D. Trumpas per susitikimą pagyrė Baltijos šalis už gynybos finansavimą

Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai antradienį atvyko į Baltuosius rūmus ir susitiko su Jungtinių Valstijų vadovu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

D. Trumpas antradienį pagyrė Baltijos šalis už gynybos biudžetų didinimą ir paragino kitas NATO valstybes sekti jų pavyzdžiu.

„Jūsų įsipareigojimas dalytis našta yra pavyzdys, kaip kartu nešti šią naštą turi kitos NATO šalys ir partnerės visame pasaulyje“, – sakė D. Trumpas bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentais.

Visos Baltijos šalys šiemet krašto apsaugai skiria 2 proc. bendrojo vidaus produkto, kaip yra numatyta NATO dokumentuose. Daugelis kitų Europos šalių pagal šį rodiklį atsilieka.

Po prezidentų susitikimo paskelbtoje keturšalėje deklaracijoje rašoma, kad Jungtinės Valstijos ir toliau periodiškai dislokuos pajėgas Baltijos valstybėse.

Spaudos konferencijoje perklaustas, kokias pajėgas JAV ketina siųsti į Baltijos šalis, D. Trumpas nieko konkretaus neatsakė, tik apsiribojo teiginiu, kad visos šalys kartu dirba ties saugumo klausimais.

D. Trumpas dėkojo Baltijos šalims už jų įsitraukimą į kovą su terorizmu ir tvirtino, kad šalių verslai gali atrasti bendradarbiavimo taškų mokslo, technologijų ir medicinos srityse.

Pasveikinęs Lietuvą, Latviją ir Estiją su nepriklausomybės šimtmečiu, JAV prezidentas sakė, kad per ateinančius šimtą metu Amerika išliks „stipri, išdidi ir ištikima draugė ir sąjungininkė“.

D. Grybauskaitė savo ruožtu pagyrė D. Trumpo lyderystę reformuojant NATO ir spaudžiant sąjungininkus didinti gynybos finansavimą.

„Kalbėjomės su prezidentu, aš kažkiek pajuokavau, kad (...) kartais priimti sprendimams mums reikia nenuspėjamos lyderystės. Tokią lyderystę mes matome pas D. Trumpą“, – sakė Lietuvos prezidentė.

„Be svertų ir spaudimo NATO neskirtų papildomų išlaidų gynybai, nebūtų sprendimų rotuoti JAV karines pajėgas mūsų šalyse, nebūtų noro nagrinėti oro gynybos klausimus, kurie mums labai svarbūs“, – pridūrė ji.

Prezidentas D. Trumpas Baltijos šalyse buvo sukėlęs susirūpinimą, kai kritikavo NATO ir palankiai atsiliepė apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, bet jo sprendimas tiekti ginklus Ukrainai ir išsiųsti 60 Rusijos diplomatų dalį nerimo išsklaidė.

D. Trumpas, kalbėdamas greta Baltijos vadovų, sakė, kad geri santykiai su Rusija būtų geras dalykas, bet pridūrė, kad tik laikas parodys, ar tai taps realybe.

Žada periodiškai siųsti karius į Baltijos šalis

Jungtinės Valstijos antradienį pažadėjo periodiškai dislokuoti pajėgas Baltijos valstybėse, siekiant atgrasyti Rusiją.

Vašingtone susitikę JAV, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai taip pat pareiškė ieškosiantys naujų galimybių sustiprinti regiono oro gynybą tiek dvišaliu pagrindu, tiek NATO formate.

„Jungtinės Amerikos Valstijos ir toliau periodiškai dislokuos pajėgas Baltijos valstybėse, siekdamos sustiprinti atgrasymą ir gynybą bei katalizuoti Estijos, Latvijos ir Lietuvos pastangas toliau vystyti jų nacionalinę gynybą“, – rašoma bendroje keturių prezidentų deklaracijoje.

„Siekdami užtikrinti stipresnį atgrasymą regione, plėtosime naujas idėjas ir galimybes, įskaitant oro gynybą, tiek dvišalių santykių pagrindu, tiek NATO Aljanse“, – paskelbė prezidentai.

Jungtinės Valstijos Baltijos šalyse 2014-2017 metais buvo dislokavusios po kuopą karių, bet pernai, kitiems sąjungininkams sukūrus po NATO batalioną Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, amerikiečių kariai atsitraukė į Lenkiją ir pratyboms atvyksta nereguliariai.

Lietuvos pareigūnai siekia, kad JAV kariai šalyje būtų nuolat. Antradienį paskelbta formuluotė apie tolesnį periodinį dislokavimą reiškia, kad didelių pokyčių artimiausiu metu turbūt nebus.

Siekdama sustiprinti oro gynybą, Lietuva kviečia JAV dažniau pratyboms atgabenti ilgojo nuotolio gynybos sistemas „Patriot“, galinčias numušti orlaivius ar balistines raketas. Baltijos šalys taip pat siekia būti įtrauktos į NATO Europos oro gynybos skydą.

Anot Lietuvos diplomatų, oro gynybos vystymo paminėjimas deklaracijoje yra pirmas tokio lygio JAV įsipareigojimas, jis bus svarbus siekiant pažangos liepą vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

JAV deklaracijoje taip pat patvirtino „savo nepalaužiamą įsipareigojimą laikytis Vašingtono sutarties 5-ojo straipsnio“, įtvirtinančio kolektyvinės gynybos principą.

D. Trumpas ragino prezidentę pripažinti jo nuopelnus

Baltijos šalių prezidentus priėmęs D. Trumpas (Donaldas Trampas) viešai paragino Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę pripažinti jo nuopelnus NATO.

„Trys Baltijos šalių prezidentai ką tik man pasakė, kad NATO pradėjo leisti didžiulius kiekius pinigų D. Trumpo dėka. To niekada nebūtų nutikę, taigi NATO tapo daug stipresnė. Gal jūs norėtumėte tai pasakyti, ar norėtumėte tai pasakyti, ponia prezidente? Prašau“, – į D. Grybauskaitę kreipėsi D. Trumpas.

„Ar tai D. Trumpas, kuris padarė pokyčius NATO? Tai labai rizikingas klausimas, bet jeigu ji pasakytų tai, ką pasakė Ovaliniame kabinete...“, – klausė D. Trumpas. 

Lietuvos prezidentė į tai atsakė, kad JAV lyderystė svarbi NATO, o sąjungininkai prieš prašydami kitų paramos pirmiausia turi padaryti savo namų darbus. Kaip pavyzdį ji pateikė Baltijos šalių sprendimą skirti gynybai 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Aš galiu pakartoti, kad tai yra labai geras spaudimas mums visomis, visoms NATO narėms, tai puikus spaudimas visam politiniam elitui, kuris galvoja, kad kažkas kitas turi juos gintis, bet ne jie patys“, – sakė D. Grybauskaitė. 

D. Trumpas susitikime su Baltijos šalių vadovais taip pat kelis kartus pakartojo, kad jis buvo itin griežtas Maskvai, bet pridūrė, kad geri santykiai su Rusija būtų „geras dalykas, o ne blogas dalykas“.

„Beveik visi su tuo sutinka, išskyrus labai kvailus žmones“, – kalbėjo jis.

D. Trumpas rinkimų kampanijos metu ir savo kadencijos pradžioje ne kartą kritikavo NATO, vadinamas jį atgyvenusiu aljansu.
Jis itin piktais žodžiais atsiliepdavo apie sąjungininkus NATO, neskiriančius pakankamai lėšų gynybos reikmėms.

J. Mattisas gyrė Baltijos šalių karius

Baltijos šalių vadovų susitikime su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) dalyvavęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) pagyrė Lietuvos, Latvijos ir Estijos karių dalyvavimą tarptautinėse misijose, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras.

„Generolas Mattisas kalbėjo susitikimo metu, labai aukštai vertino Baltijos šalių dalyvavimą misijose, operacijose, kaip labai patikimų šalių, kurios siunčia karius, kurie realiai kovoja“, – antradienį BNS telefonu iš Vašingtono sakė Linas Linkevičius.

Lietuva šiemet nusprendė po trejų metų pertraukos grąžinti Specialiųjų operacijų pajėgų karius į Afganistaną, anksčiau skelbta, kad jie išvyks balandį.

Lietuvos kariai taip pat dalyvauja operacijose Irake, Kosove, Ukrainoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Viduržemio jūroje ir Indijos vandenyne. Iš viso tarptautinėse operacijose ir misijoje dalyvauja apie 120 Lietuvos karių.

Žada dislokuoti karių pasienyje su Meksika

D. Trumpas antradienį pažadėjo dislokuoti kariuomenę pasienyje su Meksika, ir sakė, kad tai būtų „didelis žingsnis“.

Susitikime su Baltijos šalių lyderiais D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose pareiškė: „Žadame saugoti savo sieną savo kariuomene.“

Jis taip pat kritikavo savo pirmtaką Baracką Obamą (Baraką Obamą).

„Prezidentas Obama padarė pokyčių, kurie praktiškai nesukūrė jokios sienos“, – pareiškė D. Trumpas.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Kodel nera foto su kitais dvbiem prezidentais? Galimai, jie turi tvirtesne savo nuomione apie kapitalistine Amerika?

pilietis

pilietis portretas
Kodel D.Trumpas , o gal ilgas, bet geriau jau butu lituvskai Trampas. Gal bukim galu gale lietuviai ir kalbekim ir rasykim lietuviskai kol dar visai neokupavo.

Patriotas

Patriotas portretas
Tai ka, i subine lendate ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių