Konservatorių kandidato į prezidentus rinkimuose – I. Šimonytės pergalė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminius kandidato į prezidentus rinkimus užtikrintai laimėjo Seimo narė buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Dėl nominacijos taip pat varžęsis Vygaudas Ušackas sekmadienio vakarą atvyko pasveikinti I. Šimonytę su pergale ir teigė neabejojantis, kad ji laimės ir kitų metų nacionalinius šalies vadovo rinkimus.

TS-LKD sekretoriato teigimu, gavus visų miestų duomenis, už I. Šimonytę balsavo 79 proc. (16 tūkst. 418) konservatorių ir besiregistravusių nepartinių rėmėjų, už buvusį diplomatą V. Ušacką – 21 proc. (4441).

I. Šimonytė užtikrintai pirmavo ir didmiesčiuose, ir mažesniuose miestuose.

Vilniuje balsai pasiskirstė santykiu 90 proc. prieš 10 proc. – už I. Šimonytę balsavo 6649 rėmėjai, už V. Ušacką – 736.

Kaune atotrūkis taip pat ryškus: už I. Šimonytę balsavo 2541, už V.Ušacką – 622. Klaipėdoje atitinkamai – 928 ir 319.

V. Ušackas laimėjo Skuode, Radviliškyje, Utenoje, ir Ukmergėje.

Pasak I. Šimonytės, laimėjimas didele persvara reiškia „didelį pasitikėjimą, didelį įpareigojimą dirbti toliau ir tą pasitikėjimą stengtis pateisinti“.

„Seimo rinkimus laimėti buvo gerokai paprastesnis dalykas negu laimėti prezidento rinkimus, tai nesiimu taip drąsiai prognozuoti, bet tikrai dirbsiu ir prašysiu visų žmonių, kurie mano, kad galėtų mane paremti, paramos. Ar tai būtų Vygaudas Ušackas, ar kiti jo rėmėjai, kurie norėtų toliau tęsti ir dalyvauti rinkiminėje kampanijoje“, – apie tolesnę kampaniją sekmadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Ji tvirtino, kad vienas svarbiausių jos uždavinių – sudominti žmones politika, išjudinti juos dalyvauti, pareikšti poziciją. Seimo narė teigė, kad jai svarbu ne tiek partijų, kiek žmonių parama.

„Šiame etape manau, kad man yra svarbi parama tiesiog žmonių, kurie tikti tuo, ką aš kalbu, ir ar jie turi kokį partinį bilietą, ar ne yra taip pat nesvarbu, kaip mano nuomone, yra nesvarbu, ar aš turiu partijos bilietą, ar ne“, – tvirtino politikė.

TS-LKD sekretoriato duomenimis, dvi dienas vykusiame balsavime iš viso dalyvavo 63 proc. partijos narių ir užsiregistravusių nepartinių asmenų.

Beje, partijai nepriklausę rėmėjai buvo aktyvesni, nei partijos nariai: balsavo 55 proc. (8247) partijos narių ir 69 proc. (12 tūkst. 681) balsuoti užregistravusių TS-LKD nepriklausančių žmonių.

Pirmąkart vykusiuose pirminiuose konservatorių partijos rinkimuose dalyvauti registravosi daugiau nei 19 tūkst. nepartinių žmonių, po besiregistravusių patikros teisę balsuoti turėjo 18 tūkst. 259.

Kandidatą į prezidentus rinko ir daugiau nei 14 tūkst. konservatorių partijos narių, jiems atskiros registracijos nereikėjo.

Partijos pirminių rinkimų rezultatus tvirtins TS-LKD taryba.

„Džiaugiuosi, kad įvyko šis eksperimentas arba proveržis į naujesnius demokratijos laikus Lietuvoje. Nebuvome visai tikri, kaip žmonės reaguos, ar supras. Čia yra proga parodyti savo pilietinę poziciją, nors ir tiktai partijos ribose, bet vis tiek – poziciją. Tai yra viena iš svarbiųjų Tėvynės sąjungos misijų – žadinti visuomenės pilietiškumą ir dalyvavimą, galų gale ir šaliai svarbiuose renginiuose“, – sekmadienį žurnalistams sakė TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Jis sakė, kad būtų norėjęs, jog rinkimų kova būtų labiau korektiška.

„Aš manau, kad visi matė ir daug kam turėjo nepatikti tie nekorektiški dalykai, turbūt ir nepatiko, gal tai irgi atsiliepė. Kartais būna, kad žmonės mano, kad tai bus jiems į naudą, o išeina ne į naudą", – svarstė V. Landsbergis, bet nenorėjo nurodyti, kokie tiksliau dalykai jam pasirodė netinkami.

Sekmadienio vakarą pasveikinti I. Šimonytės atvyko Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Pirminių rinkimų laimėtoja sulaukė ir būsimo varžovo Gitano Nausėdos sveikinimo. Anksčiau jis atsisakė dalyvauti Ts-LKD pirminiuose rinkimuose.

„Ką tik telefonu pasveikinau Ingridą Šimonytę su pergale pirminiuose TS-LKD rinkimuose. Pagarbos vertas ir Vygaudo Ušacko poelgis trauktis iš LR Prezidento rinkimų. Ilgą laiką šia tema buvo spekuliuojama, dabar šios kalbos bus baigtos. Tikiuosi, netrukus bus proga susiremti su visais rinkimų dalyviais tiesioginiuose debatuose“, – feisbuke parašė G. Nausėda.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminius prezidento rinkimus laimėjusi Ingrida Šimonytė norėtų, kad po pergalės partijos bendruomenė nepasidalintų į skirtingas stovyklas.

„Man tikrai būtų svarbu, kad mes po viso šito patyrimo toliau išliktume viena bendruomenė ir kad nepradėtume dalintis į tavo-mano gerbėjus, o tiesiog būtume ir toliau visi už tą pačią idėją ir toliau dirbtume“, – sekmadienį interviu BNS sakė I. Šimonytė.

– Kaip vertinate pirminių rinkimų kampaniją, rezultatus? Ką toliau darysite? 

– Vertinu, kad buvo įdomus etapas, labai vertingas, pravers ateityje, nes tiek debatai, tiek programos pristatymas buvo gana profesionaliai organizuotas ir tikrai nacionalinėje kampanijoje galima tikėtis kažko panašaus. Galbūt daugiau žmonių, įvairesnių nuomonių, bet manau, kad šitas prasivažinėjimas bus naudingas, o toliau–  bursime kompaniją nacionalinei kampanijai, štabą, dėliosimės veiksmus, bandysime padaryti tai, ko nespėjome per šitą mėnesį: aplankyti daugiau vietų, žmonių ir skirtingų socialinių grupių.

– Ar tikitės Vygaudo Ušacko paramos? Kiek ji jums dabar būtų svarbi?

– Aš manau, kad kas man tikrai būtų svarbu – tai kad mes po viso šito patyrimo toliau išliktume viena bendruomenė ir kad nepradėtume dalintis į tavo-mano gerbėjus, o tiesiog būtume ir toliau visi už tą pačią idėją ir toliau dirbtume.

Kiek tos asmeninės paramos gali būti ir kiek ji nuoširdi – čia jau kiekvienam žmogui pačiam spręsti, bet man turbūt labiau rūpi, kad mes kaip bendruomenė išliktume kartu ir galėtume kartu dirbti, nepaisant to, kas ką parėmė per pirminius partijos rinkimus.

– Kurį iš varžovų – potencialių ar jau pasiskelbusių – laikytumėte rimčiausiu konkurentu?

– Manau, kad yra ne vienas rimtas pretendentas arba galimas pretendentas ir nė vieno nenoriu numenkinti. Neįvardinsiu pavardžių, visus vertinu rimtai.

Manau, kad yra ne vienas rimtas pretendentas arba galimas pretendentas ir nė vieno nenoriu numenkinti.

– Konkurencija, tarkime, su Gitanu Nausėda, kiek ji gali būti naudinga arba žalinga? Nes didžiąja dalimi dalytumėtės dešiniojo elektorato balsus.

– Čia kol kas sunkus pasakyti, nes stebint reitingų tendencijas, kol kas neatrodo, kad mes ką nors dalijamės.

Galbūt labai norėčiau tikėti, kad man pavyks patraukti tuos žmones, kurie buvo lentynėlėje „nežino, neatsakė, nepažįsta tų draugų“ ir kurie įsitrauks į nacionalinę kampaniją papildomai, o kiek bus to persidengimo per elektoratą, manau, kad mes pamatysime netrukus.

---

Pirmąkart vykusiuose pirminiuose konservatorių partijos rinkimuose dalyvauti registravosi daugiau nei 19 tūkst. nepartinių žmonių, po besiregistravusių patikros teisę balsuoti turėjo 18 tūkst. 259.

Kandidatą į prezidentus rinko ir daugiau nei 14 tūkst. konservatorių partijos narių, jiems atskiros registracijos nereikėjo.

Partijos pirminių rinkimų rezultatus vėliau tvirtins TS-LKD taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Konservatnykai matyt išgyvena didelę krizę , kad kandidatų į prezidentus ieško patvoriuose .

cha,cha,cha.

cha,cha,cha. portretas
Na taip laimėjo p. šimonytė cirko vaidinime..,bet ne prezidento rinkimus.Konservatorių svajonė,kaip ir girto peliuko svajonė - išprievartauti katiną.

šiaip

šiaip portretas
ar čia neprimena šmaikštaus Arūno Valinsko šou kažkada?
VISI KOMENTARAI 81

Galerijos

Daugiau straipsnių