Seimo profesionalai kelia abejonių

Karą priklausomybėms paskelbę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nariai tai padarė vadovaudamiesi ne moksliniais tyrimais, o emocijomis. Taip mano profesorius Gediminas Navaitis. Abejonių kelia ir kai kurių jų profesionalumas.

Matuojasi ministro kostiumą

Vienmandatėje rinkimų apygardoje į Seimą išrinktas psichiatras Aurelijus Veryga, įvardytas kaip vienintelis kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus, naujoms pareigoms ėmė ruoštis iš anksto.

"Atsistatydinau iš visų visuomeninių organizacijų. Kai išrinks ministru, reikės atsistatydinti ir iš Seimo narių, kaip yra nuspręsta mūsų sąjungoje", – prieš savaitę kalbėjo naujai iškeptas politikas.

A.Veryga iki šiol vadovavo Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžiui, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijai (NTAKK).

Tačiau, Registrų centro duomenimis, A.Veryga vadovauja ne tik šioms visuomeninėms organizacijoms, bet ir Kauno jaunimo narkologijos centrui.

Gal šis atsistatydinimas yra tik formalus – "Sodros" duomenys rodo, kad jis iki šiol NTAKK tebedirba kaip ir anksčiau?

"Na, dar nebuvo organizacijų suvažiavimo, gal todėl ir duomenys seni", – svarstė pašnekovas.

NTAKK ataskaitoje teigiama, kad 2015-aisiais koalicijos apyvarta buvo 20 tūkst. eurų. 17 tūkst. eurų pajamų gauta iš tarptautinės organizacijos, o bene daugiausia, per 8 tūkst. eurų, išleista komandiruotėms.

Vienas organizacijos tikslų – vienyti organizacijų veiklą tabako, alkoholio ir kitų priklausomybę sukeliančių psichoaktyviųjų medžiagų, azartinių lošimų ir priklausomybės sutrikimų kontrolės politikos srityje.

2004 m. susikūrusi, o po ketverių metų oficialiai įregistruota organizacija plačiau nėra žinoma, bent jau nesiskelbia laimėjusi garsių mūšių.

Didelių permainų nežada

Tiesa, A.Veryga prieš pusantrų metų grasino skandalu.

"Manau, artimiausiu metu Lietuvoje subręs bent du "svarbūs" ieškiniai teismams. Vienas jų bus dėl visuomenininkų, kurie nesugeba patikrinti visų prekybos vietų ir užtikrinti, kad jose nebūtų parduodamas alkoholis nepilnamečiams, o kitas ieškinys galėtų būti dėl pačių nepilnamečių, kurie atrodo per daug suaugę ir maskuoja savo jauną amžių, taip trikdydami pardavėjų darbą ir keldami jiems bereikalingą stresą parduodant alkoholinius gėrimus", – anuomet teigė A.Veryga.

Tačiau žadėtasis skandalas taip ir neįvyko.

Paklaustas, ar bus pajėgus suvaldyti sveikatos apsaugą, imsis kardinalių permainų, A.Veryga buvo mažakalbis ir nekonkretus: "Tikiuosi, kad taip, suvaldysiu. Esu iš sveikatos srities, buvau tuomečio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio visuomeninis patarėjas, yra tekę bendrauti su įvairiais ministerijos valdininkais."

Pasidomėjus apie galbūt rengiamas kardinalias permainas sveikatos apsaugos sistemoje, atsakė klausimu – o ką vadinti kardinaliomis permainomis?

"Yra dėliojama Vyriausybės programa, tada bus galima žiūrėti", – A.Veryga taip ir neatskleidė, ar pats asmeniškai turi planų, kaip gerinti ne vienus metus neigiamai linksniuojamą sveikatos apsaugos sistemą.

Prisistato žinovu

Nežinau, kas kalbas paleido. Nieko negaliu pasakyti.

Dienraščiui pasiteiravus, kiek teisingos sklindančios kalbos, kad vienu iš savo patarėjų rengiasi paskirti NTAKK valdybos narį Donatą Zalepūgą, A.Veryga tų spėjimų nei patvirtino, nei paneigė: "Nežinau, kas kalbas paleido. Nieko negaliu pasakyti. Dar anksti apie patarėjus kalbėti."

NTAKK puslapyje skelbiama, kad D.Zalepūga 2000 m. įgijo KTU tarptautinio verslo vadybos magistro laipsnį, o nuo 2012-ųjų tapo NTAKK valdybos nariu ir kuruoja azartinių lošimų sritį.

D.Zalepūga žinomas ir daliai verslininkų.

2000-ųjų gegužę jis įregistravo individualią įmonę, su broliu šalia greitkelio Vilnius–Klaipėda rengėsi statyti kavinę.

Tam iš banko gavo 70 tūkst. litų, o verslui nenusisekus, 80 proc. gauto kredito bankui grąžinti buvo įsipareigojusi Vyriausybės įsteigta bendrovė "Invega".

Ar daug lankytojų pritraukė kavinė, šiandien sunku pasakyti. Lygiai kaip ir spėti, ar kreditas bankui buvo išmokėtas.

2002-aisiais individuali įmonė virto bendrove "Link vakarų", po dvejų metų D.Zalepūga direktoriaus kėdę perleido broliui, o 2005 m. birželio pabaigoje jo jau nebebuvo tarp įmonės akcininkų.

Šiuo metu bendrovė registruota Kėdainių rajone, Josvainiuose.

Dienraščio paprašytas patarimo, kaip būtų galima susisiekti su D.Zalepūga – jis neatsiliepia mobiliojo ryšio telefonu, A.Veryga svarstė, jog vargu ar tai apskritai pavyks.

"Jisai gali būti užsienyje, darbo reikalais išvažiavęs. Jis dirba statybose, su brigada išvažiavęs. Anksčiau, kai dirbo, regis, Švedijoje, grįždavo dažniau. Dabar ar tik ne Arabų Emyratuose. Parašykite žinutę, gal pats paskambins", – siūlė A.Veryga.

Tačiau ir nusiuntus SMS, iš D.Zalepūgos jokių žinių nebuvo, – mobilusis telefonas jokių gyvybės ženklų nerodė.

Neatmestina versija, kad kandidatu į sveikatos apsaugos ministro patarėjus anonimų įvardytas D.Zalepūga turi tam tikro pagrindo neatsiliepti.

Neseniai Kauno apylinkės teismas nusprendė už skolas areštuoti jam priklausantį žemės sklypą ir ant jo ne iki galo pastatytą individualų namą bei asmenines banko sąskaitas.

Sukritikavo profesorių

Kaip nenusisekusių kavinės statybų iniciatorius, skolų slegiamas ir laimės statybose užsienyje ieškantis D.Zalepūga tapo išmanančiu lošimų ir loterijų rinkos vystymo ir reguliavimo subtilybes bei šio verslo keliamų problemų mastą, išsiaiškinti nepavyko.

Vis dėlto jis drąsiai kritikuoja mokslinių ir praktinių žinių turinčius specialistus.

Neseniai D.Zalepūga viešai sukritikavo profesoriaus, psichologinio konsultavimo specialisto G.Navaičio komentuotą "Vilmorus" atliktą apklausą apie azartinius lošimus Lietuvoje.

G.Navaitis stebėjosi, kad D.Zalepūga savo kategorišką nuomonę pareiškė nuodugniai nesusipažinęs su apklausos rezultatais.

"Aš komentavau atliktus tyrimus. Nei jų manęs, nei agentūros "Vilmorus" tyrimo duomenų D.Zalepūga prašė, nei ką. Kaip galima ginčytis, neturint faktų? Diskusijoje reikia susitarti, jog ginčijamasi remiantis faktais, o ne nuomonėmis", – G.Navaitis sakė nenorintis gilintis į D.Zalepūgos išvedžiojimus, kurie neparemti rimtais argumentais.

G.Navaičio nuomone, D.Zalepūgos pozicija prasilenkia su LVŽS Seimo rinkimų programos nuostatomis, kuriose akcentuojami skaidrūs, įrodymais pagrįsti valstybės politikos formavimo procesai, apimantys ir verslų reguliavimo sritis.

Tai reikštų, kad pageidaujantiems dalyvauti viešosios politikos formavimo procesuose piliečiams, visuomeninių organizacijų, bendruomenių nariams keliami reputacijos skaidrumo reikalavimai neturėtų skleisti visuomenėje abejonių, o jų teikiami siūlymai turi būtų pagrįsti objektyviais įrodymais.

Kovoja ne su tais?

Profesorius G.Navaitis prisipažįsta, kad jam mažų mažiausiai juoką kelia ir naujųjų politikų pasiryžimas tramdyti alkoholizmą.

"Remiamasi autoritetais, tačiau "aurelijinėje" politikoje neįžvelgiama esmės ir galimų pasekmių", – G.Navaitis tvirtino, kad pagrindinis tokios politikos vėliavnešys yra ne kas kitas, o kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus A.Veryga.

Pašnekovo teigimu, šiandien tvirtinama, kad lietuviai – daugiausia gerianti tauta, tačiau nėra statistikos, ar visą statistiškai nupirktą alkoholį vien tauta išgėrė.

Pasak G.Navaičio, Lietuvoje taip pat niekas nesvarsto, dėl kokių priežasčių geriama.

Prieš kurį laiką Amerikoje atlikti tyrimai geriančiuosius suskirstė į keturias grupes.

Vieniems gėrimas – tai kompensacija už sunkų darbą, kai išgeriama alaus vakare šeimos rate, antri geria "dėl kompanijos" – taip lengviau bendrauti.

Treti taip daro norėdami pasiautėti, tačiau išgeriama taip pat santykinai nedaug.

O didžiausi girtuokliai – savęs ir aplinkinių nekenčiantys, kuriems pasaulis atrodo juodas. Jie ir geria "juodai".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurelijjus

Aurelijjus portretas
Aurelijus šaunuolis. Tačiau laikas atverti kortas - šalia entuziazmo dėl alkoholinių priklausomybių mažinimo, paties Aurelijaus specialybė - visuomenės sveikata (09B). O tai jau diiiiidelis skirtumas nuo psichiatrijos. Ar suvaldys struktūrą (ministeriją etc.) - norisi palinkėti TAIP, o reali analizė sako NE. Deja... tokia ta mūsų Lietuva

Palikimas

Palikimas portretas
Lietuviai labiausiai pradėjo gerti sovietmečiu.Juk už visokias paslaugas buvo atsilyginama buteliuku.Tiek kaime,tiek mieste.Net nežinau,kodėl taip elgdavosi,bet be butelio vyrai neapsieidavo.Tiesa,gėrimų pasirinkimas parduotuvėse nebuvo toks gausus kaip dabar,bet užtekdavo,kiek ir kokio būdavo.Žmonės nebuvo tokie išrankūs.

Nugydyti pacientai ministrui pataria daryti protingas permai

Nugydyti pacientai ministrui pataria daryti protingas permai portretas
o ką vadinti kardinaliomis permainomis? Kardinalios priemonės pradžiai būtų medikų atsakomybės už nugydytus ligonius klausimo iškėlimas iš esmės. Juk gydytojai dabar tik moka verkti kad mažos jų algos bet nei žodeliu neužsimenama apie neteisingai ar sąmoningai klystant kenkiama ligoniams.Kiek girdime faktiškai medikų suluošintų žmonių skundų. Ar ne laikas pagaliau priimti sprendimus, kad po gydymo medikai privalėtų gauti paciento parašą apie gydymo kokybę. Va tada ir baigtusi medikų tyčiojimaisi iš pacientų. Dabar tik jie sugeba ištraukti parašą prieš gydymą,kad pacientas sutinka su būsimais jo,mediko,nors ir net kvailais sprendimais.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių