas 500 eurų! Ispanijoje už 13 pamokų gauna 1600 eurų.

Audrė

Audrė portretas
Tuos , kurie žiniasklaidoje, televizijoje teigia , kad mokytojas gauna 800 eurų algos, reikėtų paduoti į teismą už šlykštų melą. Mokykloje dirbu 30 metų , pamokų 22, gaunu į rankas 500 eurų! Ispanijoje už 13 pamokų gauna 1600 eurų.

geriau dirbti bordelyje

geriau dirbti bordelyje portretas
negu mokykloje, visada taip sakiau ir sakysiu.Pas mus mergaites, kurios gabios, padaro ir 100 EUR i valanda.
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių