- Darius Sėlenis
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
Po trijų savaičių Uzbekijoje informacinių sistemų analitikas Arūnas Požėra šypsojosi: "Ten supratau, kad plovą Lietuvoje gaminau pernelyg teisingai ir ilgai." Pagrindinis matavimo inžinerijos mokslų daktaro kelionės tikslas buvo įsigilinti į plovo virimo subtilybes.
Per ilgai – negerai
Dešimt metų iš knygų, informacijos internete plovą pagal tikras tradicijas ir receptus gaminantis plovas.lt blogeris Arūnas įgyvendino svajonę nuvykti į Uzbekiją – visoje Vidurinės, Pietų Azijos, Kaukazo ir Artimųjų Rytų šalyse garsėjančioje šio patiekalo gamyba.
Su 16 metų sūnumi Pijumi Uzbekijoje A.Požėra apsilankė beveik 20 įvairiausių restoranų, kavinių, užeigų ir stebėjo, kaip gaminamas plovas ir kiti populiarūs patiekalai – pyragėliai su mėsa samsa, sriuba šurpa, šašlykai.
"Nesu arogantiškas pasipūtėlis, visada pabrėžiu, kad esu tik mėgėjas, galiu klysti, bet ten šiek tiek nusivyliau sužinojęs, kad plovą gaminu teisingai, net pernelyg teisingai ir ilgai, – šyptelėjo A.Požėra, kurio dažniausiai verdamas plovas – vestuvinis, gaminamas laikantis senųjų plovo gamybos tradicijų. – O jie – pyst, ir plovas pagamintas. Išsižiojęs žiūriu ir klausiu, o kodėl iškart dedate morkas su vandeniu, kodėl dabar nekepate mėsos. Mane domino subtilybės, niuansai, detalės. Nustebau išvydęs, kad dauguma uzbekų plovą gamina paprasčiau, o aš – teoriškai teisingai, net pernelyg laikydamasis tradicijų. Jie taip pat pripažįsta tradicijas, tačiau ne visada laikosi, plovas gali būti įvairus. Priklausomai nuo vietovių ar miestų."
Kaip uzbekai reaguodavo į keistuolį, kuris prašydavo leisti stebėti plovo gamybą? Labai teigiamai. Ir apibūdinimas – "lietuvis, kuris namie turi kazaną (platų katilą pusiau apvaliu dugnu, kuriame gaminami įvairiausi patiekalai – red. past.) – būdavo tarsi visas duris atveriantis slaptažodis.
Ypač teigiamai reaguodavo vyresniosios kartos uzbekai, kažkada turėję nemažai ryšių su Lietuva: kažkas tarnavo mūsų šalyje, kažkas turi giminių ar draugų nuo armijos laikų.
"Buvau pas jus, lankiausi Rygoje", – kartais nuskambėdavo ir tokia frazė.
Daugybė plovo rūšių
Susitaręs išvakarėse, kitą dieną nuo ryto A.Požėra kartu su uzbekais, plovo virėjais, pjaustydavo morkas, berdavo prieskonius ir stebėjo plovo gamybą.
"Kai kur užtekdavo pabūti po kelias valandas ir per dieną aplankydavau dvi vietas, kitur – po kelias dienas, – Arūnas stažavosi ir viename geriausių Taškento restoranų "Chustiy‘s Cuisine", kuriame gamina plovą vienas geriausių meistrų. – Visur domėjausi, kada berti druską, kada įdėti ir apkepti mėsą, kad ji nesitroškintų, sužinojau ugnies kūrenimo subtilybių. Supratau, kad itin svarbu parinkti ryžius. Ir paprasčiau pagamintas plovas – taip pat yra plovas, nes yra begalė jo rūšių: Taškento, Bucharos, Ferganos slėnio su dev-zira ryžiais – Andižano, Margilano, Kokando, Namangano, Rištano, Ferganos bei vestuviniai ar Čaichanos".
Legendiniai dev-zira ryžiai, puikiai žinomi plovo meistrams ir mėgėjams, auga tik Ferganos slėnyje: rausvo molio dirvožemis, gausybė vandens bei idealus kraštovaizdis terasoms pavertė vietovę unikalios ryžių rūšies gimtine.
Paprasčiausias plovas buvo gaminamas Karakalpakijoje: jam naudojami tik ryžiai, aliejus, morkos, druska ir aviena – be kumino ir kitų prieskonių.
Arūnas apsilankė kavinėje-čaichanoje, kurioje pasitiko net penkiolika įvairių dydžių kazanų.
"Plovas čia gaminamas greitai, nes iš anksto būna parengtas zervakas – apkepta ir išvirta mėsa su svogūnais ir morkomis. Priklausomai nuo to, kiek žmonių užsisako plovo, uzbekai ant viršaus uždeda ryžių ir baigia gaminti didesniame ar mažesniame kazane, – pasakojo A.Požėra. – Įprastai plovas gaminamas 2–4 valandas, o ten pagamina per 20–30 minučių."
Ryžiai – kaip moterys
Didelį įspūdį A.Požėrai paliko apsilankymas pas apie 60 metų amžiaus plovo meistrą Itkarą, kurio ir tėvas visą gyvenimą gamino plovą.
Su Itkaru mokslų daktaras kalbėjosi iš širdies, nes juos abu sieja meilė plovui.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko5
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas20
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos3
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...
-
Istorinis posūkis: K. Middleton ir princui Williamui suteikti nauji titulai3
Kate Middleton ir princas Williamas imasi naujų karališkųjų pareigų, rašoma „People“ portale. ...
-
Klaipėdos prekybos centre hidžabą apsivilkusi moteris šokiravo pirkėjus44
Hidžabą apsivilkusi moteris viename Klaipėdos prekybos centre ne tik šokiravo pirkėjus, bet ir kėlė socialinį šoką. Šia teatro „ARTYN“ spektaklio reklama buvo siekiama patikrinti, kokie stereotipai vyrauja šiandi...
-
Mirtį apgavęs Ž. Grigaitis: trečią kartą turbūt man gyvenimas laimės kortos neduos17
Verslininkas, keliautojas Žilvinas Grigaitis socialiniuose tinkluose dažnai siunčia pozityvias, įkvepiančias žinutes, skatinančias vertinti kiekvieną dieną ir kiekvieną patirtį. Vyras pasakojo, kad per gyvenimą patyrė du išgyvenimus, priver...
-
Britų princas Louisas švenčia savo šeštąjį gimtadienį1
Velso princesė Kate ir jos vyras princas Williamas padėkojo už sveikinimus, kurių sulaukė jauniausio savo sūnaus Louiso šeštojo gimtadienio proga. ...
-
Cikados gali tapti skaniu užkandžiu?4
Garsiu čirpimu išsiskiriantys vabzdžiai cikados netrukus užplūs Šiaurės Ameriką. Pasak mokslininkų, iš žemės vienu metu išlys net dvi jų vados, tad cikadų bus milijardai. ...