D. Grybauskaitė pasirašė Magnickio įstatymą

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė vadinamąjį Magnickio įstatymą, kuris nuo kitų metų draus į Lietuvą atvykti užsieniečiams, susijusiems su stambaus masto korupcija, pinigų plovimu ar žmogaus teisių pažeidimais.

Pasak D. Grybauskaitės, priimdama šį įstatymą Lietuva kartu su tarptautine bendruomene sako griežtą „ne“ žmogaus teisių niekinimui, nešvariems pinigams ir teisingumo menkinimui.

„Įstatymo viršenybė ir pagarba žmogaus teisėms yra neatsiejama teisinės valstybės dalis. Tie, kurie pamina visuotinai pripažintas žmogaus teises ir laisves, privalo žinoti, kad demokratiniame pasaulyje yra nepageidaujami“, – teigiama Prezidentūros pranešime spaudai.

Įstatymas pavadintas 2009 metų lapkričio 16 dieną Rusijos kalėjime nužudyto teisininko Sergėjaus Magnickio  vardu. Jis atskleidė finansines Rusijos pareigūnų bei piliečių machinacijas, kai apgaule pasisavinta 230 mln. JAV dolerių mokesčių mokėtojų pinigų. S. Magnickis buvo neteisėtai sulaikytas, 358 dienas kalintas, kankintas, kol mirė kalėjime.

Lapkričio 16 dieną Seimo priimtas įstatymas numato, kad sprendimą uždrausti užsieniečiui atvykti į Lietuvą užsienio reikalų ministro siūlymu priims vidaus reikalų ministras. Praėjusią savaitę Seimas priėmė rezoliuciją su 44-ių asmenų pavardžių, kurios galėtų būti įtrauktos į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų, vadinamąjį Magnickio sąrašą .

Rezoliucijoje nurodytos daugiausia Rusijos piliečių pavardės, jas Seimas paragino įtraukti į   sąrašą  asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą. Tarp jų yra Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas, S. Magnickio  bylai vadovavęs Vidaus reikalų ministerijos tyrimo komiteto pavaduotojas generolas majoras Olegas Logunovas, S. Magnickio byloje sprendimus priėmę teisėjai Jelena Stašina, Aleksejus Krivoručkas, Svetlana Uchnaliova, Sergėjus Podoprigorovas, Maskvos mokesčių inspekcijos vadovai, pareigūnai, įvairūs valdininkai bei kiti asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Eilinis žydukas už aferas kalėjiman papuolė, o ten numirt susimanė. Na, ir pas mus kalėjime vienas toks aferistas yra; ar galim paneigt kad kažkas labai suinteresuotas Rachinšteino įstatymu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių