S. Skvernelis vėl skrenda į Briuselį tartis dėl pabėgėlių perskirstymo

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis antradienį vyks į Briuselį, kur su kitais Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrais antrą kartą bandys susitarti dėl 160 tūkst. į Europą atvykusių pabėgėlių perskirstymo.

Pagal Europos Komisijos siūlymą, Lietuvai per dvejus metus tektų priimti 1105 pabėgėlių iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Valstybė sutinka priimti tokį skaičių atvykėlių.

Šį siūlymą prieš savaitę svarsčiusi vidaus reikalų ministrų taryba jam nepritarė, kai perskirstymui pasipriešino kai kurios Vidurio ir Rytų Europos valstybės.

S.Skvernelis nerimavo, kad sprendimo ES vidaus reikalų ministrai gali nepriimti ir antru mėginimu.

„Aš nemanau, kad per savaitę pasikeitė prieštaravusių valstybių požiūris, - BNS derybų išvakarėse sakė ministras. - Be sprendimo kiekvieną dieną prarandame laiką“.

Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą bus perkelti iš Italijos, jie gali atvykti dar šiemet, patvirtino vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Europos Sąjunga susiduria su didžiausia migracijos krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Šiemet Viduržemio jūrą perplaukė jau daugiau negu 500 tūkst. žmonių, o beveik 3 tūkst. žuvo arba dingo pakeliui, tačiau Lietuva iki šiol nepritaria siūlymui sukurti nuolatinį privalomų kvotų mechanizmą, kuris automatiškai būtų taikomas ir ateityje. Lietuva pasisako už tai, kad kiekvienu atveju skirstant pabėgėlius išliktų šalių savanoriškumo principas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių