M. Bastį dėl pavojingų ryšių VSD įspėjo dar prieš 9 metus – jis to nepamena

Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai dar prieš devynerius metus įspėjo tuometinį premjero patarėją Mindaugą Bastį dėl jo ryšių su tam tikrais Rusijos verslo ir specialiųjų tarnybų atstovais, tačiau šis bendravimo nenutraukė, teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vicepirmininkė Rasa Juknevičienė.

„Jis buvo iš esmės politinis tarpininkas. Jis padėjo tiems žmonėms, kurie turėjo politinių interesų (...), atstovavo jiems politiniu lygiu. Tik dėl to, kad buvo labai griežta prezidentės pozicija, tik todėl, kad VSD tuo metu informavo pareigūnus apie kai kuriuos dalykus, jam nepavyko pasiekti daugelio tikslų. Tačiau nepaisant to, jis ir toliau tęsė tą bendradarbiavimą, per visą laikotarpį, iki 2017 metų“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė politikė.

Tik dėl to, kad buvo labai griežta prezidentės pozicija, tik todėl, kad VSD tuo metu informavo pareigūnus apie kai kuriuos dalykus, jam nepavyko pasiekti daugelio tikslų.

NSGK tvirtina parlamentinio tyrimo dėl M. Basčio ryšių keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui išvadas. „Labai svarbi detalė yra, kad pirmą kartą perspėtas apie savo ryšius su Rusijos specialiųjų tarnybų atstovais jis buvo perspėtas 2006 metais, kai pirmą kartą prašė leidimo dirbti su slapta informacija. VSD pareigūnai buvo atėję pas jį į kabinetą Vyriausybės rūmuose, jam išaiškino, kas yra kas, ir jis, jeigu būtų lojalus Lietuvai pilietis, turėjo vėliau savo visus kontaktus deklaruoti“, – teigė R. Juknevičienė.

Anot jos, komitetas nustatė, kad dabartinio Seimo nario M. Basčio ryšiai su Rusijos specialiųjų tarnybų, versto atstovais buvo nuolatiniai ir ilgamečiai.

„Tai buvo nuolatiniai ilgamečiai ryšiai su žmonėmis, kurie siejami su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, ne tik per „Rosatom“ liniją, kuriai atstovavo Jevgenijus Kostinas. Nuo 2012 metų jis buvo „Rosatom“ atstovas tam regionui, ir per kitus veikėjus, tokius kaip Vojeika, tokius kaip Dubininkas, tokius kaip Pachmovas. Visur, kur bepaliesi M. Basčio kontaktus, jei visi vienokiu ar kitokių būdu susiję su Rusijos specialiomis tarnybomis, įskaitant ir Ernestą Mackevičių, Kremliaus vieną iš propagandos šulų“, – tvirtino R.Juknevičienė. Anot jos, M. Basčio ryšiai ir veikla atskleidė, kaip Kremlius veikia Lietuvoje.

NSGK surinktą medžiagą planuoja perduoti M.Basčio apkaltos komisijai. NSGK M. Basčio ryšius aiškintis pavesta opozicinių konservatorių iniciatyva, paskelbus VSD surinktą medžiagą, kurios pagrindu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsisakė parlamentarui išduoti leidimą dirbti su visiškai slapta informacija. Dėl to M. Bastys pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų, suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje.

Taip pat valdančiųjų iniciatyva M. Basčiui pradėtas apkaltos procesas, tačiau apkaltos komisija darbą laikinai sustabdė, kol tyrimą baigs NSGK.

M. Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras sprendimą dėl savo patikros apskundė Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai.

Taip pat M. Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Prokuratūra šį prašymą atmetė.

VSD medžiagoje nurodyti M. Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Neketina trauktis iš Seimo

M. Bastys neketina savo noru trauktis iš Seimo net parlamentiniam tyrimui nustačius, kad jo veiksmai kelia grėsmę Lietuvos saugumui. „Aš manau, kad ne. (...) Laukime toliau įvykių“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė M. Bastys, paklaustas, ar po neigiamų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadų jis pats neatsisakys parlamentaro mandato.

Mano atmintyje tokių dalykų nėra išlikę. Galėjo būti pokalbiai, bet tie pokalbiai, kurie nėra įsimintini, nėra reikšmingi, būna tokių atvejų, kad jie tiesiog neišlieka atmintyje.

Politikas tvirtino, kad jeigu parlamentinį tyrimą atlikęs NSGK padarys išvadą, kad jo bendravimas su tam tikrais asmenimis kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, tai bus politinis susidorojimas su juo. „Ar aš esu grėsmė nacionaliniam saugumui? Ar aš veikiau prieš Lietuvos interesus? Manau, kad jeigu bus padaryta tokia išvada, vienareikšmiai bus sutryptos žmogaus teisės. Tiesiog vertinu tai, kaip politinį susidorojimą ir tiek“, – teigė M. Bastys.

Jis neprisiminė, kad 2006 metais Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai būtų lankęsi jo kabinete Vyriausybės rūmuose ir įspėję dėl galimų grėsmių. Tuomet M. Bastys kaip premjero patarėjas prašė leidimo dirbti su slapta informacija.

„Aš tokio konkretaus, kad apie tuos žmones būtų kas nors kalbama, (neprisimenu – BNS). Patikėkite, jeigu būtų labai rimtai kalbama ir iš esmės, manau, kad tokius dalykus prisiminčiau. Mano atmintyje tokių dalykų nėra išlikę. Galėjo būti pokalbiai, bet tie pokalbiai, kurie nėra įsimintini, nėra reikšmingi, būna tokių atvejų, kad jie tiesiog neišlieka atmintyje. Pas mane tokių dalykų nėra išlikę“, – sakė Seimo narys.

Jis tvirtino, kad jeigu būtų sulaukęs aiškaus perspėjimo, koks buvo šiemet, tikrai prisimintų.

Seimo komitetas: M. Bastys melavo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) tvirtindamas išvadas dėl Socialdemokratų frakcijos atstovo M. Basčio ryšių su tam tikrais Rusijos verslo ir specialiųjų tarnybų atstovais jose įrašė, kad teikdamas paaiškinimus parlamentaras komitetui melavo.

Už tai, kad komiteto išvadose būtų įrašyta formuluotė „vengė atskleisti, melavo“, balsavo 6 komiteto nariai, 3 buvo prieš. Komiteto vertinimu, parlamentaras melavo tiek liudydamas apie savo ryšių pobūdį su asmenimis, siekusiais realizuoti „Rosatom“ planus Lietuvoje, tiek teigdamas, kad dėl savo ryšių nebuvo perspėtas Valstybės saugumo departamento (VSD).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bastys tevas

Bastys tevas portretas
Bves kolchozo shvyturys vadas labai agitavo pries sajudi,nepriklausomybe, buvo kumunistu kumunistas.Nenuostabu ,kad sunus ,dabartinis seimunas su ruskiais susidainaves!

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Bastys pamiršo paprasčiausiai kad dirba ne žurnalistu o politiku.Panašiai būna su gyvūnais , šunelis , veislinis , prižiūrėtas , geru maistu pamaitintas, o su tokiu malonumu suėda rastą šūdą kad plaukai slenka šeimininkui.

NA NA

NA   NA portretas
kai konservatnikų gauja kitus kaltina ryšiais su rusais ir šiaip draugystę ,tai reikia suprasti ,kas ne su landsberginiais , te neturi teisės palaikyti ryšių su kaimynais ,,,landsberginiai stengiasi kuo garsiau loti ,kad išsižadėjo savo rusų draugų kgbistų ,bet nenori užleisti dvigubo agento pozicijų ,jie tarnauja visiems ,_____kaip sako ,:nėra buvusių KGBIstų ,juoda dėmė visur šildosi ir laukia savo patarnavimo ,,,sėkmės ,te visad šviečia saulė ,,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių