Iš milijonus kainavusios VRK sistemos nutekėjo asmeniniai rinkėjų duomenys

  • Teksto dydis:

5 mln. eurų kainavusi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) naudojama duomenų valdymo sistema skylėta kaip rėtis. Ji ne tik lūžta, bet ir tinkamai neapsaugo asmeninių rinkėjų duomenų, rašo 15min.lt.

Iki pat sekmadienio ryto dėl sistemoje paliktos klaidos kiekvienas norintis galėjo susirinkti duomenis apie rinkimuose dalyvaujančius Lietuvos piliečius – jų vardus, pavardes, gimimo metus ir adresus.

15min.lt redakcijai pavyko susisiekti su vienoje iš nutekėjusių rinkėjo kortelių minima mergina, kuri patvirtino, kad niekada niekam neperdavė savo duomenų. Taip pat ji nurodė nuolatos mačiusi kitų asmenų rinkėjų korteles, kol bandė atsispausdinti savo.

„Tai yra labai blogai. Mano supratimu, tai parodo, kad mūsų paslaugų teikėjai tinkamai nepasiruošė ir neužtikrino duomenų saugos. Sistema kurta daugiau nei metus. Laiko buvo tikrai pakankamai“, – teigė VRK narys Jonas Udris.

Kaip skelbia 15min.lt, VRK yra pasirašiusi ketverių metų sutartį su bendrove „iTree Lietuva“. Pirmi metai turėjo būti skirti sistemos gamybai ir dar treji – sistemos palaikymui. Tai reiškia, kad, be šių rinkimų, bendrovė dar rūpinsis Europos Parlamento, savivaldybių ir prezidento rinkimais. Ši bendrovė taip pat kūrė ir rinkėjo puslapį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Aš į rinkimus eisiu pasiimt lapelį, Nemesiu jo į urną, įsidėsiu į kišenę. Kai atšaukti ateis laikas seimo narį, Milijoną biuletenių padėsime ant VRK stalo

Pilietis

Pilietis portretas
Jau 48%?! Tik 48%!!!

kaunietis

kaunietis portretas
Nešiojo rinkimų korteles kažkokios neiškios asmenybės,jie dėjo jas į pašto dėžutes,o jei nerado ar nesuprato kur dėti ,tai imesdavo kur papuola.Manau sąmoningai bus rinkimai suorganizuoti neteisingai ir nusikalstamai.Nes rikėjų kortelių radome išmėtytas patvoryje.Manau reiktu pakartoti rinkimus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių