VAD patvirtino: K. Pūkas Seime turėjo ginklą

Seimo narys Kęstutis Pūkas pristatė legaliai turėtą ginklą parlamento apsaugai, politikas jį buvo įsinešęs į Seimą, nes parlamentarai nėra tikrinami, sako Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Rymantas Mockevičius.

„Nežinau, ar jis tą dieną įsineša, ar neįsineša, aš tik žinau, kad jis dabar tą ginklą yra palikęs tose dėžėse, kur ginklai yra saugomi. Jis jį atnešė vakar (trečiadienį – BNS), – BNS sakė R.Mockevičius. – Jei jis paliko ginklą, vadinasi, jis buvo įsinešęs. Jis vakar atėjo į mūsų apsaugos postą.“

Seimo nariai netikrinami

VAD apsaugos postas, kuriame K.Pūkas pristatė ginklą, yra pačiame Seime, t. y. jau praėjus patikrą.

R.Mockevičius paaiškino, kad tokia situacija susiklostė, nes pagal Seimo valdybos nutarimą, Seimo nariai patenka į grupę asmenų, kurie Seime nėra tikrinami, tačiau apie turimus ginklus jie privalo pranešti apsaugai ir juos atiduoti.

„Bet tame pačiame nutarime yra punktas, kad jei jis turi išduotą ginklą savigynai, jis turi jį palikti“, - teigė R.Mockevičius.

Pats K.Pūkas BNS teigė savo kabinete turintis seifą, kur gali laikyti ginklą, kurį turi jau šešerius metus, jo modelį nurodyti atsisakė.

„Aš jį visur nešiojuosi, aš jo negaliu nešioti niekur kitur. Jeigu aš jį turiu, aš jį turiu nešiotis“, – BNS ketvirtadienį sakė K. Pūkas, paklaustas, ar nešiojasi ginklą Seime.

R.Mockevičius sako, kad galimą Ginklų kontrolės įstatymo pažeidimą turėtų aiškintis policija. Anot jo, policijos licencijavimo tarnyba turėtų spręsti, ar inicijuoti ginklo paėmimą ir panaikinti leidimą.

Tvarką turėtų nustatyti įstatymas

Ginklų turėjimo Seimo rūmuose tvarką turėtų nustatyti ne parlamento valdyba, tai turėtų reglamentuoti įstatymas, tvirtina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas.

„Kiek man suteikė pirminės informacijos, ginklo nešiojimo tvarką Seime nustato Seimo valdyba. Galvočiau, kad to nepakanka, reikėtų tai kelti į įstatymą, galbūt į Seimo statutą. Dabar tariamės su Vidaus reikalų ministerija, kaip apsaugoti žmones nuo savęs pačių“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V.Bakas.

Aš jį visur nešiojuosi, aš jo negaliu nešioti niekur kitur. Jeigu aš jį turiu, aš jį turiu nešiotis.

Klausimas dėl ginklo turėjimo parlamente kilo, kai paaiškėjo, kad Seimo narys Kęstutis Pūkas savo kabinete Seime laiko ginklą.

„Manau, kad Seimo pastate be pareigūnų, kurie užtikrina saugumą, niekas daugiau ginklų neturi turėti. Mes vakar (trečiadienį – BNS) apie tai kalbėjome su vidaus reikalų ministru. Manau, kad jau šiandien mes turėsime Vidaus reikalų ministerijos išvadas, ką reikėtų tobulinti“, – teigė NSGK vadovas.

Anot jo, šiuo metu tariamasi, kokius teisės aktus reikėtų tobulinti.

Pagal dabar nustatytą tvarką, įsinešti ginklo į parlamento rūmus negalima, juos reikia palikti specialioje saugioje vietoje. Tačiau į Seimą įeinantys tautos išrinktieji nėra tikrinami apsaugos darbuotojų.

„Šiuo metu konsultuojamės su Vidaus reikalų ministerija, kokius teisės aktus reikėtų keisti, pildyti, kad Seimo nariai arba kiti žmonės, kuriais pasitiki apsauga, tiesiog neturėtų progos ir galimybių čia nešiotis ginklo. Iš tiesų tai, kad Seimo narių netikrina, nereiškia, kad jie gali įsinešti bet ką. Netikrinimas reiškia pasitikėjimą ir protingą veikimą – kad Seimo narys suvokia atsakomybę, juo yra pasitikima ir jis nedarys veiksmų, kurie yra priešingi teisei“, – kalbėjo V.Bakas.

Jis pabrėžė, kad už Seimo apsaugą yra atsakingas Vadovybės apsaugos departamentas.

„Iš viso negali būti tokios situacijos, kad Seime būtų žmonės, kurie nėra susiję su saugumo užtikrinimu, turėtų ginklą“, – sakė NSGK pirmininkas.

VRM atliks tyrimą

Vidaus reikalų ministerija (VRM) atliks tyrimą dėl parlamentaro K. Pūko į Seimą įnešto ginklo, patvirtino vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Atliksim tyrimą, pasižiūrėsim, tikriausiai jis (K.Pūkas) sakys, kad nežinojo, kad yra toks draudimas, sunku pasakyti (kokios sankcijos gresia), apie nuobaudas kalbėti dar anksti. Pareigūnai surinks informaciją, ministerija gaus visus duomenis, įvertins, gal svarstys policija gal dėl šaunamojo ginklo ribojimo“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė E.Misiūnas.

Ministras patvirtino, kad įnešti ginklą į Seimą draudžia parlamento vidaus taisyklės, tačiau nemano, kad tokį draudimą reiktų įtvirtinti įstatymo lygiu, kaip kad svarsto Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

„Seimo patvirtintoje tvarkoje numatyta 12 punktų, daiktai, kuriuos draudžiama įnešti į Seimą, vienas jų yra šaunamieji ginklai, pirotechnikos įrenginiai ir visa kita. Ten aiškiai pasakyta, kad draudžiama įsinešti į Seimą šaunamąjį ginklą. Įstatymu to nėra reglamentuota, bet skaitant Seimo vidinę tvarką labai aiškiai pasakyta, kad įsinešti šaunamuosius ginklus į Seimą draudžiama. Įstatymas yra bendrasis teises aktas, yra bendros nuostatos, nurodyti bendri principai, o čia Seimas pasitvirtinęs savo tvarką, manau, (įstatymo pataisų) nereikia“, – kalbėjo ministras.


Šiame straipsnyje: Kęstutis PūkasginklasSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ar reikia suprast kad Šustauskas jau Seimo šturmą planuoja?..

Kaunietis 2

Kaunietis 2 portretas
Ir kas toks protingas šitą pūkelį į sąrašus įsirašė? Ar jau tiek reikėjo televizinės reklamos, kad ir toks tiko?

Vika

Vika portretas
Nu ,koks tas Pūkas negeras...prasideda seimo apsivalymas,ar ką?...:)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių