Vyriausybės rūmuose – apdovanojimai už tolerancijos sklaidą

  • Teksto dydis:

„Tolerancija, bet ne abejingumas – pagrindiniai brandžios visuomenės bruožai. Tikiu, kad Lietuvoje gyvena tolerantiški žmonės, – tai rodo šiandieninis ilgas nominantų sąrašas. Esu tikras, tokius apdovanojimus įteikti galėtume daugeliui Lietuvoje gyvenančių žmonių, veikiančių institucijų ar įgyvendinamų iniciatyvų. Ir tuo labai didžiuojuosi“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius penktadienį Vyriausybės rūmuose surengtoje „Beigelio nominacijų“ apdovanojimų už tolerancijos sklaidą visuomenėje įteikimo ceremonijoje. Tai nauja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, vykdančios tolerancijos kampaniją „Beigelių krautuvėlė“, iniciatyva.

„Šiandien mes visi turime ypač stengtis stiprinti visuomenę, kurią vienija tokios vertybės kaip Žmogiškumas ir Tolerancija. Tolerancija visoms visuomenės grupėms ir visoms nuomonėms. Kiekvieno mūsų pareiga tokius reiškinius kaip antisemitizmas, ksenofobija ir rasizmas išmesti iš savo gyvenimo. Norėčiau tvirtai pabrėžti, kad Lietuvoje nėra vietos jokioms neapykantos ar antisemitizmo apraiškoms. Pasiteisinimo, kuris atleistų nuo šios pareigos, nėra“, – sveikindamas apdovanojimų iniciatorius ir laimėtojus sakė Vyriausybės vadovas.

„Už tolerancijos sklaidą mokykloje“ apdovanotas Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorius Miša Jakobas; „Už tylų, bet sutelktą darbą užtikrinant žmogaus teises ir laisves Lietuvoje“  – Žmogaus teisių organizacijų koalicija; „Už nuopelnus išsaugant žydų kultūros pėdsakus Lietuvoje“ – Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė; „Už kino ir tolerancijos bičiulystę" – festivalis „Nepatogus kinas“; „Už stereotipus griaunantį metodą, virtusį reiškiniu“ – „Gyvosios bibliotekos“ iniciatoriai ir vykdytojai Lietuvoje; „Už istorinės atminties perdavimą jaunajai kartai“ – Panevėžio Rožyno progimnazija.

Apdovanojimų įteikimo iškilmėse Vyriausybės rūmuose  dalyvavo ir Prezidentas Valdas Adamkus. Šeši prizininkai buvo atrinkti iš trisdešimties visuomenės nominuotų kandidatų. Sprendimą priėmė specialiai sudaryta komisija, kurią sudarė devyni žmogaus teisių srityje nusipelnę asmenys: Švedijos ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthström-Ruin, buvęs Europos Parlamento narys, profesorius Leonidas Donskis, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Goethe‘s instituto vadovė Johanna Keller, Vilniaus universiteto Religijos studijų ir tyrimų centro vadovė profesorė Rita Šerpytytė, kompozitorius Jonas Jurkūnas, Moterų informacijos centro projektų vadovė Dovilė Rūkaitė ir žurnalistas Mindaugas Jackevičius.

„Didžiuojuosi, kad Lietuvoje auga nauja karta, kuriai tokios bendražmogiškos vertybės kaip pakantumas, sąžiningumas, atsakingumas, teisingumas, pagarba, nešališkumas skiepijamos šeimoje ir mokykloje. Tai yra vertybės, kurios išlieka aktualios visais laikais ir skirtingose kultūrose, tai vertybės, dėl kurių universalumo nekyla abejonių. Visiems nominantams ir toleranciją spinduliuojantiems žmonėms sakau dar sykį – didžiuojuosi jumis. Jūsų visų nuoširdus darbas ir gebėjimas skleisti toleranciją pasauliui suteikia vilties, kad visi kartu sugebėsime nutiesti kelius į tolerantišką Sėkmės Lietuvą“, – kalbėjo premjeras A. Butkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kio

kio portretas
zydai kovoja uz lietuviu teises?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių