Premjeras atsiprašė mokytojų ir įspėjo dėl grėsmių iš Rusijos

  • Teksto dydis:

Premjeras Algirdas Butkevičius kartoja, kad apie Rusijos bandymą veikti per profsąjungas prakalbo dėl turimos slaptos pažymos, tačiau kartu atsiprašė mokytojų, supratusių tai kaip kaltinimą jiems.

„Pirmiausia norėčiau informuoti dėl vakarykščių kilusių labai didelių diskusijų, kuo esu ir pats nustebęs. (...) Aš galiu pasakyti vieną tik mintį, nes aš negaliu atskleisti apie pavardes, ten kas yra parašyta, apie tam tikras išvykas į Sankt Peterburgą ir į Maskvą. Bet tikriausiai nepadarysiu nusikaltimo, jeigu pasakysiu tokią mintį, kad šalies profsąjungos bendradarbiauja su Rusijos nepriklausomų profsąjungų federacija, didžiausia, įtakingiausia proputiniška organizacija, kurią galima traktuoti kaip Rusijos Federacijos minkštosios galios institutą, įgyvendinantį prieš Lietuvą Rusijos informacinę ir ideologinę politiką. Tad mano, kaip ministro pirmininko, yra pareiga perspėti, ypač tas profsąjungas, organizacijas, kurios kai kada organizuoja streikus, kad prie tų streikų neprisijungtų tam tikri žmonės, kurie sukeltų tam tikrą chaosą – tai, kas yra daroma iš kai kurių kitų valstybių“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

„Jeigu tai buvo suprasta, kad aš apkaltinau Lietuvos švietimo darbuotojus, mokytojus, tai aš, kaip žmogus, to niekada nedariau, nes aš visada mokytojus gerbiu ir gerbsiu. Ir jeigu tikrai įžeidžiau aš mokytojus, tai šiandien drąsiai čia stovėdamas prieš kameras galiu atsiprašyti ir atsiprašau. Ne tik kad galiu atsiprašyti, jeigu buvo toks supratimas, nors mano išsakytuose vakar žodžiuose nė vieno kaltinimo nė vienam mokytojui ar tiems žmonėms, kurie vykdo derybas, tikrai nebuvo. Bet ką aš privalėjau pasakyti, perspėti, tą aš privalėjau“, – dėstė Vyriausybės vadovas.

Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus savo ruožtu žurnalistams trečiadienį aiškino turįs mažiau slaptą nei premjeras pažymą, tačiau ir iš jos esą aišku, kad profsąjungos turi būti atsargios. Jo teigimu, šiuo metu tiriama medžiaga apie praėjusią savaitę Vilniuje vykusias mokytojų eitynes ir mitingą, kur esą galėjo veikti Lietuvai nedraugiškos jėgos.

„Buvo platinami įvairūs atsišaukimai, lapeliai, jų turinys tikrai nenaudingas mūsų valstybei“, – apie tai, kas sukėlė įtarimų mokytojų protesto akcijoje, pasakojo R.Vaitkus. Anot jo, šiuo metu tebenagrinėjama per eitynes ir mitingą filmuota medžiaga.

„Mes sekame tam tikrą veiksmų (eilę), kaip vyko ta eisena, kokie lapeliai buvo dalijami, kas prisijungė prie jos, profsąjungoms net nežinant, ir taip toliau. Yra daug keistų sutapimų ir įvairių niuansų, užtat būtų labai gerai, kad bet kokios profsąjungos susilaikytų nuo to bendradarbiavimo“, – aiškino jis.

Klausiamas, ar jo turimoje pažymoje kalbama apie mokytojų ar apie kokias nors kitas profsąjungas, R.Vaitkus aiškino negalįs atskleisti pažymos turinio.

„Tos profsąjungos yra susijusios, tik tiek pasakysiu“, – teigė jis.

„Tie žmonės, kurie dabar jaučiasi įžeisti, iš tikrųjų jie nedalyvavo tuose veiksmuose, tiesiog jiems gali būti daroma įtaka net jiems nejaučiant paprasčiausiai“, – aiškino vicekancleris.

Premjerui antradienį pareiškus apie švietimo darbuotojų profesinėms sąjungoms Rusijos daromą įtaką, dalis grasino kreiptis į teismą dėl šmeižto, tačiau po A.Butkevičiaus atsiprašymo tokių planų atsisakyta.

„Premjeras šiandien žmogiškai prie stalo atsiprašė mūsų, pasakė, kad jis padarė tikrai didelę klaidą, pacitavo dalį pažymos ir patvirtino tą patį, ką pasakė Seimo pirmininkė – kad mūsų pavardžių toje pažymoje nėra“, – žurnalistams sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

BNS perklaustas, ar premjeras profsąjungoms citavo slaptą pažymą, E.Jesinas, sakė: „Dalį pažymos“. Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius savo ruožtu tikino, kad premjeras pažymą ne citavo, o atpasakojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvau

buvau portretas
geresnės nuomonės apie premjerą,tačiau dabar jau matau, kad klydau

neziniuke

neziniuke portretas
premjeras as nz ar ji premjeru galima pavadinti ,jam jau vaidenasi rusija taj tegul bega sleptis ,o taj paskui uzpuls ji irgi kazka paagituos ,siaubas kokioj mes saly gyvenam su tokia valdzia

alfoje

alfoje portretas
Itin glaudžius ryšius su Maskva palaiko Lietuvos profesinių sąjungos konfederacijos pirmininkas A. Černiauskas, tarptautinė sekretorė Goda Neverauskaitė. Itin aktyvus profsąjungų kūrėjas ir aktyvistas, bandantis kurstyt socialinius neramumus, yra Jevgenijus Sivaikinas. Jis Rusijoje ėjo atsakingas pareigas režimo įsteigtoje organizacijoje „Jaunimo vienybė“, vėliau pervadinta į „Jaunoji gvardija“. Šis Rusijos Federacijos pilietis Lietuvoje dabar įsteigė kelias dešimtis profesinių sąjungų organizacijų. Jo sutuoktinė taip pat aktyvi vienos iš skėtinių profesinių sąjungų organizacijų – Lietuvos profsąjungų lyga vicepirmininkė.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių