Lietuva į „Euroviziją“ siunčia „Fusedmarc“!

  • Teksto dydis:

Klaipėdos „Švyturio“ arena šeštadienio vakarą ūžė. Čia – neeilinis įvykis ne tik klaipėdiečiams, visa Lietuva prie televizijos ekranų užgniaužusi kvapą laukė, kam šįvakar pasiseks nacionalinės „Eurovizijos“ atrankoje. Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kad į Ukrainą keliaus grupė „Fusedmarc“ su daina „Rain Of Revolution“. Bene didžiausia favorite laikyta Aistė Pilvelytė liko antra.

Žiūrovai ir komisija – vieningi

Triumfavo „Fusedmarc“, laimėjusi daugiausiai ir žiūrovų, ir komisijos balsų. Iš viso nacionalinės atrankos finale varžėsi septyni dalyviai.

Tačiau „Fusedmarc“ gerbėjams jų dalyvavimas „Eurovizijoje“ – nemaža staigmena, nes iki šiol grupė buvo siejama su pogrindžio klubais, menų festivaliais. Tiesa, vokalistei Viktorijai Ivanovskajai nacionalinė „Eurovizijos“ atranka – jau antroji. 2002-aisiais ji su grupe „Saulės kliošas“ atliko dainą „Singing In The Night“.

Bendra lentelė:

Grupė „Fusedmarc“ – 12 balų

Aistė Pilvelytė – 10 balų

Kotryna Juodzevičiūtė – 8 balai

Gytis Ivanauskas (Lolita Zero) – 7 balai

Gabrielius Vagelis – 6 balai

Greta Zazza – 5 balai

Paula – 4 balai 

Pasak muzikos apžvalgininko Karolio Vyšniausko, grupė „Fusedmarc“ iki šiol neatrodė ta, kuri sietų save su „Eurovizija“.

„Tai yra pergalė visai Lietuvos alternatyviai scenai, nes „Fusedmarc“ nėra iš Lietuvos muzikinio elito. Tai visada buvo grupė, kuri kūrė savaip ir buvo išskirtinio skambesio grupe, su kuria nedirbo didieji Lietuvos muzikos vadybininkai, – sakė ekspertas. – Tai yra masėms artimiausia daina, kokią jie yra sukūrę per savo karjerą. Tai stiprus pasirodymas ir dėl jo galima jaustis ramiai, kad ta daina Kijeve tikrai suskambės ir gerai atstovaus Lietuvai bei pristatys ją kaip skoningos muzikos šalį“.

K.Vyšniausko teigimu, kūrinys „Rain Of Revolution“ yra daina, „kuriai kiekvienas gali sukurti savo interpretaciją“.

Apie pinigus dar negalvoja

Paskelbus nugalėtoją surengta spaudos konferencija, kurioje dalyvius sveikino ir konkurso rengėjai.

„Norime palinkėti geros kelionės į Kijevą. Daugelio konkurso dalyvių vargai jau baigėsi, nugalėtojams jie tik prasideda. Mes linkime vieno – Lietuva turi būti finale“, – kalbėjo LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

„Neabejojau, kad būsite finale. Klaipėda buvo jūsų starto vieta, linkiu, kad ji būtų ir finišo vieta. Turiu galvoje, kad kitais metais „Eurovizija“ atvyktų į Lietuvą, ir į Klaipėdą“, – pergalės tikisi Klaipėdos meras.

Kai pradėjome kurti šią dainą, sakiau, kad mūsų tikslas nuvažiuot į Kijevą, laimėti „Euroviziją“. Visą kelią tuo tikėjome, labai stengėmės.

Instrumentininko Deniso Zujevo teigimu, kuriant dainą „Eurovizijai“ – mažiau laisvės ir daugiau koncentracijos.

„Kai pradėjome kurti šią dainą, sakiau, kad mūsų tikslas nuvažiuot į Kijevą, laimėti „Euroviziją“. Visą kelią tuo tikėjome, labai stengėmės. Kai prasidėjo nacionalinė atranka, buvo aišku, kad žmonės supranta mūsų dainą po antros-trečios laidos. Labai džiaugiamės, kad būtent finale tiek daug gavome iš žiūrovų. Norime padėkoti tautai, kad išgirdo“, – sakė „Fusedmarc“ grupės narys.

Jo teigimu, pergalę simbolizuojantis Viktorijos vardas nuteikia laimėti konkursą.

„Esu laiminga, esu pasiruošusi ir be galo dėkinga visiems padėjusiems. Žadu atiduoti viską, ką turiu. Daina – gera, Denisas – puikus kompozitorius, jaučiamės stipriai su žiūrovų, tėvų ir Dievo pagalba. Laimės daug, bet mes nesustojam ir neatsipalaiduojame“, – tikino grupės vokalistė V. Ivanovskaja.

Apie pinigus pasirodymui grupės nariai tikina kol kas negalvojantys – visos jų mintys buvo nukreiptos į pasirodymą ir galutinį jo variantą.

Dukart gausesnė komisija

Šventinį koncertą Lietuvos himnu pradėjo Klaipėdos choras, su Nepriklausomybės atkūrimo diena sveikino šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. 2017-ųjų Kultūros sostinė Klaipėda LRT televizijos žiūrovus ir arenoje susirinkusius svečius stebino įspūdingu prisistatymo šou „Paslaptingieji smilgininkai“, o juos scenoje netrukus pakeitė praėjusių metų atstovas didžiausiame Europos dainų konkurse Donatas Montvydas su naujausia savo daina „Screw Me Up" ir pernai pergalę nacionalinėje atrankoje jam atnešusia „I`ve Been Waiting For This Night“.

Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos finalininkus šįvakar vertino muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, orkestro „Vilniaus sinfonietta“ vadovas Vytautas Lukočius, LRT KLASIKOS laidos „Skambantys pasauliai“ sumanytoja ir vedėja, operos solistė Nomeda Kazlaus, muzikos kritikas Kazimieras Šiaulys, dainininkas Povilas Meškėla, praėjusių metų atstovas „Eurovizijoje“ D. Montvydas. Komisijoje – ir užsienio ekspertai: vokiečių grupės „Fools Garden“ lyderis Peteris Freudenthaleris, Latvijos dainininkas Lauris Reiniks, pasaulinio garso žvaigždžių prodiuseris iš Jungtinės Karalystės Denis Ingoldsby ir „The Pussycat Dolls“ vokalistė iš Australijos Chloe Maggs.

„Visi išlaikė arenos egzaminą“

Eurovizinę kovą „Švyturio“ arenoje pradėjo jauniausia atrankos dalyvė Paula su daina „Let U Go“ ir sulaukė komisijos palaikymo. „Stebėjausi, kaip galima iš nieko padaryti kažką. Jūsų posmai, melodija, kurią turėjot, ji buvo tokia neryški, kol atėjo tas sintetinis „ožragis“. Smagu, kad padarėte viską, ką galite, ir tai, kad esate finale, yra didelis pasiekimas“, – savo komentaru komisijos darbą pradėjo Vytautas Lukočius.

D. Ibelhauptaitė nestokojo komplimentų jaunai dainininkei: „Paula, mano širdis labai džiaugiasi, kad į Lietuvos „Euroviziją“ ateina nauja karta, o kartu su ja – ir nauji vėjai. Man labai patinka tavo jaunatviška energija, aukšta atlikimo kokybė ir profesionalumas ne pagal tavo metus. Labai noriu, kad Lietuva patikėtų, kad jauni žmonės irgi gali atstovauti šaliai šitame konkurse.“

Savo kūrybos daina „Feel Myself Free“ Klaipėdos areną užbūrė Gabrielius Vagelis. N. Kazlaus atlikėjui priekaištų neturėjo: „Gabrieliau, esate šių metų „Eurovizijos“ atradimas dėl savo specifinio dainavimo, įdomios muzikos ir balso. Labai jus palaikau, ir tikiu, kad turite labai didelę ateitį. Šiandien pasirodėte gerai, nors norėčiau, kad leistumėte sau vokaliai dar labiau paišdykauti.“

Muzikos kritikui K. Šiauliui pritrūko atlikėjo temperamento: „Šįvakar Klaipėdą šturmuoja nepaprastai talentingų jaunų merginų grupė. Sunku pasakyti, ar Gabrielius sugebės prieš jas atsilaikyti. Manau, kad Gabrielius – pernelyg romus, nuolankus. Vis tik estradai reikia temperamento, nes ir pati didžiausia lyrika reikalauja stipraus vidinio išgyvenimo. Linkiu Gabrieliui ir toliau kopti į didžiąją sceną.“

Su daina „Like I Love You“ žiūrovų ir komisijos simpatijas pelnyti bandė Greta Zazza. Panašu, kad komisiją sužavėti jai išties pavyko.

„Praeitą kartą sakiau, kad man labai patiko tavo pasirodymas. Jei pasakyčiau taip pat šįvakar, nepasakyčiau nieko. Tai buvo pasirodymas – bomba. Be to, tu esi labai užtikrinta, puikiai judi scenoje, ir turi tvirtą vidų, kas irgi yra labai svarbu jaunam dainininkui. Ir atrodai labai gražiai“, – pažymėjo P. Meškėla.

Patyrusiam dainininkui antrino D. Montvydas: „Neslėpsiu, kitam atlikėjui atiduoti vėliavą, kurią nešiojau pastaruosius metus, yra labai sudėtinga, bet tam atėjo laikas. Žinau, kad visi atlikėjai labai jaudinasi. O Greta Zazza šįvakar parodė patį geriausią savo numerį per visą atranką. Atidavei pliūpsnį energijos, perėjai į kitą lygį. Esi viena iš mano favoričių šįvakar.“

Su daina „Rain Of Revolution“ į sceną žengė grupė „Fusedmarc“. Vienas komisijos narių V. Lukočius atlikėjai negailėjo komplimentų, bet turėjo ir pastabų. „Man labai patiko kūrinys. Manau, kad tai, ką jūs padarėte, kažkiek primena miuziklą „Chicago“. Jūsų ekspresija mane užvaldė. „Kaifavau“, nes jutau, kad atvėrėte savo čakras ir davėte tai, ką galėjote duoti geriausio. Bet man jūsų apranga kirtosi su paties pasirodymo stiliumi“, – tikino dirigentas.

Savo simpatijas išreiškė ir R. Zilnys: „Mane šis pasirodymas padarė labai laimingą. Kad ir kaip pasibaigtų šis vakaras, ši grupė davė pamoką mums visiems. Grupė gyvuoja 13 metų, o Lietuva apie ją sužinojo tik dabar. Kalbant apie šįvakar, turiu pasakyti, kad tai – stilinga, gera daina, puikus popmuzikos kūrinys su ryškiu energijos pliūpsniu.“

Su latvės Aminatos kūrybos daina „I`m Like A Wolf“ pasirodė Aistė Pilvelytė. Režisierė D. Ibelhauptaitė gyrė patyrusią atlikėją už drąsą: „Noriu pagirti už drąsą, ištvermę ir už tai, kad nepasiduodi ir sieki savo tikslo, labai gerbiu tokius žmones. Man atrodo, kad tavo vaidyba šįvakar buvo žymiai tikresnė, nei anksčiau. Iš tikrųjų, puikiai. Bet mūsų santykiai – visos Lietuvos didelis teatras. Tavo daina – labai gera eurovizinė daina, bet man ji nėra labai originali, man atrodo, kad aš tokias jau girdėjau. O man įdomūs tokie žmonės, kurie turi labai ryškų savo balsą, yra originalūs. Taip jau yra, kad esame skirtingose barikadų pusėse. Linkiu sėkmės, bet tavo daina nėra mano daina.“

P. Meškėla devintąjį kartą savo jėgas nacionalinėje atrankoje bandančiai atlikėjai sakė tik komplimentus. „Kai klausiausi šios dainos, man net delnai sušlapo. Labai gerbiu tuos žmonės, kurie eina ir siekia savo tikslo nežiūrit į nieką, ir Aistė šiandien buvai tikra. Tavo akyse ir veide mačiau šypseną, supratau, kad tai buvo tarsi pasakymas komisijai: darykit su manim ką norit, aš vis tiek padarysiu tai, ko laukia publika“, – kalbėjo dainininkas.

Į „Eurovizijos“ atrankos finalą sugrįžusi Lolita Zero dainos „Get Frighten“ metu ne tik skaldė arbūzus, bet ir sėdėjo ant besisukančio jaučio. Deja, komisijos palaikymo Gyčiui Ivanauskui pelnyti nepavyko.

„Sunkiai įsivaizduoju šiuos ragus Kijeve. Esu didelis Gyčio Ivanausko gerbėjas, bet ar toks pasirodymas turėtų būti Kijeve – nemanau. Daug stebėjau pasisakymus viešojoje erdvėje, visą puikią reklaminę kampaniją, ir ten nuskambėjo sakinys, kad šis pasirodymas „Eurovizijoje“ sukeltų revoliuciją. Mano nuomone, jei Lolita Zero išvyktų į Kijevą, nebūtų jokios revoliucijos, tokių pasirodymų ten jau yra buvę. Ir „LT United“ ir Verka Serdiučka buvo ryškesni, nei Lolita Zero. Sukūrėte spalvingą šventę, bet man atrodo, kad ji turėtų likti Lietuvoje“, – savo nuomonę dėstė R. Zilnys.

Anksčiau Lolitos Zero įvaizdį peikusi N. Kazlaus šįvakar priekaištų neturėjo: „Noriu pasidžiaugti, kad Lolitos grįžimas į „Eurovizijos“ finalą parodė, kad tai yra demokratiška valstybė. Be abejo, pastebiu naują įvaizdį, kuris mane labai džiugina ir yra įdomesnis. Pritariu Ramūnui: gerai, kad spalvingi žmonės turi galimybę reikštis, žavu, kad šįvakar turime įvairių atlikėjų.“

Nacionalinės atrankos finalą su daina „Love Shadow“ užbaigė Kotryna Juodzevičiūtė. Pernai kaip D. Montvydo pritariančioji vokalistė Švedijoje pasirodžiusi dainininkė šįvakar sulaukė daugybės atlikėjo komplimentų. „Čia nėra ką kalbėt. Kotryna, per šiuos metus ne tik užaugai, bet tapai tikra profesionale, ir tavo balsas skamba geriau, nei kai kurių ne vieną dešimtmetį scenoje stovinčių atlikėjų. Didžiuojuosi tavimi. Dauguma šiandien parodė geriausius pasirodymus, bet tavo dainos metu mes žvalgėmės ir sakėme „Vau“. Kotryna, tu – šaunuolė“, – susižavėjimo neslėpė pernykštis Lietuvos atstovas „Eurovizijoje“.

K. Šiaulio manymu, tai buvo vienas stipriausių šio vakaro numerių. „Šis numeris yra aukšto lygio, tai – pagal metus nepaprastai aukšto profesionalumo dainininkė. Ši daina išsiskiria harmonizavimu, yra sudėtingesnė savo kompozicija. Manau, ši daina tikrai stipriai gali atstovauti Lietuvai šių metų „Eurovizijoje“, – kalbėjo muzikos kritikas.

Po paskutinio pasirodymo komisijos pirmininkas R. Zilnys apibendrino visą nacionalinės atrankos finalą: „Galiu pasakyti, kad visi atlikėjai išlaikė arenos egzaminą, ir visi nusipelnė šios puikios publikos, kuri šįvakar susirinko Švyturio arenoje.“

„Eurovizijos“ konkursas Ukrainos sostinėje Kijeve vyks gegužės 9-13 dienomis.

Pernai Lietuvos atstovas D. Montvydas šiame dainų konkurse užėmė devintą vietą.


Šiame straipsnyje: Eurovizija

NAUJAUSI KOMENTARAI

džiaugiuosi, kad

džiaugiuosi, kad portretas
pilvelytės-tos staugiančios-nebus

Romas

Romas portretas
Įgarsinimas - klaikus, Giržadas - neblaivus, nugalėtoja - zamukryška, kartais kažką sucypdavo nerišliai

Ieva

Ieva portretas
Puiki daina, padaryti gera sou jai ir bus dar puikiau.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių