A. Butkevičius išsirinko kandidatus į ministrus (prezidiumas pritarė)

  • Teksto dydis:

Socialdemokratų partijos prezidiumas penktadienį pritarė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus kandidatūrai toliau vadovauti Lietuvos diplomatijai, taip pat Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus kandidatūrai į ūkio ministrus ir parlamentaro Dariaus Petrošiaus kandidatūrai į teisingumo ministrus.

„Prezidiumas nutarė teikti ministrui pirmininkui tris kandidatūras, užsienio reikalų ministro postą užimti Linui Linkevičiui, ūkio ministro postą – Mindaugui Sinkevičiui, teisingumo ministro postas siūlomas Dariui Petrošiui“, – žurnalistams sakė iš partijos prezidiumo posėdžio išėjęs socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Taip pat socialdemokratai kaip galimą kandidatę į krašto apsaugos ministres įvardijo dabartinę finansų ministrę Rasą Budbergytę, nors ši kvota socialdemokratams pagal koalicijos susitarimą ir nepriklauso.

„Pastaruoju metu vyksta tokios diskusijos, kad į krašto apsaugos ministro postą nėra nieko pasiūlyta, ir derybų metu buvo kalbama, kad gali ir kitos partijos siūlyti, ir mes tikrai manome, kad R.Budbergytės kandidatūra yra gana stipri kaip politikės. ji užsitarnavusi gerą vardą dirbdama Vyriausybėje, ir gali būti svarstoma jos kandidatūra“, – sakė premjeras.

Į Seimo vicepirmininkus socialdemokratų prezidiumas siūlo skirti A.Butkevičių bei dabartinį vicepirmininką Gediminą Kirkilą. Klausiamas, ar tikisi būti patvirtintas į pareigas Seime slaptu balsavimu, A.Butkevičius atsakė: „Nežinau, slaptas balsavimas, kai bus, pamatysime“.

Seimo Užsienio reikalų komitetui vadovauti socialdemokratai siūlo dabartinį teisinguo ministrą Juozą Bernatonį, Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovu – Algirdą Sysą, Europos reikalų komiteto pirmininku – Gediminą Kirkilą, Teisės ir teisėtvarkos – dabartinį jo vadovą Julių Sabatauską.

Turėjo keturis kandidatus

Socialdemokratų partijos lyderis premjeras A. Butkevičius kandidatu vadovauti Užsienio reikalų ministerijai įvardija dabartinį Lietuvos diplomatijos vadovą L. Linkevičių, Ūkio ministerijai – Jonavos merą M. Sinkevičių, o Teisingumo ministerijai – parlamentarus D. Petrošių arba J. Sabatauską.

BNS žiniomis, šiuos kandidatus jis penktadienio popietę pristatė socialdemokratų valdybai, ji kandidatūroms pritarė. Vėliau penktadienį partijos prezidiumas spręs, kuriuos kandidatus deleguoti dirbti į Vyriausybę, kurią socialdemokratai sudarys su Seimo rinkimus laimėjusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Kiti socialdemokratų nariai taip pat galės siūlyti savo kandidatus vadovauti Užsienio reikalų, Ūkio ir Teisingumo ministerijoms. Teikiamas kandidatūras socialdemokratų prezidiumas rinks slaptu balsavimu.

Dalis partiečių prieš vyksiantį prezidiumo posėdyje piktinosi, kad Ūkio ministerija socialdemokratams atiteko atsisakius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM).

Partijos derybininkai kaltina A.Butkevičių vienasmeniškai priėmus sprendimą atsisakyti SADM. Dauguma derybinės grupės narių partijos vadovaujančioms struktūroms išsiuntė atskirąją nuomonę dėl derybų ir rašte teigia, kad SADM iškeitusi į Ūkio ministeriją partija demonstruoja, kad „ir toliau nori ginti ne žmonių, o verslo subjektų interesus“.

Ūkio reikalus nori patikėti jaunajam Jonavos merui

Socialdemokratų partijos lyderis A. Butkevičius sako, kad tiesioginiuose rinkimuose laimėtas Jonavos mero postas nėra priežastis Mindaugui Sinkevičiui atsisakyti galimybės tapti ūkio ministru.

„Negalime uždaryti durų jauniems žmonėms kilti karjeros laiptais. Čia jau nieko gyvenime nepadarysi, jei politikui susidaro galimybė eiti aukštesnes pareigas, jis tai turi atlikti“, – penktadienį prieš partijos valdybos posėdį žurnalistams sakė A.Butkevičius.

M.Sinkevičius įvardijamas kaip vienas galimų socialdemokratų kandidatų vadovauti Ūkio ministerijai. Premjeras vertindamas šią kandidatūrą sakė neabejojantis M.Sinkevičiaus kompetencija.

„Dėl M.Sinkevičiaus man jokių abejonių nekyla kaip dėl politiko eiti atsakingas ministro pareigas. Jis turi didžiulę patirtį ne tik savivaldos darbuose, bet ir tarptautiniuose reikalauose“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis penktadienį partijos valdybai ir prezidiumui pristatys kandidatus į ministrus.

Mindaugas Sinkevičius, Jonavos savivaldybės nuotr.

„Aš turiu ne po vieną kandidatą, o po kelis, juos šiandien ir pateiksiu“, – sakė A.Butkevičius.

Žiniasklaidoje skelbta, kad tarp galimų kandidatų į ūkio ministrus taip pat yra dabartinis viceministras Marius Skarupskas. Užsienio reikalų ministerijai vadovauti siūlomas dabartinis ministras Linas Linkevičius, galimu kandidatu į teisingumo ministrus įvardijamas Darius Petrošius.

Pagal koalicijos sutartį, socialdemokratams tenka Teisingumo, Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijos, tačiau dalis partiečių piktinasi, kad pastaroji gauta atsisakius Socialinių reikalų ir darbo ministerijos.

Socialdemokratai penktadienį taip pat spręs, ką deleguoti į dvi jiems teksiančias Seimo vicepirmininko pareigas. Neoficialiomis žiniomis, į jas pretenduoja A.Butkevičius ir Gediminas Kirkilas, kuris taip pat taptų Seimo Europos reikalų komiteto pirmininku.

Trečiadienį „valstiečių“ ir socialdemokratų vadovai pasirašė valdančiosios koalicijos sutartį. Pagal ją, premjero ir Seimo pirmininko kandidatūras teiks LVŽS, o postai Seime ir Vyriausybėje bus paskirstyti atsižvelgiant į iškovotų mandatų parlamente skaičių, tačiau konkrečiai, kurioms ministerijoms kurios partijos vadovaus, sutartyje neįrašyta.

Per derybas sutarta, kad „valstiečiai“ teiks kandidatus į 11 ministerijų vadovus, socialdemokratai – į trijų.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai  – 17, prisidėjus dviem „darbiečiams“ frakcijoje jie turės 19 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis

jis portretas
slykstus tas Butkevicius. Amzinai dantis issiepes. Isistate dantis tai vis rodo ir rodo. Zmones jo nenori matyti, nejau jis to nesupranta? Lai sedi ir nelenda i politika

...

... portretas
Žmogutis aiškiai realybėje nesigaudo - ministrus rinktis naujojo premjero prerogatyva, o jis, deja, tik buvęs... va tik ambicijom ir toliau taškos.

Anonimas

Anonimas portretas
Akivaizdu, kad Butkevičius be valdžios nebegali gyventi. Reikia manyti, kad jis dar kovos ir dėl partijos pirmininko posto, kurio iš pradžių norėjo atsisakyti. Darosi drąsenis, nes visa atsakomybė gula Karbauskiui. Greitai Karbauskis supras, kad ne su tais susidėjo, nes parankesni būtų konservatoriai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių