Nuo „Zapad“ politikai bėga į užsienį (papildyta KAM komentaru)

Lietuvos pašonėje prasidėsiančios Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos "Zapad" į komandiruotes užsienyje išgins ne tik šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę, bet ir daugumą ministrų bei viceministrų. Tačiau kai kurie politikai įsitikinę, jog sudėtingu valstybei metu tokios išvykos niekuo nepateisinamos.

Prezidentę pavaduos V.Pranckietis

Jau kitą savaitę, rugsėjo 14–20 dienomis, šalia Lietuvos prasidės karinės pratybos "Zapad".

Apie jas kalbama, rašoma ir diskutuojama beveik metus. Kai kurie politikai nuolat aiškino visuomenei, kad gali prasidėti invazija į mūsų šalį, ir kaip pavyzdį pateikdavo valstybes, kurias iš tiesų ištiko toks likimas.

Prezidentė D.Grybauskaitė pratybas buvo įvardijusi net Rusijos pasiruošimu karui su Vakarais.

Kai kurie šalies interneto portalai, sudarę įspūdingas viešinimo sutartis su Lietuvos valdžios institucijomis, nuolat į viešumą kėlė grėsmės ir karinio įsiveržimo temas.

Vis dėlto kai šalia valstybės sienos prasidės Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių manevrai, Lietuvos vadovė ketina išvykti į Niujorką (JAV), į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją, kur rugsėjo 19 d. sakys kalbą.

Kartu su Prezidente (rugsėjo 17–20 d.) išvyks ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Prieš tai rugsėjo 13–14 d. numatytas jo vizitas Moldovoje, o 21–22 d. L.Linkevičius dalyvaus nežinia kokios svarbos Europos politikos analizės centro (CEPA) renginyje Vašingtone.

Premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis "Zapad" metu liks Lietuvoje, pastarasis veikiausiai ir pavaduos išvykusią Prezidentę.

Padidinta karinė parengtis

Anot ekspertų, mokymai "Zapad" gali sukelti grėsmę Lietuvos valstybingumui.

Esą precedentas jau yra ne vienas. Po karinių pratybų 2008-aisiais Kaukaze Rusija įsiveržė į Gruziją, o 2014 m. po Rusijos pratybų prie Ukrainos sienų prasidėjo karo veiksmai Donbase.

Todėl Lietuvos vadovai kreipėsi į tarptautinę bendruomenę prašydami nepalikti mūsų vienų.

NATO dislokavo sunkiąją artileriją, JAV perėmė vadovavimą, Lietuvos karinės pajėgos šiuo metu yra padidintos karinės parengties, atostogaujantys kariškiai gavo įsakymą neišvykti iš šalies ir laikytis arčiau savo karinių dalinių tam, kad per trumpiausią laiką jie galėtų stoti ginti valstybę.

Esą Rusijos karinės pajėgos mūsų pasienyje dar niekada nebuvo taip aktyvuotos po nepriklausomybės atgavimo.

Kariuomenė liks be vado

Prezidentės išvykimas į JAV perša išvadą, kad tema dėl Rusijos grėsmės labiau buvo naudinga asmeniniam politiniam įvaizdžiui kurti.

"Ir esant tokiai situacijai karinių pajėgų vadas išvažiuoja iš valstybės. Todėl Prezidentės išvykimas į JAV perša išvadą, kad tema dėl Rusijos grėsmės labiau buvo naudinga asmeniniam politiniam įvaizdžiui kurti. Juk matėme jos nuotraukas šalia šarvuočio ir su ginklu rankose. Suprantu, kad svarbi ir kelionė į Niujorką, bet kaip motyvuoti mūsų kareivius? Jiems pasakoma, kad jie turi pasiruošti ginti savo valstybę, nes iškilo grėsmė, o vyriausiasis kariuomenės vadas išvyksta už jūrų marių", – stebėjosi Seimo narys Povilas Urbšys.

Labai daug padaryta stiprinant valstybės saugumą, bet per "Zapad" pratybas gali visko nutikti, todėl P.Urbšys klausė: ar taip jau sunku tą mėnesį pabūti Lietuvoje?

"Dabar politinės mados diktuojamos iš S.Daukanto aikštės, viena sakoma, kita nutylima, tokie politinės kultūros požymiai dvelkia Rytais. Čia įžvelgiu manipuliacijos požymius. Žmonės buvo įbauginti, įaudrinti, ir dabar staiga plokštelė pakeičiama. Mes važiuosime sau, o jūs čia likite su nežinia, su savo nerimu. Nesuprantu tokio valdžios neatsakingumo. Manau, JAV tikrai suprastų, jei Prezidentė atidėtų vizitą", – pastebėjo P.Urbšys.

Stiprins mokslą Azerbaidžane

Anot parlamentaro, kokį pavyzdį parodė valstybės vadovė, taip elgiasi ir ministrai.

Štai finansų ministras Vilius Šapoka rugsėjo 14–16 d. dalyvaus euro zonos šalių finansų ministrų kasmėnesiniame susitikime Taline.

Taline rugsėjo 19−20 d. viešės ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas su viceministru Egidijumi Purliu. Ten jie dalyvaus konferencijoje apie Europos elektros rinką ateityje bei Neformalioje energetikos ir transporto ministrų taryboje.

Energetikos viceministras Simonas Šatūnas rugsėjo 18–22 d. vyks į Vieną, į 61-ąją TATENA generalinę konferenciją.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas rugsėjo 13–15 d. viešės Budvoje Juodkalnijoje, dalyvaus Jungtinių Tautų konvencijos dėl teisės gauti informaciją, visuomenės dalyvavimo priimant sprendimus ir teisės kreiptis į teismus aplinkosaugos klausimais (Orhuso konvencijos) 6-ajame šalių susitikime (MOP 6).

Rugsėjo 17–20 d. švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė planuoja vykti į Liublianą, kur turėtų dalyvauti Slovėnijos vyriausybės ir UNESCO organizuojamame pasauliniame kongrese atvirųjų mokymosi išteklių klausimais.

O viceministras Giedrius Viliūnas rugsėjo 12–14 d. planuoja vykti į Baku, kur dalyvaus ES Dvynių programos projekto "Parama stiprinant aukštojo mokslo sistemą Azerbaidžane" paraiškos gynime.

Viceministrai – keliauninkai

Jei socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tuo įtemptu metu iš Lietuvos neišvyks, tai viceministrė Eglė Radišauskienė marširuoti po Europą pradės dar prieš "Zapad" pratybas ir marširuos joms pasibaigus.

Rugsėjo 7–8 d. Tesalonikuose Graikijoje ji dalyvaus Europos profesinio mokymo plėtros centro (CEDEFOP) politikos peržiūros forume dėl pameistrystės. 12–13 d. Baku – Europos ir Centrinės Azijos regiono konferencijoje "Dėl darbo ateities".

O 25–27 d. Kopenhagoje E.Radišauskienė susipažins su Danijos patirtimi organizuojant profesinių pensijų fondus ir teikiant specialiąsias garantijas tam tikroms asmenų kategorijoms.

Kita jos kolegė – viceministrė Vilma Šilalienė rugsėjo 19–21 d. keliaus į Seulą (Pietų Korėja), į Azijos ir Europos susitikimo (ASEM) konferenciją dėl visuotinio senėjimo ir vyresnių žmonių teisių.

Į egzotišką šalį išvyksta ir žemės ūkio viceministras Rolandas Taraškevičius. Jis rugsėjo 15–16 d. viešės Šanchajuje (Kinija), dalyvaus 2-ojoje Kinijos maisto kokybės konferencijoje "plius susitikime su Kinijos AQSIQ viceministru".

Planuojamas ir dvišalis susitikimas su Kazachstano žemės ūkio ministru.

Susisiekimo viceministras Ričardas Degutis rugsėjo 14 ir 15 d. ketina dalyvauti Ankaroje vyksiančiame Lietuvos ir Turkijos bendros komisijos kelių transporto klausimais posėdyje, o rugsėjo 21–22 d. – konferencijoje "Connecting Europe", kuri vyks Taline.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TO>> 1940 m. situacija kartojasi

TO>> 1940 m. situacija kartojasi portretas
ne liaudis sutiko su gėlėm , bet visi žinom kas pagrinde dirbo kgb struktūroje, kas siuntė į Sibirą lietuvius....... Tie ir sutiko su gėlėmis......

Juozas

Juozas portretas
Tai ką, Vicenco, agituoji okuopantusd pasitikti su gėlėmis. O špygą po nosim matei?

Kęstas

Kęstas portretas
Gal užteks baidytis krentančio lapo? Dyzelinių automobilių gausiai išskiriamos smulkiosios dalelės kenkia net inkstams: Šios dalelės tokios smulkios, kad iki inkstų nukeliauja su krauju. Mokslininkai apskaičiavo, kad "nesveikas" taršos lygis kasmet nulemia 44 793 lėtinės inkstų ligos atvejus ir 2 438 galutinės stadijos inkstų ligos, reikalaujančios dializės, atvejus. Lietuvos valdžia stebėtinai mažai dėmesio kreipia į dyzelinių automobilių katastrofišką žalą mūsų sveikatai, ypač inkstų bei širdies ir kraujagyslių ligų atveju. O juk kompiuterių laikais yra lengva pasinaudoti žinoma statistika ir paskaičiuoti, kiek kiekvienas dyzelinio automobilio savininkas kainuoja mūsų ligonių kasoms. Norite važinėti su tais dyzeliais, tai sumokėkite už ligonių kasoms jūsų daromą žalą. Tai numatyta Lietuvos įstatymuose, reikia tik juos vykdyti. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 80

Galerijos

Daugiau straipsnių