Politologai apie sprendimą dėl M. Basčio: tai kirs Seimo reputacijai

Mindaugo Basčio mandato nepanaikinę Seimo nariai parodė savo požiūrį į Konstitucinį Teismą, mano BNS kalbinti politologai.

„Tai visų pirma parodo dalies Seimo narių požiūrį į teisę apskritai ir Konstitucinio Teismo sprendimus konkrečiai“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Šio instituto profesoriaus Tomo Janeliūno teigimu, toks sprendimas „tarsi demonstruoja nepasitikėjimą Konstitucinio Teismo išvada“, kuria M. Bastys buvo pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką.

T. Janeliūno teigimu, tokį sprendimą taip pat galėjo lemti nepakankamas rizikos, kurią kelia M. Basčio ryšiai su Rusijos žvalgybos atstovais, suvokimas.

„Dalis Seimo narių nesuvokia apskritai rizikos, kurią kelią politikų, Seimo narių neaiškūs ryšiai su Rusijos žvalgybos tarnybų atstovais. Ir, matyt, neturi tokio aiškaus politinio suvokimo, kad tai iš tiesų gali turėti labai neigiamo poveikio mūsų politiniams sprendimams, valstybės funkcionavimui, skaidriam verslui ir daugeliui kitų dalykų“, – kalbėjo politologas.

Dalis Seimo narių nesuvokia apskritai rizikos, kurią kelią politikų, Seimo narių neaiškūs ryšiai su Rusijos žvalgybos tarnybų atstovais.

Konstitucinis Teismas (KT) yra paskelbęs, kad šis politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys teigia, kad sąmoningai nieko nenuslėpė.

R. Vilpišausas svarstė, kad šiandieninis balsavimas parodo „dalies Seimo narių požiūrį į tokią veiklą ir elgesį, kokia priskiriama M. Basčiui ir jiems tai neatrodo kažkas blogo ir smerktino, kas netiktų Seimo nariui“.

Jo vertinimu, nepalaikyti apkaltos dalį Seimo narių galėjo paskatinti ir politiniai motyvai, siekiant išsaugoti potencialų bendramintį Seime.

T. Janeliūnas teigė, kad realios žalos išviešinti M. Basčio ryšiai greičiausiai nebeturės, tačiau toks požiūris turės poveikį Seimo reputacijai.

„Seimas šiuo sprendimu tikrai, aš manau, sukels nepasitikėjimą sau kaip institucijai ir iš specialiųjų tarnybų pusės, ir iš KT pusės, nes Seimas šitokiu sprendimu ignoruoja visą tą informaciją, visus tuos sprendimus, kurie jau buvo padaryti, atliktas didžiulis darbas ir visa tai buvo padaryta taip, kaip priklauso visoms institucijoms, atliekančioms savo užduotis“, – kalbėjo politologas.

Pasak jo, toks sprendimas reikalautų paaiškinimo iš apkaltos nepalaikiusių politikų – kodėl nebuvo pasitikima kitų institucijų darbu ir jų pateikta informacija, bet abejojo, ar sulaukti tokio paaiškinimo būtų realu.

Premjeras pavadino ciniškais politiniais žaidimais

Balsavimą, kuriuo priesaką sulaužęs Seimo narys Mindaugas Bastys išlaikė mandatą, premjeras Saulius Skvernelis pavadino „ciniškais politiniais žaidimais, kuriuose aktyviai dalyvavo kai kurie opozicinių frakcijų nariai“.

„Apgailėtina. Tik tokiu žodžiu galėčiau apibūdinti šiandienos Seimo balsavimo dėl M. Basčio rezultatus. (...) Šiandienos balsavimą laikau niekuo kitu, tik ciniškais politiniais žaidimais, kuriuose aktyviai dalyvavo kai kurie opozicinių frakcijų nariai“, – paskelbė premjeras socialiniame tinkle „Facebook“.

„Žinau, kad visi LVŽS frakcijos nariai, balsavę už M. Basčio pašalinimą iš Seimo, turi tvirtus to įrodymus“, – pareiškė premjeras.

BNS kalbinti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai į klausimą, ar fotografavo balsavimo biuletenius, stengėsi tiesiai neatsakyti. Tuo tarpu „valstietis“ Justas Džiugelis savo balsavimo biuletenį su „už“ M. Basčio mandato panaikinimą įkėlė į socialinį tinklą „Facebook“.

„Sąžinė tikriausiai yra tvirtas įrodymas. Nežinau, ką turėjo omeny premjeras“, – klausiama, ką reiškia minėtas premjero pasisakymas, atsakė Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

„Čia kiekvieno asmeniniam prisiminimui vienas ar kitas argumentas, asmeniniam naudojimui. Slaptas balsavimas, ir mes niekas negalime to... pažeistume slapto balsavimo procesą. Gali kiekvienas Seimo narys turėti savo asmeniniam archyvui, bet ne viešinimui“, – klausiama, ar „valstiečiai“ fotografavo balsavimo biuletenius, sakė R. Baškienė.

Į klausimą, ar ji pati nufotografavo savo balsavimo biuletenį, Seimo pirmoji vicepirmininkė atsakė: „Nekomentuosiu“.

„Valstietis“ Mindaugas Puidokas BNS patvirtino, kad „tuos įrodymus tai tikrai turim“. Tačiau į klausimą, ar fotografavo savo balsavimo biuletenį, atsakė: „Nei patvirtinsiu, nei paneigsiu“.

„Aš nenorėčiau komentuoti premjero pranešimo, bet, mano žiniomis, dauguma valstiečių balsavo „už“. Seimo narių balsavimas yra slaptas ir nenorėčiau veltis į tas diskusijas“, – BNS į klausimą, ar fotografavo savo biuletenį, atsakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis BNS sakė nieko nefotografavęs per balsavimą. Būdamas „valstiečiu“ jis nepriklauso LVŽS frakcijai, nes to reikalauja Seimo statutas.

LVŽS vadovas bei frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis dėl Seimo sprendimo išsaugoti M. Basčio mandatą apkaltino opozicinius konservatorius.

Politikui įtarimų sukėlė vieši Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) pasisakymai, jog slaptame balsavime jie M. Basčio nepalaikys.

„Manau, kad konservatoriai sąmoningai galvojo padaryti kažkokią provokaciją, kad dabar mus kaltintų. Nes dabar labai keistas kaltinimas: po to, kai Seimo salėje pati Rasa Juknevičienė sakė, kad mes balsuosime vieningai, man tas įtarimas kilo ir pasidalinau posėdyje komentuodamas, kad man keista, kodėl tai sakote, nes balsavimas yra slaptas. Kaip tai vertinti?“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi, skaitom: "Pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų" (K.59str.4d.) - NIEKAS negali įtakot Seimo nario balsavimo, tuo labiau kad: "Seimo narys už balsavimus ar kalbas Seime negali būti persekiojamas. ..." (K.62str.3d.) - šiuo požiūriu slaptas balsavimas yra PAGAL Konstituciją. Ir tuo pačiu: "... Seimo narius, šiurkščiai pažeidusius Konstituciją arba sulaužiusius priesaiką, taip pat paaiškėjus, jog padarytas nusikaltimas, Seimas 3/5 visų narių balsų dauguma gali pašalinti iš užimamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą. ... " (K.74str.) - ir čia NIEKAS negali ribot Seimo galių. Taip kad Tomo Janeliūno išvedžiojimai („tarsi demonstruoja nepasitikėjimą Konstitucinio Teismo išvada“) PAŽEIDŽIA Konstitucijos dvasią ir raidę, KT neturi galutinės teisės mandato. Tuo labiau kad: "Valdžios galias riboja Konstitucija" (K.5str.2d.), tai TAIKOMA ir KT.

NA NA

NA NA  portretas
kad pakirsti seimo reputaciją ,diskredituoti seimo darbą ,kelti intrigas , neleisti dirbti valstiečiams ,anūkėlio kgbistų gauja , deda visas pastangas ,tai mato visa Lietuva ,nes bando nuslėpti savo šešėlinė korupciją ir milijonų išvaistymą ,neseniai iš seimo pabėgo apsivogęs Langaitis 40000000 eur ,Majauskas įtariamas ,išnaudojęs ir seksualiai priekabiavęs, gėręs baruose ,linksmybęs tesė namuose ,tai dar ne viskas ką bando nuslėpti anūkėlio kgbistų gauja ,,,,,,,,,sėkmės Lietuvai nepasiduoti landsberginių gaujos provokacijoms ,,,

kl.lt

kl.lt portretas
kaip gali kirsti per tai, ko nera? Prestižo šis seimas gi neturi.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių