D. Grybauskaitė: premjeras daro tarptautinę gėdą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sekmadienį pareiškė, kad premjeras Saulius Skvernelis daro „tarptautinę gėdą“ Lietuvai.

Taip ji kalbėjo paklausta dėl pastarojo ministro pirmininko pasisakymo apie Latviją.

„Paskutiniu metu sugebėta grįžti iš Izraelio komandiruotės su protesto nota iš Palestinos, sugebėta pasakyti kai ką apie artimiausius kaimynus. Tai reikia didelių gebėjimų tokią tarptautinę gėdą daryti iš premjero pusės“, – žurnalistams Vilniuje sakė šalies vadovė.

Palestiniečiai notą Lietuvai prieš pusantro mėnesio įteikė dėl premjero apsilankymo Rytų Jeruzalėje su Izraelio pareigūnais ir sprendimo neaplankyti Palestinos savivaldos.

Prieš kelias dienas naujienų portalas lrt.lt citavo S. Skvernelio pasisakymą Lazdijuose, kad „latviai mums ne broliai, o konkurentai daugelyje sričių“.

Ši citata nuvilnijo ir Latvijos žiniasklaidoje.

Šeštadienį po premjero komandos kritikos portalas patikslino premjero citatą: „Latviai, estai, atrodo, visiškai būtų mūsų broliai, bet taip nėra. Jeigu kalbėti apie tą pačią Latviją, tai yra vienas iš mūsų didžiausių ekonomikos plotmėj konkurentų“.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS sakė, kad ministras pirmininkas prezidentės pasisakymų nekomentuos, nes sekmadienį vyksta savivaldos rinkimų antrasis turas.

„Rinkimų dieną premjeras susilaikys nuo politinių pareiškimų ar jų komentavimo“, – teigė T. Beržinskas.

Laiškas dėl Astravo AE – antikonstitucinis veiksmas

D. Grybauskaitė sekmadienį pareiškė, kad S. Skvernelio pasiūlymas Baltarusijai dėl Astravo atominės elektrinės yra antikonstitucinis, nes pagrindiniame šalies įstatyme svarbiausi užsienio politikos klausimai priskirti spręsti prezidentui.

„Konstitucija numato, kad sprendimus priima tik prezidentas, užsienio politika vykdoma kartu su Vyriausybe. Tai kadangi nebuvo derinta ši tema, o tai yra strateginis užsienio politikos tikslas, manau, kad tai antikonstitucinis veiksmas“, – žurnalistams Vilniuje sakė šalies vadovė.

S. Skvernelis pasiūlė Baltarusijai Astrave statyti ne atominę, o dujų jėgainę, ir joje naudoti per Klaipėdą tiekiamas dujas.

Konstitucija numato, kad prezidentas „sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką“.

Lietuvos valdžia teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Baltarusija šiuos kaltinimus atmeta.

Lietuva anksčiau siekė sustabdyti projektą, inicijuodama elektros importo embargą, bet nesulaukė kitų Europos šalių ir institucijų paramos.

Pirmąjį jėgainės reaktorių baltarusiai žada paleisti šiemet, antrąjį – kitąmet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi kaip neramuuuuuu.....

Oi kaip neramuuuuuu..... portretas
Ožys ir magnolija supranta, kad kadensijos pabaiga - tai teismų procesai su lansberginių klano pabaiga. Jei tauta pasirinks Skvernelį arba Juozaitį

ZALGRYBIS

ZALGRYBIS portretas
kLAISIMAS KODEL JI NEPASVEIKINO BRALIUKUS LATVIUS O TA DIENA ISVAZIAVO I BRIUSELI??)))

onute

onute portretas
TO cha cha cha siuksle tu ka cia mus vadini prosovietiniais piksti kad mes negerbiam komunistu partijos nares GRIBAUSKAITES pili siuksles ant lietuvos seimo SLIKSTUKE eini per visus laikrascius irdergi mus dorus zmones baisius kaltinimus meti KARBAUSKIUI SKVERNELIUI ZIUREK KAD NEBUTUM UZPELINGUOTAS ateis laikas reikes atsakyti o as jau pavargau per visus laikrascius einu ir salinu cha cha chaTAVO KOMENTARUS DEBILE
VISI KOMENTARAI 125

Galerijos

Daugiau straipsnių