Prezidento rinkimai: įvardijo, kuo G. Nausėda labai džiaugiasi ir ko neprognozuoja

Perrinkimo siekiantis šalies vadovas Gitanas Nausėda džiaugiasi didžiausiu aktyvumu prezidento rinkimuose nuo 1997 metų, tačiau kol kas nesiima vertinti, kuriems dėl vietos antrajame ture kovojantiems kandidatams tai gali būti naudinga, sako jo komanda.

„Sunku vertinti, kas čia galėjo daugiau balsų gauti, vienas ar kitas kandidatas, vertinti labai sudėtinga. Bet bendra tendencija apie tai, kad lietuviams labiau rūpi, tai čia gerai visiems. Ne kandidatams, bet visai Lietuvai, prezidentas šiuo rezultatu labai džiaugiasi“, – sekmadienį BNS sakė G. Nausėdos štabo vadovas Povilas Mačiulis.

Pasak jo, nors rinkėjų aktyvumas didelis, tačiau pasiekti, kad kartu su prezidento rinkimais vykęs referendumas dėl dvigubos pilietybės būtų įvykęs, vis tiek sudėtinga.

„Bet kada toks aktyvumas, tai yra vienintelis galimas veiksnys, kuris gali padėti pasiekti teigiamą rezultatą, kurio nori ir prezidentas“, – teigė P. Mačiulis.

Prezidento rinkimuose šiemet dalyvavo daugiausia rinkėjų nuo 1997-ųjų – 59,37 procento.

Didesnis aktyvumas prezidento rinkimų pirmajame ture registruotas tik 1993 ir 1997 metais, tuomet atitinkamai balsavo 78,6 proc. bei 71,45 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Vėlesniais metais balsuoti ateidavo nuo 48,4 proc. (2004 metais) iki 53,9 proc. (2002 metais) rinkėjų.

Bet bendra tendencija apie tai, kad lietuviams labiau rūpi, tai čia gerai visiems. Ne kandidatams, bet visai Lietuvai, prezidentas šiuo rezultatu labai džiaugiasi.

Visuomenės apklausų duomenimis, G. Nausėda yra realiausias pretendentas patekti į antrąjį rinkimų turą su kažkuriuo iš konkurentų – I. Šimonyte arba nepartiniu teisininku Ignu Vėgėle.

R. Karbauskis kritikuoja G. Nausėdą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad antrajame prezidento rinkimų ture varžysis I. Vėgėlė ir G. Nausėda. Vis tik jis negaili kritikos dabartiniam šalies vadovui ir sako, kad prezidentas „dėl sandorių su konservatoriais šiek tiek pakeitė vertybes“.

„Tikėjomės ir tikimės, kad šie rinkimai bus iki pat galo įdomūs. Kausis du kandidatai, kurie gali laimėti antrame ture, tai Ignas Vėgėlė ir mūsų prezidentas Gitanas Nausėda. Jeigu bus kitaip, į antrą turą pvz. patektų Ingrida Šimonytė, tai antro turo baigtis praktiškai aiški“, – I. Vėgėlės rinkiminiame štabe žurnalistams teigė R. Karbauskis.

„Mes vertybiškai sutampame su Ignu Vėgėle. Aišku turime panašumų ir su G. Nausėda, bet jo paskutinių mėnesių sprendimai labai stebino, tai paskyrimas Lauryno Kasčiūno, ambasadorių gynimas, po to atsisakymas juos ginti, sandoriai dėl antro turo su konservatoriais jam labai svarbūs yra ir jis savo vertybes šiek tiek pakeitė“, – pažymėjo jis.

Paklaustas, ar matytų galimybę bendradarbiauti su I. Vėgėle ir ateityje, Seimo rinkimų metu, R. Karbauskis tikino, kad į tai turėtų atsakyti pats kandidatas į prezidentus, tačiau tų pačių pažiūrų žmonės „turi vienytis“.

„Reikia jo klausti. Mes matome, kad artėja Seimo rinkimai ir jie bus visai Lietuvai labai svarbūs. Žiūrint į rezultatus matosi, kad konservatoriams jie bus labai sunkūs, o kas juos laimės ir sudarys koaliciją yra labai svarbu“, – sakė LVŽS vadovas.

„Man atrodo vienyti jėgas bet kuriuose rinkimuose yra naudinga, taip ir dabar padarėme atsisakydami savo kandidato rinkimuose, kad apvienyti jėgas. (...) Tų pačių pažiūrų žmonės, kurie susivienija, pasiekia daugiau“, – tikino jis.

Galiausiai R. Karbauskis sakė, kad referendumas dėl pilietybės išsaugojimo nepasiseks, nes buvo dėta per mažai pastangų jo sėkmei pasiekti.

„Labai gaila, kad tikriausiai nematysime teigiamo sprendimo dėl referendumo, nes pastangų buvo žymiai per mažai, lyginant su 2019 m. referendumu. (...) Dabar jis žlugo, nes žmonės paprasčiausiai informuoti nebuvo“, – pažymėjo jis.

Ž. Pinskuvienė tikisi G. Nausėdos pergalės pirmame ture: tai būtų labai geras ir teisingas žmonių sprendimas

Jeigu perrinkimo siekiantis prezidentas G. Nausėda laimės rinkimus pirmajame ture, tai rodys, jog Lietuvos žmonės priėmė gerą ir teisingą sprendimą, sako Lietuvos regionų partijos vicepirmininkė, Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.

Prezidento rinkimuose labai tikimės, kad užteks pirmojo turo. Būtų tikrai labai geras ir teisingas Lietuvos žmonių sprendimas.

„Prezidento rinkimuose labai tikimės, kad užteks pirmojo turo. Būtų tikrai labai geras ir teisingas Lietuvos žmonių sprendimas“, – sekmadienio vakarą G. Nausėdos rinkimų štabe žurnalistams sakė Ž. Pinskuvienė, nesiimdama prognozuoti, kas iš kandidatų antrajame ture būtų palankiausias konkurentas dabartiniam prezidentui.

Ji paaiškino, kodėl Lietuvos regionų partija pasirinko remti antrosios kadencijos siekiantį šalies vadovą. Merė pastebėjo – kitaip nei G. Nausėdos konkurentai, prezidentas nežadėjo neįgyvendinamų dalykų.

„Mūsų partijos ir jo nuostatos atitinka. Pagrindinis dalykas – tradicinė šeima. Mes matome, kad prezidentas iš tikrųjų stengiasi, jis nori pokyčių. Bet labai liūdna, kad kartais žmonės maišo prezidento ir Seimo funkcijas. Žmonės, kalbėdami apie tai, kad nori geriau gyventi, (...) nelabai supranta, ką prezidentas gali ir ko prezidentas negali“, – aiškino Ž. Pinskuvienė.

G. Skaraitienė / BNS nuotr.

„Buvo labai liūdna debatuose klausytis, kai dabartiniai kandidatai į prezidentus kalbėjo, kaip jie mažins maisto produktų kainas ar kažkokius kitokius dalykus. Tu matai, kad apgaudinėja žmones“, – apgailestavo jis.

G. Nausėdą remiantis J. Olekas: perrinkimo siekiančiam prezidentui antrasis turas nebus problema

Socialdemokratas Juozas Olekas mano, jog perrinkimo siekiančiam prezidentui G. Nausėdai kova antrajame rinkimų ture nebus problematiška – nepaisant to, su kuo iš kitų kandidatų reiks susiremti.

„Manau, kad prezidentas Nausėda gali drąsiai su bet kuo iš kitų kandidatų susirungti. Kokia bus Lietuvos žmonių nuomonė – didžiausia tikimybė, kad (su G. Nausėda antrame ture – ELTA) bus ponia Šimonytė arba ponas Vėgėlė. Žemaitijoje – populiarus Žemaitaitis. Bet pamatysime, kaip susiklostys“, – sekmadienį G. Nausėdos rinkimų štabe Eltai sakė J. Olekas.

„Nemanau, kad prezidentui Nausėdai bus problema, jeigu reiks antrojo turo“, – pažymėjo jis.

Paramą G. Nausėdai išreiškę socialdemokratai yra išreiškę viltį, jog G. Nausėda galėtų laimėti antrąją kadenciją šalies vadovo poste. Vertinant pirmuosius rezultatus iš apylinkių, J. Olekas pažymi, jog situacija klostosi palankiai.

„Kol kas – viskas pagal planą. Pamatysime, reikia daug kantrybės laukiant. Manau, nemažai mūsų partiečių nuoširdžiai darbavosi. Panašu, kad yra ir platesnis palaikymas“, – tikino jis.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisu kokie buki

Baisu kokie buki portretas
Nu bet kokie Lietuviai nevispročiai,5 metus turėjo neįgalų prezidentą dabar vėl jį renka,nu visiškas dugnas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių