„Oskarus“ aptemdė klaida: geriausias filmas – „Mėnesiena“, o ne „Kalifornijos svajos“

  • Teksto dydis:

Paauglio žengimą į suaugusiųjų pasaulį pietų Floridoje vaizduojanti drama „Mėnesiena“ (Moonlight) pelnė geriausių metų filmo „Oskarą“ per 89-ąją JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremoniją, tačiau pergalės džiaugsmą aptemdė apmaudi klaida.

Apmaudi klaida

Filmas buvo paskelbtas nugalėtoju ceremonijos pabaigoje kilus sumaiščiai, kai iš pradžių pergalė šioje kategorijoje per klaidą buvo paskelbta miuziklui „Kalifornijos svajos“ (La La Land).

Ši klaida buvo negrabiai ištaisyta tik „Kalifornijos svajų“ prodiuseriams išėjus į sceną priimti apdovanojimo. Tokio apsirikimo, kaip teigiama, nebuvo per visą „Oskarų“ teikimo istoriją.

Aktorė Faye Dunaway (Fei Danavej) pasišaipė iš pranešėjo Warreno Beatty (Vorenas Bitis), kad jam ilgai truko perskaityti nugalėtojo pavadinimą, ir paskelbė, kad laimėjo „Kalifornijos svajos“. W.Beatty atrodė suglumęs ir sakė delsęs paskelbti nugalėtoją, nes voke buvo įrašytas aktorės Emmos Stone (Emos Stoun) vardas ir „Kalifornijos svajų“ pavadinimas.

Tuomet ceremonijos vedėjas komikas Jimmy Kimmelis (Džimis Kimelis) žengė į priekį ir paskelbė, kad iš tikrųjų laimėjo „Mėnesienos“ kūrėjai, bei pademonstravo kaip įrodymą voke įrašytą tekstą.

„Žinojau, kad susimausiu, – pajuokavo pirmąkart „Oskarų“ ceremoniją vedantis J.Kimmelis. – Pažadu niekada nebegrįžti.“

Tuomet prodiuseris Jordanas Horwitzas (Džordanas Horvicas) kilniai atidavė statulėlę „Mėnesienos“ komandai. 32 metų kino kūrėjas įveikė varžovus, tarp kurių buvo Melas Gibsonas ir jo karinė drama „Pjūklo ketera“ (Hacksaw Ridge), taip pat juostų „Atvykimas“ (Arrival), „Mančesteris prie jūros“ (Manchester by the Sea) ir „Mėnesiena“ (Moonlight) režisieriai.

Geriausia aktorė – E.Stone

Holivudo žvaigždė E. Stone (Ema Stoun) sekmadienį pelnė geriausios aktorės „Oskarą“ už savo vaidmenį žaismingame miuzikle „Kalifornijos svajos“, tapusiame labiausiai pagerbta juosta per 2017-ųjų JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremoniją.

28 metų aktorės laimėjo savo pirmąjį „Oskarą“, įveikusi varžoves, tarp kurių buvo ankstesnės šio apdovanojimo laureatės Meryl Streep (Meril Strip) ir Natalie Portman (Natali Portman), taip pat Ruth Negga (Rut Neiga), nominuota už vaidmenį istorinėje dramoje apie skirtingų rasių žmonių meilę „Lavingas“ (Loving) ir prancūzė Isabelle Huppert (Isabel Hiuper), suvaidinusi keršto už išprievartavimą trileryje „Elė“ (Elle).

Geriausias aktorius – C. Affleckas

Casey Affleckas (Keisis Aflekas) sekmadienį pelnė „Oskarą“ už jaudinamą tragedijos sukrėsto vyro vaidmenį šeimos dramoje „Mančesteris prie jūros“ (Manchester by the Sea).

C.Affleckas, garsaus aktoriaus Beno Afflecko (Beno Afleko) brolis, įveikė varžovus, tarp kurių buvo miuziklo „Kalifornijos svajos“ (La La Land) žvaigždė Ryanas Goslingas (Rajenas Goslingas), taip pat Andrew Garfieldas (Endrius Garfildas) iš „Pjūklo keteros“ (Hacksaw Ridge), Viggo Mortensenas (Vigas Mortensenas) iš filmo „Šaunusis kapitonas: gyvenimas be taisyklių“ (Captain Fantastic) ir Denzelis Washingtonas (Denzelis Vašingtonas), suvaidinęs šeimos dramoje „Tvoros“ (Fences).

Geriausias animacinis filmas

Žaisminga juosta apie draugužius policininkus „Zootropolis“ (Zootopia) sekmadienį pelnė „Oskarą“ kaip geriausias animacinis filmas, o šis apdovanojimas vainikavo kino studijai „Disney“ rekordinius pagal bilietų pardavimus 2016 metus.

Filmas, kuriame vaizduojami bebaimės triušiukės policininkės Džudi Hops ir jos draugu tapusio sukto lapino nuotykiai, įveikį kitą „Disney“ filmą „Moana“, taip pat „Kubo ir stebuklingą kardą“ (Kubo and the Two Strings), „Raudonąjį vėžlį“ (The Red Turtle) ir „Mano, Cukinijos, gyvenimas“ (Ma vie de courgette).

„Oskarą“ pelnė Irano juosta

Irano juosta „Komivojažierius“ (The Salesman) sekmadienį pelnė „Oskarą“ kaip geriausias metų filmas užsienio kalbą, bet jo kūrėjas Asgharas Farhadi (Asgaras Farhadis) nedalyvavo iškilmingoje ceremonijoje Holivude, protestuodamas prieš prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) draudimą atvykti žmonėms iš kai kurių musulmoniškų šalių.

Režisieriaus vardu perskaitytame pareiškime A.Farhadi nurodė neatvyksiantis, nes nori būti solidarus su žmonėmis, kuriems D.Trumpo politika parodė „nepagarbą“, nors kol kas prezidento įsakas yra sustabdytas federalinio apeliacinio teismo sprendimu.

Į Ameriką neišvykęs A.Farhadi, kurio juosta „Išsiskyrimas“ (Jodai-e Nader az Simin) 2012 metais pelnė geriausio užsienio filmo „Oskarą“, Londone organizavo nemokamą „Komivojažieriaus“ peržiūrą tūkstančiams savo gerbėjų Londono Trafalgaro aikštėje.

„Pasaulio padalijimas į JAV ir „mūsų priešus“ kuria baimę – tai apgaulingas agresijos ir karo pateisinimas“, – sakoma jo pranešime, kurį per ceremoniją Holivude perskaitė Irane gimusi JAV inžinierė ir astronautė Anousheh Ansari (Anušė Ansari).

„Šie karai užkerta kelią demokratijai ir žmogaus teisėms šalyse, kurios pačios yra tapusios agresijos aukomis“, – rašo A.Farhadi.

„Kino kūrėjai gali nukreipti savo kameras, kad įamžintų bendrąsias žmogiškas ypatybes ir sulaužytų stereotipus apie įvairias tautybes bei religijas. Jie kuria empatiją tarp mūsų ir kitų – empatiją, kurios mūsų dienomis reikia labiau nei bet kada“, – pabrėžė jis.

Tuojau po savo prisaikdinimo praeitą mėnesį D.Trumpas uždraudė atvykti į Jungtines Valstijas žmonėms iš septynių musulmoniškų šalių, įskaitant Iraną. Šis įsakas išprovokavo protestus ir buvo užginčytas teismuose.

Irano santykiai su Vašingtonu buvo įtempti nuo 1979 metų Islamo revoliucijos, nors Jungtinėse Valstijose nebuvo jokių išpuolių, priskiriamų iraniečiams.

Šaipėsi iš D. Trumpo

Dvi juodaodės kino žvaigždės sekmadienį per 89-ąją „Oskarų“ įteikimo ceremoniją, kuri prasidėjo nuo jos vedėjo Jimmy Kimmelio (Džimio Kimelio) pokštų salvės, nutaikytos į JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), pelnė geriausių antraplanių aktorių apdovanojimus.

Mahershala Ali (Maheršala Ali) laimėjo geriausio antraplanio aktoriaus kategorijoje už širdį turinčio narkotikų prekeivio vaidmenį dramoje apie paauglio žengimą į suaugusiųjų pasaulį „Mėnesiena“ (Moonlight), o Viola Davis (Viola Deivis) geriausia antrojo plano aktore pripažinta už savo darbą šeimos dramoje „Tvoros“ (Fences).

Justinas Timberlake'as (Džastinas Timberleikas) skambant nuotaikingai muzikai pradėjo iškilmingą vakarą, o J.Kimmelis negaišdamas laiko nuteikė aukščiausios kino pasaulio lygos auditoriją politinėms temoms.

„Šią transliaciją tiesiogiai žiūri milijonai amerikiečių ir (žmonių) visame pasaulyje daugiau kaip 225 šalyse, kurios dabar mūsų nekenčia“, – pajuokavo 49 metų J.Kimmelis.

Jis pridūrė, kad D.Trumpas, kuris rinkimus laimėjo su kampanija prieš imigraciją, nukreipė kritiką nuo Holivudo ir jo metinio iškilmingo renginio.

„Noriu pasakyti „ačiū“ prezidentui Trumpui. Prisimenat, kaip pernai atrodė, tarsi „Oskarai“ būtų rasistiniai? To nebėra, ačiū jam“, – pasakė komikas.

Šiemetiniai nominantai svarstė apie Kino meno ir mokslo akademijos pastangas pagerbti įvairovę po pastarųjų dvejų metų kontroversijos dėl „baltų“ „Oskarų“, kuri provokavo raginimus boikotuoti šių apdovanojimų įteikimo ceremoniją.

M.Ali buvo nominuotas pirmą kartą, kaip ir jo kolegė iš „Mėnesienos“ Naomie Harris (Naomi Haris), o V.Davis ir jos kolega Denzelis Washingtonas (Denzelis Vašingtonas) yra senbuviai – bendrai abu jie buvo nominuoti 11 kartų ir tris kartus – įskaitant V.Davis šiemetinį triumfą – laimėjo.


Pagrindiniai 2017-ųjų "Oskarų" laureatai

89-osios JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonijos, įvykusios sekmadienį Holivude, pagrindiniai laimėtojai:

Geriausias filmas: „Mėnesiena“ (Moonlight).

Geriausias aktorius Casey Affleck (Keisis Aflekas), „Mančesteris prie jūros“ (Manchester by the Sea).

Geriausias aktorė: Emma Stone, „Kalifornijos svajos“ (La La Land).

Geriausias antrojo plano aktorius: Mahershala Ali (Maheršala Ali), „Mėnesiena“.

Geriausia antrojo plano aktorė: Viola Davis (Viola Deivis), „Tvoros“ (Fences).

Geriausias originalus scenarijus: „Mančesteris prie jūros“, Kennethas Lonerganas (Kenetas Lonerganas).

Geriausias adaptuotas scenarijus: „Mėnesiena“, Barry Jenkinsas (Baris Dženkinsas) ir Tarellas Alvinas McCraney (Tarelas Alvinas Makranis)

Geriausias filmas užsienio kalba: „Komivojažierius“ (The Salesman), Iranas.

Geriausias meninis prodiusavimas: „Kalifornijos svajos“; dailininkas statytojas – Davidas Wasco (Deividas Vaskas); dekoracijų dizainerė – Sandy Raeynolds-Wasco (Rendi Reinolds-Vasko).

Geriausia kinematografija: „Kalifornijos svajos“, Linusas Sandgrenas.

Geriausias originalus garso takelis: „Kalifornijos svajos“, Justinas Hurwitzas (Džastinas Hervicas).

Geriausia originali daina: „City of Stars“ iš „Kalifornijos svajų“

Geriausias garso montažas: „Pjūklo ketera“ (Hacksaw Ridge), Kevinas O'Connellas (Kevinas O’Konelas), Andy Wrightas (Endis Raitas), Robertas Mackenzie (Robertas Makenzis) ir Peteris Grace’as (Piteris Greisas).

Geriausia garso režisūra: „Atvykimas“ (Arrival), Sylvainas Bellemare’as (Silvenas Belmaras).

Geriausias kostiumų dizainas: Colleen Atwood (Kolin Atvud), „Fantastiški gyvūnai ir kur juos rasti“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Geriausias dokumentinis filmas: „O.J.: Made in America“, Ezra Edelmanas ir Caroline Waterlow (Kerolain Voterlou).

Geriausias trumpametražis dokumentinis filmas: „Baltieji šalmai“ (The White Helmets).

Geriausias montažas: „Pjūklo ketera“, Johnas Gilbertas (Džonas Gilbertas).

Geriausas grimas: „Savižudžių būrys“ (Suicide Squad), Alessandro Bertolazzi (Alesandras Bertolacis), Giorgio Gregorini (Džordžas Gregorinis) ir Christopheris Nelsonas (Kristoferis Nelsonas).

Geriausias animacinis filmas: „Zootropolis“ (Zootopia), Byronas Howardas (Baironas Hovardas), Richas Mooreas (Ričas Muras) ir Clarkas Spenceris (Klarkas Spenseris).

Geriausias trumpametražis animacinis filmas: „Smiltinukas“ (Piper), Alanas Barillaro (Alanas Bariljaras) ir Marcas Sondheimeris (Markas Sondheimeris).

Geriausi vaizdo efektai: „Džiunglių knyga“ (The Jungle Book), Robertas Legato (Robertas Legatas), Adamas Valdezas (Adamas Valdesas), Andrew R.Jonesas (Endrius R.Džounsas) ir Danas Lemmonas (Denas Lemonas).

Sėkmingiausiai pasirodę filmai

„Kalifornijos svajos“ – 6 apdovanojimai

„Mėnesiena“ – 3 apdovanojimai

„Mančesteris prie jūros“ – 2 apdovanojimai

„Pjūklo ketera“ – 2 apdovanojimai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukaa

Lukaa portretas
"Mančesteris" ir "Tyla" galėtų gauti oskarus už labiausiai ištemptą filmą. Jau reikia kantrybės tokiuose išsėdėti kino salėje. Mėnesienos nemačiau. Aš ne rasistė, bet nežiūriu tokių filmų,vien dėl tirados keiksmažodžių ir smurto. Gal čia apie juodaodžius bet išimtis ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių