STT kratos – Kauno tarybos nario R. Mikaičio namuose ir G. Steponavičiaus fonde

BNS žiniomis, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai penktadienį atliko kratas Kauno miesto tarybos nario, šešėlinio Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministro Rimanto Mikaičio namuose Kaune, taip pat - Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose.

BNS žiniomis, V.Toleikis šiuo metu yra apklausiamas STT.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS patvirtino, kad „su G.Steponavičiaus fondu susijusioose patalpose“ vyko „tam tikri proceso veiksmai“.

R.Mikaičio mobilusis telefonas šiuo metu išjungtas.

„Girdėjau ir žinau tik tiek, kiek skelbia žiniasklaida, o su Rimantu nepavyksta susisiekti, jo telefonas yra išjungtas“, – penktadienio popietę sakė Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Simonas Kairys.

Pasiteiravus, ar partijos bendražygis gali būti sulaikytas, S.Kairys tikino negalįs to nei patvirtinti, nei paneigti, kol pats nepabendravo su R.Mikaičiu. „Neturiu jokio kontakto“, – pridūrė S.Kairys.

Ar bus stabdoma R.Mikaičio narystė partijoje, ar partija priims kokius nors sprendimus jo atžvilgiu, S.Kairys tikino dar negalintis atsakyti. „Šiandien yra penktadienis. Rytoj vyks mūsų partijos suvažiavimas. Natūralu, kad Rimantas jau nekels savo kandidatūros į partijos valdymo organus, o dėl tolesnių veiksmų spręsime vėliau“, – aiškino Kauno skyriaus pirmininkas.

Rytoj Liberalų sąjūdžio valdyba šaukia partijos suvažiavimą bei tarybos posėdį. Jo metu vyks partijos pirmininko rinkimai, nes buvęs partijos lyderis Eligijus Masiulis pasitraukė iš pareigų po korupcijos skandalo.

R.Mikaitis yra viešosios įstaigos „Laisvė studijų centras“ vadovas. Ši įstaiga registruota R.Mikaičio namų adresu.

Laisvės studijų centro svetainėje internete nurodoma, kad jis įsteigtas 2013 metais ir yra „nepriklausomas analitinis institutas, siekiantis stiprinti pilietinę visuomenę skleidžiant individo laisvės ir atsakomybės idėjas, plečiant kritinio mąstymo erdvę Lietuvoje ir užsienyje“.

BNS žiniomis, kratos atliktos, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos politinės korupcijos, kuriame koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra įtariamas kyšininkavimu. Įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui E. Masiuliui.

G.Steponavičius BNS penktadienį sakė apie kratas savo vardo fonde nežinantis. Jis teigė, kad jo vardo fondą administruoja pedagogas V.Toleikis. Su pastaruoju BNS susisiekti kol kas nepavyko.

„Mano supratimu, fondo dokumentacija yra laikoma būtent V.Toleikio namuose, tai aš bandau įsivaizduoti, kur tai (kratos) gali būti padaryta (...) Fondas nuoaltinės būstinės neturi, yra asmenys, tvarkantys fondo reikalus, ir čia turbūt klausimas apie juos“, - teigė G.Steponavičius.

Jis sakė, kad dėl šio fondo veiklos pats teisėsaugos apklaustas nebuvo.

„Ne. Esu tiesiog viešai paskelbęs visus fondo duomenis, kurie yra susiję su išlaidomis ir pajamomis, visi tie duomenys yra prieinami“, - aiškino jis.

Apie kratą jis sakė nesąs informuotas.

„Nieko nesu informuotas, dirbu Seime, tik iš jūsų tą sužinojau“, - teigė G.Steponavičius.

G.Steponavičiaus paramos fondas skelbia, kad jo pagrindinis tikslas – stiprinti piliečių iniciatyvas ir pilietinę visuomenę. Nurodoma, kad fondas buvo sukurtas 2005 metais, politikų, verslininkų ir visuomenininkų iniciatyva.

Fondas skelbia, jog remia bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų gebėjimų stiprinimą, informacijos apie įvairias veiklos ir aktyvumo galimybes skleidimą, viešųjų erdvių pritaikymo aktyviai gyventojų veiklai projektus, bendradarbiauja su mokyklų bendruomenėmis.

Kilus korupcijos skandalui, kurio centre – didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio galimai priėmęs buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis, G.Steponavičiaus fondas paskelbė, kad neprašys ir nepriims jokios paramos iš koncerno „MG Baltic“ ar su juo susijusių įmonių. Iš viso fondo pateikiamais duomenimis, per visus egzistavimo metus iš „MG Baltic" įmonių G. Steponavičiaus paramos fondas gavo daugiau nei 117 tūkst. litų.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS patvirtino, kad „su G.Steponavičiaus fondu susijusiose patalpose“ vyko „tam tikri proceso veiksmai“. Vėliau ji sukonkretino, kad kratos Vilniuje ir Kaune atliktos „kelių juridinių asmenų vadovų gyvenamosiose vietose, tie juridiniai asmenys yra viešoji įstaiga ir paramos fondas“.

Jos teigimu, kratos įvykdytos atliekant „proceso veiksmus rezonansiniame ikiteisminiame tyrime dėl galimai įvykdytų korupcinių veikų“.

„Taip pat prokuratūra gali patvirtinti, kad šie juridiniai asmenys siejami su Seimo nario G.Steponavičiaus vardu“, – nurodė E.Martinonienė.

Pasak jos, fondo ir viešosios įstaigos vadovų namuose kratos atliktos būtent dėl jų veiklos šiose organizacijose ir nesiejama su kitomis pareigomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulius

Paulius portretas
Netikėjau,kad Mikaitis užklius.Pažinojau jį,bėgiojome po miškus orientyre.Ir staiga netikėtai surado ne tą punktą...Manau ,kad meras Matijošaitis jo nenuskriaus savivaldybėje.Leis skleisti liberalias idėjas.

la skala

la skala portretas
O toks aukso "grynuolis" buvo, labai greitas kitus sukritikuoti

lijopardas

lijopardas portretas
Kaunas tvarkosi
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių