Prezidentūra: KAM viešųjų pirkimų pažeidimai – sistemingi

  • Teksto dydis:

Patikrinus pastarojo dešimtmečio viešuosius pirkimus krašto apsaugos sistemoje nustatyti sisteminiai pažeidimai, teigia prezidentės patarėja Živilė Šatūnienė. Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina ministeriją kuo skubiau taisyti padėtį.

Ragina susigriebti

Prezidentė D. Grybauskaitė penktadienį paragino Krašto apsaugos ministeriją nutraukti sutartį su įmone „Nota bene“ dėl brangių virtuvės įrankių įsigijimo.

Tai šalies vadovė teigė po to, kai Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė pareiškė, kad sutartis su bendrove dėl „auksinių šakučių“ pirkimo yra niekinė ir galėjo būti nutraukta jau penkias dienas.

„Labai tikiuosi, kad ministras šiandien sureaguos į ponios Vilytės pasisakymą, kuriuo jinai konstatavo, kad jau penkias dienas ministerija turi galimybę atšaukti niekinę taip vadinamą sutartį, ir tai yra juridinis pagrindas“, - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

„Dar yra du mėnesiai ir ministras turi visas galimybes sustabdyti tokius pirkimus ir neleisti toliau įsibėgėti problemoms. (...) Kol kas matome, kad net ir prasidėjus kritikai nei ministras, nei ministerija nereagavo“, - kalbėjo ji.

Paklausta, ar krašto apsaugos ministras Juozas Olekas gali toliau eiti pareigas, šalies vadovė sakė: „Tai pažiūrėsime, ar jis gali dirbti. Ar jis dirbs“.

„Auksines šakutes“ iš „Nota bene“ įsigijo kariuomenės Materialinių resursų departamentas.

Pasenusi sistema

„Viešųjų pirkimų tarnybos atliktas pirkimų patikrinimas krašto apsaugos sistemoje nuo 2006-ųjų iki 2016-ųjų atskleidė sistemines problemas Krašto apsaugos ministerijoje, pavienės skandalingos istorijos lieka pavienės, deja, pasikartojančios. Prezidentės nuomone, problema yra kur kas rimtesnė, tai sisteminė problema“, – penktadienį Prezidentūroje žurnalistams sakė patarėja.

Prezidentė D. Grybauskaitė surengė pasitarimą dėl Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vykdomų viešųjų pirkimų.

Valstybės vadovė susitiko su Viešųjų pirkimų tarnybos vadove D. Vilyte ir valstybės kontrolieriumi Arūnu Dulkiu aptarti neatidėliotinų priemonių, kurios padėtų užkardyti sisteminius ir besikartojančius viešųjų pirkimų pažeidimus krašto apsaugos sistemoje, pranešė Prezidentūra.

Patarėjos teigimu, krašto apsaugos sistemos vykdomi viešieji pirkimai yra painūs, juos vykdo itin daug organizacijų – 65.

Pasak Z.Šatūnienės, Krašto apsaugos ministerijoje laiku nesuveikė vidiniai mechanizmai, kurie turėjo užkirsti kelią viešųjų pirkimų pažeidimams.

Ji priminė, kad Valstybės kontrolė dar kovo mėnesį informavo krašto apsaugos ministrą apie stebimas rizikas, tai yra nepakankamą pasirengimą įsisavinti didėjantį finansavimą.

„Prezidentės nuomone, būtina peržiūrėti visą krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų organizavimą iš esmės, sukurti realiai veikiantį pirkimų organizavimo, priežiūros ir kontrolės mechanizmą“, – penktadienį žurnalistams sakė prezidentės patarėja.

Ž.Šatūnienės teigimu, D.Grybauskaitė pasiūlė naują tarpinstitucinio bendradarbiavimo formą – kad Viešųjų pirkimų tarnyba ir Valstybės kontrolė padėtų Krašto apsaugos ministerijai nuo biudžeto planavimo iki pažeidimų užkardymo.

„Viešųjų pirkimų tarnybos atstovas yra pasirengęs dalyvauti krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų komisijose“, – tvirtino prezidentės patarėja.

Valstybės kontrolierius A. Dulkys pranešė, kad šį rudenį Valstybės kontrolė pateiks ataskaitą, kaip Krašto apsaugos ministerija naudoja savanoriams skirtas valstybės lėšas.

Anot jo, reikėtų susirūpinti viešųjų pirkimų komisijų narių kvalifikacija.

„Čia iškyla kvalifikacijos problema. Galime turėti galvoje daugybę teisnių žinių, galime gerai mokėti įstatymų brūzgynuose dėliotis, bet konkretus viešųjų pirkimų komisijos žmogus turi turėti kvalifikaciją, čia erdvė, kur turime daugiau padirbėti. Turime pažiūrėti jų atestavimą, ar jie tikrai turi žinių, kad galėtų kokybiškai dirbti tose komisijose. (...) Kita vertus, jeigu nėra sąžiningumo ir šeimininkiškumo jausmo, tai joks įstatymas nepadės“, – sakė A.Dulkys.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė D. Vilytė KAM viešųjų pirkimų praktikoje įžvelgė „metastazių, kurios yra dėl keleto žmonių įvykę“.

„Mestas šešėlis Lietuvos kariuomenei yra nesutapatinamas su piktavalių elgsena“, – sakė ji.

Pasak D.Vilytės, viešųjų pirkimų kontrolės sistema KAM yra klampi, pasenusi.

„Penkiolikos žmonių etatų Įsigijimų departamentas KAM, matyt, nevaldo nei finansų, nei turimų įsigijimų“, – pareiškė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Landsbergių kontoroj tokių Nota bene (parduodančių durniams aukso šakutes) yra labai daug. Tai įrodo, kad Lietuvoje tokia praktika gerai įsitvirtinusi, todėl viskas teisėta. Jei nenori, tai neimk kyšio ir auksinio šlamšto nepirk. O jei nupirkai, tai tylėk ir džiaukis kyšiais. Kaip landsberginiai apgavikai užsitikrina, kad niekas negali pasiūlyti Lietuvos kariuomenei pigesnių prekių? Surašo labai tikslius reikalavimus prekėms, taip kad tik jų tiekiama superbrangi prekė tuos absurdiškus reikalavimus atitinka. Įrodyk, jei nori, kad tie reikalavimai yra nepagrįsti. Juk samtis gali netikti prie puodo. Negirdėjote, kad samčiai su puodais poruojasi gana glaudžiai, kaip, pavyzdžiui, besiporuojantys arkliai. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Kęstas

Kęstas portretas
Kas Lietuvoje valgo iš auksinių šaukštelių? Vienas JAV generolas nukentėjo dėl dalyvavimo svingerių vakarėliuose. Čia bent suaugusių žaidimai. O mūsų generolai tiesiog vagia auksinius šaukštelius. Niekas nesirūpina, kad kokia nors žvalgyba juos suseks ir užverbuos. Sprendžiant iš Antrojo pasaulinio karo istorijos, Lietuvos generolai yra seniai jau visi užverbuoti. Ar ir Lietuvos konservatoriai, kurie tuos generolus pasamdė, valgo iš auksinių šaukštelių? Taip. Korumpuotos Nota bene įmonės direktoriaus žmona dirba korumpuotos anūkėlio G.Landsbergio žmonos įsteigtoje mokykloje. Ir visi kartu verda militaristinę propagandą. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

prezidente

prezidente portretas
ukraina rupinosi...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių