Įtarimų sulaukęs Panevėžio meras nemato pagrindo atsistatydinti

  • Teksto dydis:

Teisėsaugos įtarimų sulaukęs Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas sako nematantis pagrindo atsistatydinti, skelbia Panevėžio naujienų portalas sekunde.lt.

„Nemanau, kad trauksiuosi, ir pagrindo kol kas nematau“, – žurnalistams ketvirtadienį paleistas iš areštinės kalbėjo R. Račkauskas.

Jis taip pat teigė negalintis nieko komentuoti, nes pasirašęs susitarimą nekalbėti apie ikiteisminį tyrimą.

„Suprantat, nes aš esu pasirašęs dokumentą ir už jį yra labai konkreti atsakomybė“, – kartojo meras.

Paleisti į laisvę

Teismas ketvirtadienį trims mėnesiams nuo pareigų nušalino korupcija įtariamą Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską, BNS patvirtino prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė.

Merui taip pat skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jis įtariamas dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei prekybos poveikiu.

Panevėžio naujienų portalas „Sekundė“ rašo, kad R. M. Račkauskas kol kas nėra paleistas iš sulaikymo, jis konvojaus automobiliu išvežtas atgal į areštinę. Pasak tyrimą kontroliuojančio prokuroro, mero sulaikymas baigsis 11.18 valandą.

Teismas ketvirtadienį mėnesiui nuo pareigų nušalino prekyba poveikiu įtariamą Panevėžio mero patarėją Gintarę Maskoliūnienę, pranešė Generalinė prokuratūra. G. Maskoliūnienė ketvirtadienį buvo taip pat paleista į laisvę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtaria, kad Panevėžio miesto savivaldybėje buvo duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

Generalinės prokuratūros pranešime rašoma, kad STT pareigūnams įtarimų sukėlė kai kurie Panevėžio miesto savivaldybės viešieji pirkimai, susiję su projektavimu, dokumentacijos rengimu.

Įtariama, kad kai kurioms įmonėms galimai buvo žadama paveikti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojus, jog šie ateityje priimtų palankius sprendimus dėl tų įmonių dalyvavimo ir laimėjimo savivaldybės organizuojamuose viešųjų pirkimų konkursuose ar dėl jau sudarytų sutarčių vykdymo.

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, taip pat požeminių konteinerių bei savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ konkursai.

Anot STT, ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta ir kyšiais – paslaugomis.

Įtarimai tyrime iš viso pareikšti šešiems asmenims.

BNS žiniomis, tarp jų – G. Maskoliūnienės tėvas Gintaras Jurgėlas.

Bus prašoma Seimo išaiškinimo

Panevėžio vicemeras Petras Luomanas sako, kad teismui trims mėnesiams nušalinus prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba įtariamą merą Rytį Mykolą Račkauską, bus prašoma Seimo išaiškinimo, kas turėtų vadovauti savivaldybei.

Nepartinių konservatorių frakcijai priklausantis P. Luomanas BNS teigė, kad kol kas savivaldybei „bendru sutarimu“ vadovauja kitas vicemeras,  komitetui „Mums svarbu“ atstovaujantis vicemeras Aleksas Varna. Tačiau kas šioje situacijoje turėtų perimti mero funkcijas ilgesnį laiką, Vietos savivaldos įstatymas, anot P. Luomano, aiškiai nepasako, todėl bus prašoma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išaiškinimo.

„Kai meras komandiruotėje, ar atostogauja, mes vadovaujame rotacijos principu – vieną kartą Aleksas Varna, kitą – Petras Luomanas. O dabar kaip bus Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ar Vidaus reikalų ministerija turėtų mums paaiškinti. Nes tiek A. Varna, tiek P. Luomanas yra išrinkti tarybos, kaip vicemerai, mero siūlymu“, – kalbėjo P. Luomanas.

Anot jo, darbas po merui ir jo patarėjai pareikštų įtarimų iš esmės savivaldybėje nesustojo – nors administracijos direktoriui Rimantui Paužai ir jo pavaduotojui, buvusiam administracijos vadovui Tomui Juknai teisėsauga negrąžino telefonų ir kompiuterių, grąžinta prieiga prie savivaldybės banko sąskaitos, leista vykdyti savivaldybės finansinius pavedimus. Abu administracijos vadovai apklausti kaip specialieji liudytojai.

P. Luomanas sako, kad iškilo ir dar viena problema – kol nėra mero, nėra kam pasirašyti savivaldybės įstaigų vadovų atostogų prašymų, nes tai, pasak savivaldybės teisininkų, gali padaryti tik meras. Dėl to taip pat bus kreipiamasi į Seimą, prašant priimti įstatymų pataisas.

„Pavaduojantis merą vicemeras negali pasirašyti įsakymų dėl komandiruočių, atostogų. Suprantu, kad galėtų tai būti dėl atleidimo, priėmimo į darbą. Bet dabar, pavaduodamas merą, galiu išleisti į atostogas ar komandiruotę administracijos direktorių, tačiau eilinio darželio ar mokyklos direktoriaus negaliu. Matyt, reikės kreiptis į (Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkę – BNS) Guodą Burokienę, kad iš tikrųjų ta įstatymo pataisa turėtų nesudaryti patinės situacijos“, – sakė jis.

Artimiausias Panevėžio miesto savivaldybės posėdis numatomas birželio 28 dieną. Savivaldybės opozicija ketvirtadienį tariasi dėl pozicijos, ar siekti mero apkaltos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

burokas

burokas portretas
kol valdzioje keliu patrulis cirkai nesibaigs ,dar ne visi savi susodinti i prestizines vietas

ES Naujienos

ES Naujienos portretas
Lietuvoje prasidejo kinijos kulturines revoliucijos etapas jau sodinami merai..

vot tep

vot tep portretas
Eilinis,, CIRKO,, spektaklis kaip visuomet sukele daug triuksmo o paskui paskelbs kad nusikaltimo nebuvo ir dar ismokamos ivairiausios didziules kompensacijos Mano manymu reikia viena karta baigti tuos cirkus ir NEDURINTI tautos nes susidaro toks ispudis kad visi tie spektakliai uz ispirkas baigiasi laimingai ir nusikaltimo nera ir taip per visa nepriklausomybe DURINAMA tauta. Yra tokia patarle .pinigai tyli pinigai kalba
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių