Prezidentė: kalinimo sąlygos Lietuvai daro gėdą

  • Teksto dydis:

Šiaulių tardymo izoliatoriuje antradienį apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo teisėsaugos dažnai sankcionuojamus įtariamųjų suėmimus ir sąlygas įkalinimo įstaigose.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje antradienį apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo teisėsaugos dažnai sankcionuojamus įtariamųjų suėmimus ir sąlygas įkalinimo įstaigose.

Pasak prezidentės, perteklinės kardomosios priemonės, neužtikrinant žmogaus teisių ir garbę bei orumą nepažeidžiančių sąlygų, Lietuvai daro gėdą.

„Asmens suėmimas turėtų būti tik kraštutinė, griežčiausia baudžiamojo proceso priemonė. Net ir paskyrus suėmimą asmeniui turėtų būti sudaromos sąlygos tinkamai pasiruošti laisvės suvaržymui“, - teigiama prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Apžiūrėjusi Šiaulių tardymo izoliatorių, D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad šioje laisvės atėmimo vietoje patalpų būklė neatitinka Lietuvos ir tarptautinių teisės aktų reikalavimų.

Prezidentės teigimu, izoliatoriuje suimtieji pasijunta netekę žmogaus teisių, o sąlygos, kuriomis jiems tenka praleisti ištisus mėnesius, pamina jų žmogiškąjį orumą ir „prasilenkia ne tik su XXI, bet ir su XX amžiumi“.

Ji taip pat sakė neturinti pretenzijų pareigūnams, kurie „stengiasi daryti, ką gali“, tačiau, jos manymu, sąlygos, ypač ikiteisminio tyrimo metu suimtiems asmenims, kurių kaltė gal ir nebus įrodyta, yra nepatenkinamos.

„Tai yra rodiklis viso supratimo apie žmogaus teises, apie mūsų teisėsaugos jėgos demonstravimą (siekiant) palaužti žmogų, pažeminti jo orumą - visa tai matosi visuose Lietuvos kalėjimuose ir ypač šiame Šiaulių izoliatoriuje (...). Praktiškai nusikaltimas, kad tokie žmonės yra laikomi tokiomis sąlygomis. Bet kuris jų galėtų paduoti valstybę į teismą“, - Šiauliuose žurnalistams sakė šalies vadovė.

Prezidentė teigė buvusi informuota teisingumo ministro, kad iki 2021-ųjų planuojama iškelti tardymo izoliatorių į naujas patalpas, tačiau tai, anot jos, yra „pernelyg tolimi metai“.

„Sutarėme, kad bus pagerintos bent jau kai kurios sąlygos, pavyzdžiui, dušai, kad iš savo jėgų mėgins Kalėjimų departamentas susitvarkyti. Tegul daro tai, ką gali, kad žmonės nesijaustų kaip karceryje, nesijaustų, kad tai yra stalinizmo laikai“, - sakė prezidentė.

Prezidentūros pranešime pažymima, jog Europos Žmogaus Teisių Teismas ne kartą pripažino Lietuvą pažeidus žmogaus teises ir pagrindines laisves, ir vien todėl užsienio valstybių teismai atsisako išduoti nusikaltimus padariusius asmenis atlikti bausmę Lietuvoje.

Anot D.Grybauskaitės, laukiant, kol iki 2022 metų bus įgyvendinta laisvės atėmimo vietų modernizavimo programa, teisingumo ministras, Kalėjimų departamento vadovybė ir atskirų laisvės atėmimo įstaigų vadovai privalo užtikrinti, kad būtų laikomasi bent minimalių tarptautinius reikalavimus atitinkančių standartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritarčiau

pritarčiau portretas
kalėjimų sąlygų gerinimui, bet kad patys kaliniai sujaukia tvarką, išbeldžia langus, o vėliau rėkia, kad sąlygos nežmoniškos. Apskritai, ar gali būti ne žmonėms sudarytos žmoniškos sąlygos? Kokioje kameroje norėtų ilsėtis, pvz., merginą išprievartavę, užmušę ir sudeginę niekšai? kaip kam atrodo?

tam jankis

tam jankis portretas
manau, kad greitai ir tu, pitekantrope, atsisėsi į tą gėdingą kalėjimą. tai pasidžiaugsim ruskio-okupanto įkalinimu.

jankis

jankis portretas
didžiausia gėda lietuvai,tai beprotė bestija
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių