G. Landsbergis ragina kuo greičiau pradėti derybas dėl Ukrainos narystės ES

  • Teksto dydis:

Ukrainai atlikus Europos Sąjungos (ES) užduotus namų darbus, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina kuo greičiau pradėti derybas dėl jos narystės Bendrijoje.

„Ukraina jau atliko savo namų darbus, įgyvendinant su ES derybų pradžia susietas rekomendacijas – turime tai atitinkamai įvertinti, pradėdami stojimo derybas kuo greičiau“, – ES Užsienio reikalų taryboje pirmadienį kalbėjo G. Landsbergis, cituojamas Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

URM taip pat pranešė, kad ES valstybių diplomatijos vadovai taip pat patvirtino sprendimą steigti Ukrainos paramos fondą Europos taikos rėmuose.

Užsienio reikalų tarybos susitikimas prasidėjo neformalia ministrų diskusija su JAV Valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu), kuris dalyvavo nuotoliniu būdu.

„Laikas ištrinti raudonąsias linijas ir imtis ryžtingų veiksmų, jei tikrai norime keisti Rusijos skaičiavimus. Turime planuoti konkrečias priemones, būtinas Ukrainos pergalei. E. Macrono iniciatyva, taip pat Čekijos iniciatyva dėl amunicijos, prie kurios prisijungė ir Lietuva,  yra įkvepiantys pavyzdžiai,“ – pranešime cituojamas G. Landsbergio pasisakymas diskusijoje.

ES šalių diplomatijos vadovai taip pat diskutavo apie naujas sankcijas Rusijai ir Baltarusijai. Ministrai sutarė taikyti sankcijas asmenims, atsakingiems už Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno nužudymą, grupė šalių iškėlė poreikį įvesti naujas sektorines sankcijas Baltarusijai.

Ministrai taip pat aptarė padėtį Artimuosiuose Rytuose, įskaitant humanitarinę situaciją Gazoje ir humanitarinės pagalbos teikimą, įtampą Vakarų krante ir Rytų Jeruzalėje, saugumo padėtį regione, įskaitant Raudonojoje jūroje, Artimųjų Rytų taikos proceso atnaujinimo galimybes.

Anot URM, aptartos ir ES pastangos prisidėti prie Armėnijos ir Azerbaidžano santykių normalizavimo, galimos ES paramos priemonės stiprinant Armėnijos demokratines reformas ir atsparumą išorės spaudimui.


Šiame straipsnyje: Gabrielius Landsbergiskaras UkrainojeUkrainos narystė ES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių