Kaip Lietuva tapo Gorbio galvos skausmu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Lietuvos kelias į nepriklausomybę buvo bekompromisis, sukėlęs Sovietų Sąjungos griūtį. Norėdama jos išvengti, SSRS ėmėsi įvairių priemonių, o joms nepavykus, griebėsi kraštutinės – karinės agresijos, kurios apogėjus – 1991 m. sausio 13-oji.

Slaptas įsakas

"Sausio 13-oji žymi esminį momentą, Lietuvai atkuriant nepriklausomybę. SSRS karinės agresijos akivaizdoje mes visam pasauliui pademonstravome savo siekį apginti laisvę. Tai buvo tikrai itin svarbu, nes vienas dalykas – deklaruoti nepriklausomybę, o visai kitas – ją ginti ir apginti", – įsitikinęs istorikas dr. Algirdas Jakubčionis.

Jis priminė, kad SSRS agresijos pradžia – 1988 m. vasara. Tuomet SSRS Aukščiausios Tarybos (AT) Prezidiumas priėmė slaptą įsaką, kuriuo buvo leidžiama be prokuroro sankcijos atlikti kratas, jėga malšinti demonstracijas, mitingus, tikrinti asmenų dokumentus. "Tai bylojo, kad perestroiką (liet. – pertvarka) paskelbęs SSRS vadovas Michailas Gorbačiovas vis dėlto bijojo demokratijos apraiškų", ˜– pastebėjo istorikas.

Kartu su perestroika prasidėjo ir ideologinė Maskvos agresija prieš besikuriančias Sąjūdžio grupes ir jų narius. Pastarieji buvo vadinami Sąjūdžio ekstremistais, nacionalistų sueigomis, kaltinami už atseit buržuazinių simbolių naudojimą. Šios sovietinės propagandos klišės lydėjo visą Sąjūdžio kūrimąsi.

Pradžia – "bananų balius"

Tuometėje Lietuvos viešojoje erdvėje Maskvos paliepimu pradėta intensyviau skleisti senas istorijos falsifikacijas: "1940 m. SSRS išgelbėjo Lietuvą nuo fašizmo", "Tik SSRS išsaugojo Lietuvai valstybingumą". Kartu buvo pradėta burti rusakalbių žmonių grupuotes, ilgainiui tapusias organizacija "Jedinstvo". Ji esą kovojo už rusakalbių tautų teises Lietuvoje. 1988 m. nuo vietinės valdžios daugiausia kliuvo Antano Terlecko vadovaujamai Lietuvos laisvės lygai. Būtent šios organizacijos nariai pirmieji patyrė sovietinių represijų skonį. Visuomenė pirmą kartą tą skonį pajuto garsiajame "bananų baliuje" – mitinge, kurį 1988 m. rugsėjo 28-ąją Vilniuje surengė minėta Laisvės lyga", – priminė dr. A.Jakubčionis.

Jis pabrėžė, kad pirmą kartą perestroikos metu Lietuvoje buvo viešai panaudota prievarta. Tuo pat metu žiniasklaidos priemonėse buvo tvirtinama, kad SSRS nerems jokių organizacijų, kurios sieks, kad respublika atsiskirtų nuo SSRS.

Gorbio galvos skausmas

Maskva 1988 m. pabaigoje pradėjo aktyviai grasinti Lietuvai, apeliuoti į sveiką protą, akcentuoti, kad SSRS – bendri namai, kad priešingu atveju pablogės žmonių gyvenimas. Kartu ėmėsi konkrečių veiksmų.

"Pavyzdžiui, atsiuntė į Lietuvą tris aukšto rango prokurorus, šešis milicijos karininkus, kurie turėjo "išsiaiškinti ekstremistinius gaivalus", rinkti Sąjūdžio spaudą, prognozuoti galbūt neigiamą įvykių eigą, tikimybę naudoti karinę jėgą. Beje, pastarasis elgesys Maskvai jau nebuvo naujiena – prisiminkime 1989 m. kruvinus įvykius Tbilisyje, kai kareiviai kapojo demonstrantų, reikalavusių nepriklausomybės, galvas kariniais kastuvėliais", – priminė istorikas.

Pasak dr. A.Jakubčionio, nauja agresyvi SSRS retorika kilo po 1989 m. rugpjūčio 23-iąją Lietuvoje įvykusio Baltijos kelio. M.Gorbačiovas, matyt, pagaliau suprato, kad tai, kas vyksta Lietuvoje, kelia didelį pavojų SSRS.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasiskaitai

pasiskaitai portretas
siu /komentaru/ ir galvoji kad juos raso ar kvaili ar norintys suklaidinti o yra daug paprasciau nes tas perversmas jau buvo surezisuotas is anksto reigano su gorbiu islandijoje o ji vykde spec tarnybos su kariskiais kad zmones apkvailinti ir vien paleckio komentarai daug ka pasako nors yrodymu nera ir niekas nejesko.......

Taip

Taip portretas
laisvu zmogum nelengva but.reikia paciam daryt pasirinkima ir prisiimt atsakomybe

egidijus

egidijus portretas
Gan daug panašių pamokslautojų kartu su Jiedinstvos gauja priešakyj su V.Ivanovu, Kučerovu, Švedu ir švediene, įvairiom provokacijom, prisidengdami lozungais apie "darbo liaudies gynimą nuo išnaudotojų", nors dauguma tų liaudies gynėjų priklausė Komunistų partijai ir netgi buvo politbiuro nariais ir gyvenus privilegijų laikais nesinorėjo prarasti šiltų, pelningų vietų, todėl suprasdami, kad jų laikas valdžioj baigėsi ir lietuvių tautos dauguma pasirinko Lietuvos nepriklausomybės kelią, o ne buvimą Sovietų Sąjungoj(Rusijos imperijoj) ir būtent tokie prorusiški veikėjai buvo vieni aktyviausių dalyvių siekusių nuversti teisėtą, Nepriklausomos Lietuvos valdžią. Biurokratų išnaudojančių savos šalies piliečius nemažiau yra Rusijoj, taip, kad tovarišč, Jurij Subotin, prieš garbinant Putino politiką kaimyninių šalių atžvlgiu ir Rusiją, kaip "idealios tvarkos šalį", siūlyčiau pagventi Rusijoj bent metus, tuomet grįžęs ir galėsit Rusiją liaupsint, ir toliau kabint makaronus naiviem .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių