Seime – pasiūlymai K. Pūkui pradėti apkaltą ir net patikrinti jo sveikatą

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė kreiptis į Seimą dėl apkaltos pradėjimo parlamentarui Kęstučiui Pūkui, kilus įtarimų, kad jis galėjo sulaužyti priesaiką ir pažeisti Konstituciją.

Medžiagos apkaltai pakanka

Komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė pranešė, kad toks kreipimasis Seimui bus pristatytas ketvirtadienį.

Etikos sargų nuomone, yra pakankamai medžiagos pradėti apkaltą K.Pūkui.

„Komisija, remdamasi Seimo statuto 78 straipsnio trečia dalimi, nutarė kreiptis į Seimą dėl Seimo nario veiklos, kai kyla įtarimų, kad Seimo narys galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ar sulaužė priesaiką. Mūsų bendru komisijos narių pritarimu siūlome Seimui pradėti Seimo nariui apkaltos procesą“, – po komisijos posėdžio BNS sakė jos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Toks sprendimas priimtas vienbalsiai, bendru sutarimu.

Anot Etikos komisijos pirmininkės, etikos sargams įtarimų dėl priesaikos sulaužymo sukėlė žiniasklaidoje paskelbta medžiaga dėl galimo K.Pūko seksualinio priekabiavimo prie merginų, kurios norėjo įsidarbinti parlamentaro padėjėjomis.

„Taip pat mums pateikta informacija, kad moterys kreipsis į teisėsaugos institucijas dėl galimai nusikalstamos veikos. Pakako mums argumentų, kad tai vis dėlto buvo ne tik neetiškas Seimo nario elgesys, bet jis galbūt pažeidė ir Seimo nario priesaiką“, – sakė R.Tamašunienė.

Pažeidė ir etiką, ir Konstituciją

„Pirmiausia Seimo narys pažeidė ne pagal vieną punktą Seimo nario etikos kodeksą. Jis galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją, taip pat manau, kad ne pagal vieną punktą sulaužė priesaiką, ir yra įtarimų, kad padarė nusikaltimą dėl seksualinio priekabiavimo, kuris užfiksuotas akivaizdžiai“, – trečiadienį per Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį sakė jos vicepirmininkas „valstietis“ Justas Džiugelis.

Man tik kaip medikui kyla abejonių, ar nereikėtų pasiūlyti patikrinti jo sveikatą. Kai kurios jo kalbos – ties ligos riba. Jeigu tai liga, tai yra nebaudžiama, tai reikia gydyti.

„Turėtume kaip Etikos ir procedūrų komisija parodyti principingą poziciją ir eiti tuo keliu, kad būtų taikoma apkalta“, – teigė jis.

Liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad K.Pūko elgesys diskredituoja ne tik jį patį, bet ir visą instituciją.

„Seimo nariai, mes visi turime prisiekti prieš tapdami Seimo nariais, priesaikos tekstas pasako, kad turime vykdyti ir gerbti Konstituciją (...) Mano manymu, Konstitucija pasako, kad negalime žeminti kito žmogaus orumo“, – teigė ji.

Konservatorius Antanas Matulas net suabejojo, ar K.Pūkas yra sveikas, anot jo, reikėtų patikrinti parlamentaro sveikatą.

„Man tik kaip medikui kyla abejonių, ar nereikėtų pasiūlyti patikrinti jo sveikatą. Kai kurios jo kalbos – ties ligos riba. Jeigu tai liga, tai yra nebaudžiama, tai reikia gydyti“, – per Etikos ir procedūrų komisijos posėdį kalbėjo A.Matulas.

Siūlė duoti šansą

Vienintelis Etikos ir procedūrų komisijos narys „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava užstojo buvusį savo frakcijos narį. Jis tvirtino smerkiantis K.Pūko elgesį, tačiau ragino „žmogui duoti šansą pasitaisyti“. Jis tikino, kad galioja nekaltumo prezumpcija ir svarstė, jog informacija apie galimą K.Pūko seksualinį priekabiavimą galėjo būti ištraukta iš konteksto, parlamentaras galėjo būti išprovokuotas.

„Bet aš norėčiau pasakyti ir prisiminti truputį istorijos iš platesnio gyvenimo, iš Amerikos. Bilas Klintonas ir stažuotoja Monika Levinski. Jų atvejis. Šiandien mes pagal tą turėtume iki gyvos galvos pasodinti mūsų Pūką, jeigu tai būtų atsitikę, neduok Dieve, Lietuvoje. Šiandien gi mes nematome tokių aiškių priekabiavimo atvejų, aš tiesiog nežinau, nebuvo prievartos, nebuvo keiksmažodžių, nebuvo net prisilietimo prie tų moterų, buvo tik žodžiai, kurių aš niekaip nepateisinu. Buvo atsiprašymas, žmogus atsiprašė, kiek sugebėjo“, – kalbėjo A.Dumbrava.

Jis apeliavo ir į Seimo nario K.Pūko vaikystę, šeiminį gyvenimą.

„Žmogaus vaikystė, jis užaugęs vaikų globos namuose, irgi galbūt tam tikrą tendenciją turi. Dešimt vaikų, visi išlaikomi. Žmogus tvarkosi. (...) Jis didžiulį smūgį turi. Mes sėdime šalia (Seimo salėje – BNS), jis kalba, kalba apie tai nuolatos. Gal tai būtų jam pamoka“, – teigė „tvarkietis“.

„Gavėnios laikotarpis galų gale“, – argumentavo A.Dumbrava.

Pasak jo, nuo K.Pūko galbūt nukentėjusios merginos dar nesikreipė į teisėsaugą. „Tvarkietis“ teigė, kad apkaltos pradėjimas gali būti suprastas kaip spaudimas moterims kreiptis į teisėsaugą.

Į tai reagavęs Seimo narys Bronius Matelis tvirtino, kad A.Dumbravos kalba priminė baudžiavos laikus, kai moterys buvo visuomet kaltos. „Valstietė“ Aušra Papirtienė replikavo, kad Seimas – ne reabilitacijos klinika.

Pradėti apkaltą K.Pūkui nedelsiant ragino ir socialdemokratas Juozas Bernatonis, į Etikos komisijos posėdį trečiadienį iškviestas kitu klausimu – dėl savo galimo pažeidimo, kai viešai nepranešė teisingumo viceministro Juliaus Pagojaus padarytą pažeidimą vairavus esant neblaiviam.

„Elgesys, kuris buvo aprašytas ir kurį jis pripažįsta, akivaizdžiai pažeidžia jo duotą priesaiką“, – tvirtino buvęs teisingumo ministras ir sakė esąs įsitikinęs, kad kaltinimai K.Pūkui pasitvirtins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kliedesiai panų kažkam Pūkas trukdo jokios apkaltos nebus pamatysit. O Jums ką parašo tuoj tikit. Blogai, kai žmonės savo nuomonės neturi. Sėkmės Jums p. Pūkai

cirkas prasideda

cirkas prasideda portretas
Geriau visų ....... ypač konservatorių patikrinkite psichiką......juk pastoviai kariauja su rusais.....

v

v portretas
Ar seime nera svarbesniu darbu,pensininkai laukia istatymu, rimtu darbu,nusibobo,priekabiavo priekabiavo.......
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių