M. Bastys atsisako Seimo nario mandato

Mindaugas Bastys trečiadienį paskelbė atsisakantis Seimo nario mandato.

Siekė įrodyti nekaltumą

„Opozicija siekia Seimą paversti cirku ir paralyžiuoti darbą. Nenoriu, kad dėl manęs kentėtų politinis darbas, o opozicija krautųsi politinį kapitalą, Todėl priėmiau vienintelį šioje situacijoje teisingą sprendimą – garbingai pasitraukti iš Seimo“, – per spaudos konferenciją Seime sakė M. Bastys.

Šį sprendimą jis priėmė parlamente iškėlus iniciatyvą perbalsuoti dėl jo mandato panaikinimo.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje, tad čia turės būti rengiami nauji rinkimai. Apygarda apima Šakius bei kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Klausiamas, ar ketina kandidatuoti naujuose rinkimuose šioje apygardoje, M. Bastys sakė dabar negalintis atsakyti, svarstysiantis.

Niekas manęs neragino, tai yra mano vienasmeninis sprendimas.

„Į šį klausimą aš atsakysiu vėliau“, – teigė M. Bastys, kartu jis sakė, kad „visus sprendimus dėl savo tolesnės ateities priimsiu pasitaręs su šeima ir Zanavykų apygardos žmonėmis“.

M. Bastys teigė artimiausiu metu Vyriausiajai rinkimų komisijai įteiksiantis atsistatydinimo prašymą, taip pat tvirtino sprendimą trauktis priėmęs pats, niekieno nespaudžiamas.

„Niekas manęs neragino, tai yra mano vienasmeninis sprendimas“, – sakė M. Bastys.

Kartu parlamentaras teigė jau anksčiau priėmęs sprendimą atsisakyti mandato.

„Šitas sprendimas mano galvoje vyravo gana seniai, praktiškai po VSD pažymos paviešinimo, tik man buvo svarbu įrodyt, kad aš nesu tas, kuo mane bandom parodyti, pasirinkau tą kelią, sudėtingesnį, sunkesnį kaip žmogui. Tikiuosi, kad man tai pavyko įrodyti“, – sakė M. Bastys.

Parlamentaras sakė mandato atsisakęs tik po balsavimo Seime, nes norėjęs „įrodyti savo tiesą“.

„Ir pačioje pradžioje buvo toks mintyse mano sprendimas, ir po KT sprendimo, tačiau buvo ir kita medalio pusė – aš norėjau įrodyti savo tiesą ir man tai pavyko padaryti, ir šiandien aš galiu ramiai pasitraukti“, – kalbėjo M. Bastys.

Kartu jis patvirtino liksiantis politikoje, tik nesakė, su kuria politine partija – Socialdemokratų, kurioje narystę yra sustabdęs, ar nuo jos atskilusių politikos senbuvių kuriama Socialdemokratų darbo.

„Nenoriu susaistyti savęs su jokia partija, aš esu sustabdęs narystę ir jos neatstatęs, dėl tų sprendimų, kuriuos turėčiau padaryti, pasilieku dar sau laiko“, – sakė M. Bastys, ir pridūrė esantis ir būsiantis kairiųjų pažiūrų.

Antradienį per slaptą balsavimą dėl apkaltos M. Bastys išlaikė mandatą. Už mandato panaikinimą balsavo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

Nauji rinkimai – iki rudens

Seimo nariui Mindaugui Basčiui paskelbus, kad traukiasi iš Seimo, nauji rinkimai vienmandatėje Zanavykų apygardoje įvyks iki rudens.

„Kol kas Vyriausioji rinkimų komisija nėra gavusi pono Basčio atsistatydinimo pareiškimo. Kai jis kreipsis, mes tą klausimą turėsime išspręsti, patenkinti jo pareiškimą, tada pripažinsime, kad atsirado nauja vieta ir turi būti rengiami nauji rinkimai. Tuos rinkimus pagal Seimo rinkimų įstatymą turėtume surengti per šešis mėnesius, tai, matyt, iki rudens turėtume tuos rinkimus suorganizuoti“, – BNS trečiadienį sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Apygarda apima Šakius bei kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Neturėjo kitos išeities

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas „valstietis“ Vytautas Bakas sako, kad per apkaltą mandatą išlaikęs Mindaugas Bastys neturėjo kitos išeities kaip tik trauktis iš Seimo.

„Žmogus, kuris sulaužė priesaiką valstybei, visuomenei, neturi būti Seime. Jei to nepadarė Seimas vakar, galbūt kažkas paprotino šiandien, nes tai tikrai sukeltų nemažas pasekmes pačios politinės sistemos stabilumui. Abejoju, ar jis turėjo kitą išeitį“, – BNS sakė V. Bakas.

Komiteto vadovas pažymėjo, kad nepaisant Seime žlugusio balsavimo dėl mandato panaikinimo, M. Bastys „yra laikomas pažeidusiu Konstituciją, sulaužiusiu priesaiką, ir to negali paneigti niekas, nei Seimas, nei viešieji ryšiai, nei kažkokia mistinė rinkėjų parama, apie kurią kalbėjo“.

Kartu NSGK vadovas vylėsi, kad tuo atveju, jei nuspręstų iš naujo kandidatuoti vienmandatėje apygardoje, M. Bastys nebesulauktų rinkėjų paramos.

„NSGK ir specialioji komisija padarė tikrai didelį darbą, surinko daugybę informacijos, specialiosios tarnybos išslaptino, kas dešimtmečiais nebuvo prieinama žmonėms apie tuos darbus, kuriuos prisidengdamas tautos mandatu darė ponas Bastys kartu su savo kolegomis“, – kalbėjo komiteto vadovas.

„Aš manau, kad žmonės nėra kvaili, jie prieš balsuodami turės pasirinkimą – ar atveria duris priešiškų valstybei tarnybų ir įmonių atstovui Seime, ar jie nori, kad būtų išrinktas žmogus, kuris besąlygiškai atstovautų jų interesams. Aš manau, kad žmonės pasirinks“, – sakė V. Bakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
iki ketvirtadienio 16 val siulau visiems, eisiantiems pas Tapiną prie seimo, pasiskaityti paviešintus KGB'istu sąrašus. Rasite labai daug žinomų pavardžių...

...

... portretas
Che: "nauji rinkimai vienmandatėje Zanavykų apygardoje įvyks iki rudens" - KEISTA: kai sąrašinis, tai Kupčinskiukas BE rinkimų į Seimą, čia gi... - kas čia per dviguba buhalterija, kodėl asmenys NĖRA prieš Įstatymą lygūs, juk ir vienmandatėje buvo tas antrasis (už brūkšnio), KODĖL tie 'sąrašiniai' lygesni? O Bastys... jam vis vien jau chana, KT paskelbė verdiktą apie konstitucinės priesaikos sulaužymą, ir tai REIŠKIA kad daugiau jo priesaikos NEBEGALI priimt... tai jam ir kandidatuot nebelieka prasmės.

jons

jons portretas
Nieko nesuprantu, bendravo su buvusiu KGB darbuotoju,, daugiau nei puse koncervatoriu buve KGB darbuotojiai,taip iseitu kad kiti negaletu su jiais bendraut?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių