VTEK vadovas: nebuvo duomenų apie R. Malinausko interesus dėl Vijūnėlės

  • Teksto dydis:

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius sako, jog prokuroro pateiktoje medžiagoje nebuvo konkrečių duomenų, kurie įrodytų Druskininkų merą Ričardą Malinauską ir aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką kurortų zonų panaikinimo siekus dėl privataus intereso.

Tuo tarpu, remiantis teismų praktika, konstatuodama interesų konfliktą komisija „kiekvienu atveju turi aiškiai ir nedviprasmiškai nurodyti, kokios faktinės aplinkybės patvirtina asmens turėtą turtinį ar neturtinį suinteresuotumą“, rašoma VTEK vadovo paskelbtame dokumente, kuriame išdėstomi argumentai dėl sprendimo nepradėti tyrimo Druskininkų mero R.Malinausko ir aplinkos ministro Kęstučio Trečioko atžvilgiu.

R.Valentukevičius sako dokumentą skelbiantis norėdamas išvengti „įrodymais nepagrįstų ir pasitikėjimą valstybės institucijomis mažinančių interpretacijų“, kilus rezonansui po VTEK sprendimo nepradėti tyrimo valstybės tarnyboje dirbančių asmenų veiksmų Vyriausybei priimant nutarimą dėl kurortų zonų panaikinimo.

„Intereso konfliktas turi būti aiškus ir tiesioginis. Komisija vadovavosi ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo praktika, kad pripažįstant, jog asmuo veikė interesų konflikto situacijoje, komisija kiekvienu atveju turi aiškiai ir nedviprasmiškai nurodyti, kokios faktinės aplinkybės patvirtina asmens turėtą turtinį ar neturtinį suinteresuotumą, šių aplinkybių vertinimas negali būti grindžiamas prielaidomis, nerealiomis ar mažai tikėtinomis hipotetinėmis išvadomis, spėliojimais apie valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens galbūt turėtą ar ateityje būsiantį suinteresuotumą“, – teigiama rašte.

Pasak R.Valentukvičiaus, prokuroro nutarime nebuvo pateikta konkrečių duomenų ar pagrįstų aplinkybių, kurios patvirtintų minimų asmenų turėtą turtinį ar neturtinį suinteresuotumą priimant Vyriausybės nutarimą, o turima medžiaga dėl asmeninių R.Malinausko kontaktų su vadinamojo Vijūnėlės dvaro savininku verslininku Žilvinu Poviloniu irgi neįrodo interesų konflikto.

„Komisija negali pritarti, kad nustatyti savivaldybės mero ryšiai su Ž.Poviloniu (kaimynystė gyvenamoje vietovėje, šeimų bendravimas, epizodinė mero pagalba vykdant statybos darbus) gali būti laikomi aplinkybėmis, neabejotinai ir pagrįstai galinčiomis kelti interesų konfliktą, t.y. patvirtinančiomis R.Malinausko privatų interesą paspartinti Vyriausybės nutarimo priėmimą. Kaip minėta, interesų konfliktas turi būti tiesioginis ir akivaizdus“, – teigiama rašte.

Po VTEK sprendimo nepradėti tyrimo, ar aplinkos ministras K.Trečiokas ir Druskininkų meras R.Malinauskas pažeidė viešus ir privačius interesus, premjeras Algirdas Butkevičius paskelbė paliekantis aplinkos ministrą poste.

VTEK vertino prokurorų medžiagą iš ikiteisminio tyrimo dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Nors paviešintoje to tyrimo medžiagoje figūravo ir kiti Vyriausybės nariai, VTEK nevertino ir jų elgesio. Be K.Trečioko ir R.Malinausko medžiagoje figūravo Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, premjeras Algirdas Butkevičius, ūkio ministras Evaldas Gustas.

Pernai rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Šio skirsnio panaikinimo siekė Druskininkų meras socialdemokratas R.Malinauskas, jis dėl to ne kartą skambino aplinkos ministrui, Vyriausybės kancleriui ir kitiems pareigūnams.

Tuo metu teisme vyko viešojo intereso gynimo procesas dėl Druskininkų centre ant ežero kranto statomo prabangaus gyvenamojo namo, praminto Vijūnėlės  dvaru. Druskininkų savivaldybė šioms statyboms buvo davusi reikiamus leidimus, o prokuratūra siekė jas pripažinti neteisėtomis. To ji siekia ir dabar apeliacine tvarka.

Druskininkų meras yra pripažinęs, kad Vyriausybės nutarimo dalies dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo bus naudingas teismo procese.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Vsio zakonno. Tokia socdarpaxo daugumos(bolševikų) partijų ir vyriausybės moralė. Žemiau jau nėra kur.

jojo

jojo portretas
Gaila, kad draugas Valantukevicius toks naivus, ar tik apsimeta tokiu. Reika tik pasidometi, kas yra tikrasis sio dvaro savininkas ir tada tikrai isaiskes tikrieji Malinausko interesai del sio dvaro statybu ir aplinkos sutvarkymo uz Europos Sajungos lesas.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Mano vaikelis tai geras, tik su blogais draugais susideda. Tai tvirtindavo vieno recidyvisto motina. Išvertus į lietuvių kalbą Valentukevičiaus blevyzgas,- mums nusispjauti kad Lietuvos žmonės bėgs į emigraciją, netikės Lietuva, mes geriau paskelbsime Malinauską su Trečioku šventaisiais ,gal patrins nugarą kai atvyksime į Druskininkus nusisveikatinti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių