Griežtesnė alkoholio kontrolė padidins nelegalaus jo vartojimą 120 proc.?

Mokslininkų atliktą tyrimą, kuris atskleidžia, kad siūlomi alkoholio prekybos ribojimai gali sumažinti bendrą alkoholio vartojimą, bet kartu dėl jų didės užsienyje įsigyto ir nelegalaus alkoholio vartojimas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vadina nebaigtu.

„Dėl (tyrimo - BNS) išvadų turėjome daug pastebėjimų dėl metodikos. Nereikėtų suabsoliutinti, nes ir tyrėjai sutiko, kad kai kuriuos klausimus reikėtų išgryninti. Aš to tyrimo nevertintu, kaip baigtinio ir galutinio rezultato. Tyrėjai parodė, kad efektas būtų. Jie kvestionuoja, kam daugiausiai tas efektas būtų padarytas ir kurios sritys būtų labiau paveiktos. Dėl nelegalios prekybos yra labiau nuogastavimai, nes Lietuvoje esame nelegalią prekybą vertinę tik vieną kartą, todėl sunku ir tyrimus tokius atlikti“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį teigė A. Veryga.

Trečiadienį spaudos konferencijoje buvo pristatytas mokslininkų studija, tirianti šiuo metu Vyriausybėje ir Seime svarstomų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų įtaką. Studiją atlikusios viešosios įstaigos ESTEP valdybos pirmininkas Klaudijus Maniokas konferencijoje pripažino, kad pataisos gali sumažinti alkoholio vartojimą.

„Matome, kad pritaikius absoliučiai visas priemones, kurios dabar yra svarstomos, ne tik tas, kurioms pritarta, būtų galima sumažinti bendrą alkoholio vartojimą beveik penktadaliu. (...) Pagal scenarijų, kuriam pritarė Vyriausybė – prekybos valandų ribojimas ir reklamos draudimas - šiuo atveju mūsų modelis duoda maždaug 7 proc. bendro alkoholio vartojimo mažėjimą“, – kalbėjo K. Maniokas.

Tačiau, anot jo, modelis taip pat rodo ir keletą neigiamų efektų.

„Pavyzdžiui, visiško ribojimo atveju legalaus alkoholio vartojimas sumažėtų 29 proc., bet neapskaityto, legaliai įvežto alkoholio vartojimas padidėtų 120 proc., o nelegalaus alkoholio – 30 procentų. Alaus vartojimas sumažėtų maždaug dvigubai, vyno – maždaug trečdaliu. Be to, radikaliausiu atveju alaus įvežimas iš kitų šalių padidėtų keturis kartus. Modelis rodo, kad kontroliuojant įmanoma sumažinti alkoholio vartojimą, ypač legalaus alkoholio suvartojimą, tačiau yra aiškios dvi neigiamos pasekmės – neapskaityto ir nelegalus alkoholio vartojimo augimas ir tai, kad stiprūs gėrimai išstumtų silpnuosius“, - kalbėjo K. Maniokas

Jo teigimu, priimant naujas alkoholio ribojimo priemones Vyriausybei derėtų išsamiai įvertinti galimą jų poveikį.

„Radikalus akcizų kėlimas turi labai daug neigiamų poveikių, reikėtų galvoti apie nuosaikesnį akcizų kėlimą. Taip pat būtina vertinti priemonių poveikį skirtingoms visuomenės grupėms, pavyzdžiui jaunimui ir alkoholizmu sergantiems žmonėms. Reikia vertinti poveikį miesto ir regiono gyventojams, nes ten yra skirtingi vartojimo įpročiai. Taikli alkoholio kontrolės politika turėtų modeliuoti ne legalaus alkoholio vartojimo pokytį, kaip dabar daro Vyriausybė, bet iš to kylančią žalą, įskaitant ir neapskaityto alkoholio kiekius“, - aiškino K. Maniokas.

Mokslinę studiją Lietuvos prekybos įmonių asociacijos užsakymu atliko viešosios įstaigos ESTEP konsultantai.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį dar kartą diskutuos dėl Seime svarstomų pataisų, kurios labiau ribotų galimybes įsigyti alkoholį ir jį reklamuoti. Vyriausybės išvadą keliems Seime svarstomiems įstatymų paketams rengusi Sveikatos apsaugos ministerija yra pasiūliusi pritarti iniciatyvai, kad alkoholį būtų galima pirkti tik sulaukus 20-ies metų (dabar jo galima įsigyti juo 18-likos metų).

Išvadą praėjusią savaitę pasitarime svarstęs ministrų kabinetas preliminariai tam pritarė, kaip ir siūlymui, kad alkoholiu nuo pirmadienio iki šeštadienio būtų leidžiama prekiauti nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais – iki 15 val. (dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę).

Be kita ko, Vyriausybė prieš savaitę preliminariai pritarė ir visiškam alkoholio reklamos draudimui.

Šiuo metu Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio prekybos parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Prezidentė palaiko

Vyriausybės svarstomos priemonės dėl amžiaus cenzo parduodant alkoholį didinimo, pardavimo laiko ribojimo yra vertos palaikymo, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai vertinu pozityviai, nes manau, kad prieinamumą turime mažinti. Šios priemonės yra standartinės, jos numatytos daugelyje valstybių, kai šie klausimai yra sprendžiami ir rekomenduojamos tarptautinių organizacijų. Taigi, šios priemonės tikrai vertos palaikymo“, – žurnalistams Maišiagaloje trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cely

cely portretas
paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance

Lietuvos alkaš

Lietuvos alkaš portretas
Reikia prisipirkti ko daugiau, bėgu į parduotuvė !!! Skubu vėliau pakomentuosiu kiek prisipirkau!!!!

re

re portretas
skatins pirkti is karto daugiau...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių