Liberalų sąjūdžio užmojai – statyti į vietą konservatorius

Apžvalgininkai: rinkėjai norėjo išsaugoti liberalią jėgą

Dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris sako, kad LS rinkėjai parodė, jog jiems nėra esminė aplinkybė, kad partijos lyderis E. Masiulis buvo paimtas su grynųjų pinigų suma ir teisėsauga pareiškė įtarimus. Partijos rinkėjams esą svarbiau buvo abstrakčios liberalios vertybės ir jų išsaugojimas nei tai, kad yra didžiulė ir reali tikimybė, kad į tai yra įklimpusi visa partija.

„Galime daryti prielaidą, kad net jei byla vystytųsi ir partijai nepalankia linkme, kritinės liberalų rinkėjų masės tai nepaveiks. Dabar nieko negirdime apie bylą, bet tai nereiškia, kad ji pasibaigė. Jei teisėsauga nesikas prie visos partijos ir liks tik vienas E. Masiulis, partija garsiau šauks, kad ji – niekuo dėta. Rinkėjai tuo galbūt patikės arba apsimes, kad patikėjo. Vis tiek tą partiją rems. Taigi LS šansai antram atgimimui yra tikrai geri, esminių kliūčių šiame kelyje neturėtų atsirasti“, – LRT.lt kalbėjo apžvalgininkas.

Savo ruožtu dienraščio „Lietuvos žinios“ apžvalgininkė Jurga Tvaskienė teigia, kad liberalai jau yra atsigavusi politinė jėga, o jų balsas vėl tapo reikšmingas.

„Arba jie su kažkuo pasikonsultavo, arba pasitarė tarpusavyje, bet jie užėmė labai aiškią poziciją įvardindami save kaip partiją, kuri nėra mažasis brolis. Jei anksčiau liberalai buvo tapatinami su konservatoriais vos ne kaip jų satelitas, pastarųjų savaičių veiksmai labai aiškiai rodo, kad liberalai eina savo kryptimi. Jie nuolat akcentuoja, kad konservatoriai gali susidėti su valstiečiais ar kitais, o liberalai – jėga, kuri ištikima savo rinkėjams“, – aiškino J. Tvaskienė.

Jos teigimu, LS aktyviai viešina savo programą ir kritikuoja rengiamą vyriausybės programos projektą, komentuoja naujų valdančiųjų pasisakymus. Tuo metu TS-LKD esą to neaprėpia arba nespėja to padaryti. „Viešojoje erdvėje kaip opozicijos balsas šiuo metu skamba LS. Todėl liberalai ne tik atgavo savo pozicijas, bet jas labai stiprina. Jei tai tęsis ir toliau, jei nesusipyks tarpusavyje ir neturės skandalo ar teisėsauga nepareikš įtarimų partijai, liberalai eina teisinga kryptimi“, – apibendrino apžvalgininkė.

Kaip teigia V. Bruveris, LS reikia perkopti per konservatorių galvas. Liberalų akibrokštas G. Landsbergiui esą buvo aiškus signalas, kad liberalai pradės vykdyti atsiribojimo ar net konflikto su konservatoriais strategiją. „LS reikia įrodyti, kad jie nėra konservatoriai ir kad dešiniajame flange toli gražu nėra tik konservatoriai. Jie siekia įrodyti, kad LS yra perspektyvesnė ir patrauklesnė jėga didžiųjų miestų jaunimui ir viduriniajai klasei“, – pridūrė apžvalgininkas.

Jo teigimu, visos partijos šiuo metu išgyvena sudėtingą lyderystės krizę, tačiau būtent LS rinkėjams esą nėra tiek svarbus lyderis, kaip kitoms partijoms. „Tas subalansuotas E. Gentvilo ir R. Šimašiaus kokteilis veikia. Bet, norint pradėti kilti į viršų, jiems reikės naujo vado. Iš kur jį paims, sunku įsivaizduoti. Gal bus jaunasis Gentviliukas? Šioje partijoje būtų sūnus, kitoje partijoje yra anūkas. Socdemams galbūt taip pat vadovaus Rimanto Sinkevičiaus sūnus Mindaugas Sinkevičius“, – palygino V. Bruveris.

Kol kas, pasak J. Tvaskienės, E. Gentvilas yra partijos smegenys, kurios dėlioja ėjimus. „LS turbūt lengviau įsivaizduojamas be E. Masiulio tiems, kurie seka politiką nuo ankstesnių laikų, nei kad be E. Gentvilo. Jis iš principo yra šios partijos veidas, kūrėjas ir tėvas. Jo žodis iki šiol yra svarus. R. Šimašius neturi E. Gentvilo charizmos. E. Gentvilas gal kiek rūstus, bet toks Kalėdų senelis, kuris kalba paprastai ir pasako tai, ką žmonės nori girdėti.

R. Šimašius turi didelių ambicijų, bet tai dar nieko nereiškia. Jis patrauklus miestų jaunimui, bet LS yra nusitaikę į platesnį visuomenės sluoksnį, kurio R. Šimašius neaprėpia. Jis per daug sėdi stikliniame savivaldybės bokšte ir jam gali atsirasti tokių pat problemų eiti į liaudį, kokių savo metu turėjo Andrius Kubilius, o dabar – Gabrielius Landsbergis. E. Gentvilo ir R. Šimašiaus tandemas yra visai protingas“, – apibendrino J. Tvaskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mieli liberalai tai koncerrvatoriai Masiulį patvarke galvodami kad koņcervai laimės patikekit koņcervai bus išmesti iš Seimo kaip ir darbo partija ir bus taip pat teisėmis už Lietuvos genocida

Anonimas

Anonimas portretas
Kai vieni kitus pradės statyti į vietą - tuomet trs savo žodį prokurorai. Lietuvis toks padaras, kad privalo nuolat griaužti savo artimą. Ir nieko čia nepakeisi.

Krivis

Krivis portretas
Greit is Lietuvos liks gal tik vardas, jei liks, o SITIE vis riejasi, vis braunasi arciau lovio... Slykstu!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių