Seimas apsisprendė: nuo kitų metų valstybines pensijas gaus visos daugiavaikės mamos

  • Teksto dydis:

Nuo 2014 metų valstybines pensijas gaus visos 5 ir daugiau vaikų užauginusios motinos - nuo kitų metų įsigalioja 2008 metų gruodžio 19-ąją Seimo mamoms duotas pažadas pradėti mokėti šias pensijas visoms daugiavaikėms motinoms.

Seime pirmadienį įstrigo pataisos, kurios leistų nuo sausio mokėti valstybines pensijas tik daliai, o ne visoms motinoms, pagimdžiusių arba įvaikinusių 5 ir 6 vaikus.

Pakeitimų priėmimą užblokavo dešinieji ir dalis valdančiųjų, kurie nesutiko, kad nuo kitų metų valstybines pensijas gautų ne visos, o tik dalis motinų, užauginusių 5 ir 6 vaikus. Iš viso už pataisas balsavo tik 60 Seimo narių, o norint, kad pataisos būtų priimtos turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pranešė, kad šiemet dėl šių pataisų nebebus balsuojama, o tai reiškia, kad nuo sausio įsigalioja 2008 metų pabaigoje priimtos pataisos dėl šių pensijų mokėjimo.

Anksčiau pensijų 5-6 vaikus užauginusioms motinos mokėjimas buvo nuolat atidedamas dėl lėšų stygiaus.

Seimas norėjo nuo kitų metų antro laipsnio valstybines pensijas mokėti tik toms pagimdžiusioms arba įvaikinusioms 5 ir 6 vaikus motinoms, jeigu joms bus ne mažiau kaip 80 metų, būtų nustatytas iki 40 proc. tesiekiantis darbingumo lygis arba didelių arba vidutinių specialiųjų poreikių lygis. O nuo 2015 metų sausio 1-osios valstybines pensijas siūlyta mokėti ir motinoms, pagimdžiusioms arba įvaikinusioms 5 ir 6 vaikus, kurioms bus sukakęs senatvės pensijos amžius.

Į valstybines pensijas pretenduosiančioms motinoms būtų taip pat taikomas reikalavimas, kad vaikai būtų išauginti iki 8 metų ir gerai išauklėti. 

Dabar antrojo laipsnio valstybinę pensiją gali gauti daugiavaikės  motinos, pagimdžiusios arba įvaikinusios ir išauginusios 7 ir daugiau vaikų. Šiuo metu antrojo laipsnio valstybinė pensija yra 400 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
Taigi taigi, ir kuri mama gera? Ar ta kuri augino , krikščioniškai auklejo, leido į mokslus, gyvenimą? Visa laiką padėjo kad nesukluptų? Siekdama viso to savo sažininqu darbu ir qeru pavyzdžiu. O gal ta, kuri pardavinėjo" pilstuką" nesvarbu kam ir kada? Ir dar. Ir kurie vaikai geriau išauklėti? Ar tie kurie klumpa , kyla bet jie Lietuvoj? Ar tie ,kurie "idealai" ir seniai jau pamiršę savo tėvynę? Ir kokie dievai sėdi pas mus valdžioje, kad galėtų teisti motinas, kurios tikrai augino savo vaikus?

viera

viera portretas
nuo keliu metu uzauginus 10 vaiku bus mokama socialine pasalpa

mama

mama  portretas
Suaugę vaikai daro ką nori ir tėvai nieko negali įtakoti.Užauginau 6 vaikus, du turi net valstybinius apdovanojimus, tačiau sūnus padarė avariją, užmušė draugą, turi teistumą. Kiek suprantu tai aš patekau į blogųjų mamų eilę. Nors auginau, nemiegojau ir rūpinausi jais visais vienodai. Kur teisybė? Suprasščiau jei būtų sūnus nusiženges iki pilnametystės.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių