Valdantieji sumalė į miltus opozicijos pastangas pradėti apkaltą V. Gapšiui

  • Teksto dydis:

Opozicijos inicijuota neeilinė sesija baigėsi neprasidėjusi – valdančiųjų balsais nepritarta opozicijos pasiūlytai neeilinės sesijos programai.

Už nutarimą dėl darbų programos patvirtinimo balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44 parlamentarai. Už pateiktą projektą buvo konservatoriai ir liberalai bei keli Seimo narių mišrios grupės atstovai, prieš ir susilaikė valdančiųjų atstovai bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai.

Neeilinė sesija truko vos valandą - po parlamentarų replikų dėl valdančiųjų balsais blokuotos sesijos posėdžiui pirmininkavęs socialdemokratas Algirdas Sysas paskelbė, jog pagal Seimo statutą reikia sugiedoti himną, ir tai padarius sesija baigta.

„Jūs savo veiksmais pažeidžiate Konstitucijoje apibrėžtą elementarų demokratijos principą, kad ne tik valdanti dauguma gali Seime priiminėti sprendimus ir diskutuoti, ką nori, nes ir opozicija turi tam tikras, labai ribotas teises. Jūs dabar bandote pažeisti Konstituciją ir gali kilti klausimas, ar nepažeidžiate priesaikos. Atsiminkite, kad tik Rusijos Dūmoje pirmininkaujantis gali pasakyti, kad Dūma yra ne vieta diskusijoms“, – reaguodamas į valdančiųjų veiksmus sakė opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Seimo socialdemokratas Benediktas Juodka opoziciją kaltino, esą „darbiečio“ Vytauto Gapšio apkaltos klausimas tik pasitelktas pretekstu neeilinei sesijai sušaukti, o tikrasis jos tikslas esantis diskredituoti didžiausią populiarumą šiuo metu turinčius socialdemokratus, siūlant pradėti parlamentinius tyrimus dėl galimos korupcijos.

„Visos šios kalbos yra oro virpinimas prieš artėjančius rinkimus. Gerbiama opozicija, jums nepatinka, kad socialdemokratų reitingai aukšti, todėl visos tos kalbos, tikslas vienas – ne dėl vargšo V.Gapšio, jis pats prašo svarstyti (apkaltos klausimą). Baikit čia užsiiminėti populizmu ir prieš rinkimus nekiršinkit visuomenės“, – sakė B.Juodka.

A.Kubilius darkart replikavo, jog valdančiųjų veiksmai tik iliustruoja liaudies patarlę: „Vagie, kepurė dega“.

Opozicija sušaukė neeilinę sesiją siūlydama pradėti apkaltos procesą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui Vytautui Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė.

Į darbotvarkę dar buvo įtrauktas konservatorių siūlymas uždrausti reorganizuoti ar likviduoti politinę partiją, jeigu jai kaip juridiniam asmeniui yra pateikti įtarimai dėl galbūt padarytų nusikalstamų veikų. Kitas projektas siūlė numatyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą rinkimų kampanijos finansavimą, neteisėtai finansuojamų politinių organizacijų kūrimą ir jų veiklą.

Buvo numatyta pateikti ir prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis siūloma užkirsti kelią reorganizuoti arba likviduoti teisėsaugai užkliuvusius juridinius asmenis. Sprendimą dėl tokios laikinosios apsaugos priemonės galėtų priimti ikiteisminio tyrimo teisėjas arba teismas.

Šias pataisas valstybės vadovė ir konservatoriai teikia po to, kai Apeliacinis teismas vasario pradžioje patvirtino, jog Vilniaus apygardos teismas 2013 metų liepą teisingai nusprendė atleisti Darbo partiją kaip juridinį asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės, nes tų metų pavasarį ji susijungė su dukterine Leiboristų partija ir tapo nauju juridiniu asmeniu.

Minimas Apeliacinio teismo sprendimas opozicijai taip pat tapo pagrindu siekti apkaltos V.Gapšiui. Lietuvos apeliacinis teismas vasario pradžioje V.Gapšį išteisino dėl sukčiavimo, tačiau pripažino kaltu dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Jam skirta bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsikeliu

Atsikeliu portretas
ir liudnoka,bet ,kaip paskaitai opozicijos norus darosi juokinga,nu su juokinga nuotaika gyveni iki vakaro ir vel lauki rytojaus,nauju juokeliu is OPOZICIJOS.Kazin ar dar ilgai taip tesis.......

deja

deja portretas
išjuokė - neišjuokė, bet TEISTUMAS TAI PUOŠIA TO BERNIUKO KIBALDŽIUKO BIOGRAFIJĄ. Tai gal tuomet Seimą iš karto reikia rinkti iš zonų klientų?

miltai

miltai portretas
labai jau uztersti Gapsiais ir kt.juodo"Darbo"partijos erkemis
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių